Как да впечатлим шефа си

1Всеки от нас има интерес от това да знае как да си поиска увеличение на заплатата или повишение на поста. Зад 99% от случаите обаче, при които човек получава желаното повишение, се крие нещо съвсем различно от добрата формулировка на искането. Често решението дали да получаваме повече пари или да заемаме по-висока позиция е взето много преди да си го поискаме.

Може би един от най-важните кариерни съвети е “Угаждай на началниците си”. Ако шефът ви е доволен от постиженията ви и вижда, че се справяте добре в работата, то най-вероятно вие също ще бъдете доволни. Ето десет начина как да станете незаменими в очите на своя шеф:

  • Поемайте пълна отговорност

Не очаквайте шефът ви да се промени. Този, който трябва да се адаптира сте вие, а не обратното. Много рядко ще попаднете на мениджър, който ще е склонен да се нагажда спрямо вашите желания и възможности. Препоръчително е, ако има някакъв проблем помежду ви, вие да поемете инициативата за неговото разрешаване.

  • Старайте се да имате чести контакти с шефа си

Не очаквайте голяма успеваемост при опита си да впечатлите човек, който не знае нито кой сте, нито пък с какво се занимавате по цели дни. Честите срещи с шефа са изключително полезни.

  • Открийте какво харесва шефът ви и започнете да го правите

Не правете това, което вие мислите за важна работа, а се съсредоточете само върху задачите, които мениджърът ви смята за приоритетни. Така ще направите връзката си с него по-успешна и той ще бъде по-доволен от крайните резултати.

  • Погрижете се вашите постижения да бъдат забелязани

Освен да изпълнявате поставените ви задачи от ръководството, вие трябва да се стремите резултатите ви да не останат в сянка. Уверете се, че шефът ви е наясно какво точно вършите на работното място и какво постигате. Най-добрият начин за това е, като изпращате седмични мейли с информация за свършеното.

  • Грижете се за добрия имидж на шефа си

В природата на всеки човек е заложено да се стреми да изглежда добре в очите на останалите, като избягва глупави грешки или липса на информираност по важни въпроси. Желателно е да помагате на шефа си да има добър имидж сред колегите в офиса и пред клиентите на компанията. Бъдете сигурни, че началникът ви ще оцени помощта и ще се отблагодари подобаващо.

  • Правете живота на шефа си по-лесен

Този съвет е един от най-ценните, ако желаете да се издигнете в очите на шефа си. Поставете си като основна цел да улеснявате живота му и дори най-погълнатият от себе си началник ще бъде доволен и ентусиазиран, че сте негов служител.

  • Бъдете нащрек с крайните срокове и какво се очаква от вас

Когато давате обратна връзка на мениджъра си във връзка със задачите и текущата работа, бъдете сигурни, че поставяте реални крайни срокове, които можете да изпълните. По-добре е да сте наясно с възможностите си и да вършите по-малко задачи, но качествено, отколкото да поемате повече работа и накрая никой да не е доволен от резултата.

  • Старайте се да имате повече общи неща с шефа

Не е тайна, че човек е склонен да харесва повече хората, които имат сходни интереси, цели или ценности с него, отколкото онези, които са на съвсем различна вълна. Поинтересувайте се за какво го е грижа началникът ви и какво харесва, за да имате повече теми за разговор на следващата неформална среща.

  • Без изненади

За мениджърите е важно да бъдат информирани какво се случва както на работното място, така и извън него, когато се касае до работни въпроси. Ето защо е желателно да държите шефа си в крак с новостите, за да няма неприятни изненади.

  • Не се оплаквайте

Рецептата началникът да ви обича е да вършите страхотна работа и да не се оплаквате. Никой не харесва хората, които се оплакват постоянно и са вечно недоволни.

Ако изпълнявате всички съвети от тази статия в продължение на шест месеца до една година, добрият шеф ще ви забележи и ще бъде нетърпелив да ви помогне да получите повишение на заплатата или поста. В противен случай – липсата на развитие в кариерата може просто да се дължи на факта, че работите за неправилния човек. В такъв случай по-добре си намерете друго работно място, където трудът ви ще бъде оценен.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *