Как ви се плаща на работа

Независимо дали работите почасово докато сте студент или работите на пълен работен ден, вие печелите пари напълно заслужено. Това кога и как ви се плаща е отделен въпрос.

woman-working-at-her-office-desk_385-19323848Парите, които ви плаща работодателя могат да бъдат изчислени по различен начин:

  1. Заплата – това е сумата, която заработвате годишно. Обикновено това са парите, които ви плаща работодателя за определен брой изработени часове през седмицата.
  2. Почасово – това са парите, които ви дава работодателят за всеки изработен от вас час. Колкото повече часове работите, толкова повече пари получавате.
  3. „На парче“ – това са парите, които получавате за всеки детайл от работата, която извършвате.
  4. Комисионна – това е заплащане, което при повечето случаи е свързано с продажби. Комисионната обикновено се заплаща като добавка към заплатата ви ли заплащането на час.

Минимална работна ставка и минимална ставка, достатъчна за посрещане на нуждите за живот

Минималната работна ставка е минимума, който работника взима за един час свършена работа. Сумата варира в зависимост от възрастта на работещия и от това дали работи редовно или стажува. За работещите, които са по-млади от възрастта за напускане на училище – работниците трябва да имат навършени поне 16 години в последния петък на месец юни на последната им година в училище, за да вземат националната минимална ставка – няма минимална работна ставка.

Национален минимум, необходим за препитание

Ако сте работник над 25-годишна възраст и не сте в първата година на стажуването си, вие имате легално право на националната минимална ставка, необходима за живеене.

Как ви се плаща?

Някои работодатели плащат в кеш, но най-разпространения начин за плащане е по банков път. Този начин е един от най-надеждните начини за плащане. Освен това, когато вашият работодател ви плаща по банков път, той може да ви включи в схемата, наречена „Pay As You Earn“.  По този начин работодателя автоматично ви удържа таксите, които дължите на базата на вашата заработка, както и таксите за национално осигуряване, което ви освобождава от грижата сами да ги изчислявате и внасяте.

Кога ви се плаща?

Това, колко често да ви се плаща, е споразумение между вас и вашият работодател, което уточнявате преди да започнете работа. Обикновено заплатите се изплащат месечно, седмично, а понякога и всеки ден. Това трябва да бъде уточнено и записано в договора ви за работа.

working_2184202bДруги ползи

Когато работите за някой, той може да добави и други ползи към заплатата ви, например здравна застраховка, настаняване, служебен автомобил, карта за фитнес и др. Това са облаги, от които вие не получавате допълнителни пари, но не се възползвате от тях безплатно, докато другите хора обикновено плащат за същото.

Пенсионно осигуряване

Ако сте се възползвали от схемата за пенсиониране, всеки месец малка сума от заплатата ви отива за вашето пенсиониране. Предимството на това е, че вашият работодател също добавя пари към сумата, която ви се удържа. Освен всичко друго, сумата, която ви се удържа за пенсия, е освободена от всякакви такси. А според новите регулации, приети от правителството, всички работодатели автоматично ще присъединяват работниците си към схемата за пенсиониране.

8 Comments to “Как ви се плаща на работа”

  1. Быстровозводимые строения – это современные системы, которые различаются великолепной скоростью строительства и мобильностью. Они представляют собой сооружения, состоящие из заранее созданных компонентов или модулей, которые могут быть быстрыми темпами установлены на пункте стройки.
    [url=https://bystrovozvodimye-zdanija.ru/]Быстровозводимые производственные здания из сэндвич панелей[/url] располагают гибкостью а также адаптируемостью, что дает возможность просто изменять и адаптировать их в соответствии с нуждами покупателя. Это экономически выгодное а также экологически надежное решение, которое в последние годы приняло обширное распространение.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *