Как да влезем в ритъм за работа след лятната почивка

1Да, беше весело и имахме много вълнуващи преживявания, но за съжаление, лятната почивка свърши, есента дойде и е време да се върнем към реалността и ежедневните си задължения. А този процес може да е дълъг и мъчителен.

Все пак, с настоящата статия, ще се опитаме да улесним максимално прехода ви от приятната почивка към работните ви задължения.

–          Никой не очаква от вас да бъдете много продуктивни още от първия ден

Най-важното нещо, което не трябва да забравяте е, че не сте единственият човек на света, на който му е трудно да влезе в ритъм за работа след отпуск. Никой няма да  очаква от вас моментално да преминете на пълен работен режим и да бъдете толкова продуктивни, колкото сте по принцип.

Обикновено първите работни дни след отпуските са посветени на обсъждането им – кой къде е почивал, как е прекарал, какви забавни случки са му се случили и т.н. Просто между тези разговори си вършете и работата и ще усетите как с времето започвате отново да влизате в ритъм.

–          Трудното ставане сутрин в началото е нормално

Един от най-неприятни моменти при влизането в ритъм за работа е всекидневното сутрешно събуждане. Вероятно след почивката и спането до късно, събуждането в 6 сутринта ви се струва невъзможно. Това е така, защото организмът ви е привикнал да ставате по-късно и сега всяка сутрин се чувствате изморени и недоспали.

Не се укорявайте, вината не е ваша. Просто организмът ви се нуждае от малко време, за да свикне с по-ранния ви час на ставане.  Докато се случи това, се опитвайте да си лягате по-рано, за да се наспивате достатъчно.

Ако не се чувствате изморени и не можете да заспите по-рано, опитайте с кратка разходка, лек джогинг, да вземете топъл душ или вана, да изпиете чаша топло мляко, да послушате тиха, релаксираща музика или направете нещо друго, което ви действа приспивно.

–          Не прекарвайте целия си ден затворени в офиса

Седенето по цял ден в офиса още от първия ден може наистина да ви повлияе отрицателно и вместо да се чувствате отпочинали след почивката и да влезете в ритъм за работа, може да се почувствате още по-изморени и без желание за работа. Старайте се винаги, когато имате възможност, да излизате, дори за малко. Например, ако имате бизнес среща, поканете събеседника си някъде навън на открито, вместо да стоите в офиса. Обядвайте навън, правете си разходки през почивките и т.н. Това ще се отрази добре на вашето физическо и психическо състояние, а така ще бъдете по-продуктивни и ще свикнете по-лесно с връщането на работа.

–          Направете някои промени

Извършването на едно и също нещо по един и същ начин всеки ден може да убие желанието за работа у всеки човек, а когато нямаме желание за работа, как се очаква отново да влезем в ритъм? Постарайте се да промените някои от навиците си, свързани с начина ви на работа, за да не се отегчите веднага след като сте се върнали на работа.

–          Постигнете целите си

Направете си една равносметка – вижте какво сте постигнали до този момент в кариерата си и какво – още не. Поставете си цели и определете период, за който искате да ги постигнете. Направете всичко възможно да постигнете поставените си цели и се наслаждавайте на успеха.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *