Как да достигнем до повече клиенти

Основното, което определя успеха на един бизнес е познаването на нуждите на вашите клиенти. За да познавате нуждите на клиентите си, добра работа ще ви свършат отзивите, които оставят те за вашия бизнес. Обратната връзка с клиентите е жизненоважна за всеки един бизнес.

Ако познавате нуждите на вашите клиенти, това ви дава насока в разработването на всеки един нов продукт. В момента, с развитието на технологиите, оставянето на отзив за даден продукт е много по-лесно и бързо достига до много повече хора. За да имате успех в бизнеса, следвайте няколко стъпки, които да ви помогнат да определите нуждите на вашите клиенти.

Правилният екип

Организирайте екип, който да наблюдава настроенията и търсенията на вашите клиенти. Това може да е екип от няколко човека, които доставят дадена стока или услуга на вашите клиенти. Хората ви трябва да умеят да предразполагат клиентите да говорят и да записват всичко, от което те се нуждаят.

Това ви дава ясен поглед и можете да се концентрирате в разработването на продукта или услугата, които ще бъдат посрещнати с голям интерес. По този начин фирмата ви ще се развива в правилна посока, а продуктите или услугите, които предлагате, ще имат винаги своите клиенти.

Как да събирате информация

За да може вашият екип да събира информация от клиентите, можете да предложите малки промоционални продукти или услуги, които да предлагате на всеки, оставил отзив за вас.

Друг начин за събиране на информация е организирането на дни на отворените врати. Направете реклама 2 седмици предварително и поддържайте интереса на клиентите си. Изпратете покани на колкото можете повече хора.

В определения ден или дни показвайте вашите продукти или услуги на своите клиенти и ги окуражавайте да оставят мнение за тях и за това какво друго биха искали да видят. Можете да им предложите да попълват кратки анкети и да получават подаръци след това. По този начин вие ще разработите точно този продукт или услуга, от които клиентите ви имат нужда.

Участвайте в различни фирмени изложения

Когато имате възможност, не пропускайте да участвате във фирмени изложения. Там освен, че ще имате възможност да достигнете до повече клиенти, вие ще можете и да се запознаете с вашите конкуренти. На такива изложения винаги има какво ново да научите. Не пропускайте този шанс за изява.

Присъствайте навсякъде

Когато искате да се развивате, от съществено значение е да присъствате навсякъде. Използвайте всяка една възможност, за да рекламирате бизнеса си. Едно от най-важните неща е да умеете да покажете на света, че съществувате. Не пропускайте нито един шанс за изява.

Едно от най-добрите места, където да присъствате, са благотворителните каузи. По принцип хората подкрепят благотворителността, но не всички са склонни да участват пряко. Знаейки, че със закупуването на продукт или услуга, те подпомагат косвено дадена кауза, това ще ги насърчи да се обърнат именно към вашата фирма.

Други места, в които можете да се включите са обществени дейности. Когато участвате в такива, все повече хора за разпознават и отличават сред вашите конкуренти. Включете се в обновяването на площадки за деца, в инсталирането на нови пейки в парка или в други подобни мероприятия.

Когато по-късно клиентите купуват от вас, те ще знаят, че купуват от „фирмата, която обнови детската площадка“ или „фирмата, която направи новите пейки в парка“. Всичко това привлича нови и нови клиенти, а тези, които се колебаят коя фирма да изберат .

18 Comments to “Как да достигнем до повече клиенти”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *