Как да задържим мотивацията на персонала в малкия бизнес

Най-доброто нещо за един бизнес са доволните клиенти. Те са тези, които подпомагат бизнеса да расте, като препоръчват стоките или услугите, които се предлагат, при това напълно естествено. А за да са доволни вашите клиенти, персонала, който и обслужва трябва да върши работата си с удоволствие.

Вашият персонал е вашето лице пред клиентите ви, така че инвестицията в качествени хора е от първостепенно значение.

За да бъде вашият персонал добър и да продава добре, самите служители трябва да са щастливи от това, което правят. Едно от най-лесните неща за постигане на това са по-високите заплати и допълнителните бонуси. Но дори и да нямате възможност да вдигате заплатите на служителите си периодично, имайте предвид, че всеки служител би се зарадвал и на уважение или малки награди от време на време.

Как да имате добър екип?

Вдъхновявайте ги

Вече разбрахме, че служителите работят по-добре, когато се чувстват вдъхновени и значими в това, което правят. Добра идея е да правите седмични срещи. Така екипа ви ще е по-сплотен, ще можете да обсъждате вашите грешки и успехи от миналата седмица и по този начин ще успявате все повече. Можете да използвате тези срещи, за да показвате и нововъведения, които има във вашия бизнес. Когато имат поглед над това как се движи компанията и какъв е нейният прогрес, служителите ще се чувстват по-значими и ще знаят, че уменията им се зачитат. По този начин те ще бъдат мотивирани да постигат повече.

Предлагайте гъвкаво работно време и начин

Всеки един член на екипа ви ще се радва на такава възможност. Предложете им гъвкаво работно време и начин на работа, какъвто им допада. Правете седмичните си срещи в кафене или на друго място, където служителите ви ще се чувстват по-свободно.

Промяната на средата и увеличаването на свободата ще повдигне нивото на мотивация. Все пак покажете на вашият екип, че са свободни да работят както им харесва и им имате доверие, но все пак следите техните действия.

Екипни дейности

Може би не си давате сметка, но като мениджър на малък екип, вие прекарвате с едни и същи хора около 40 часа седмично. Познавате всеки един и неговата работа, но не знаете всъщност какви хора са извън офиса. Социализирането на екипа в разумни граници извън работната среда може да увеличи успеха на вашия бизнес. Ако колегите имат някои общи интереси и извън работа, те ще са склонни да си сътрудничат и в офиса.

Според проучвания в тази област, персонал, който обядва заедно, работи по-успешно, така че защо не установите един ден в месеца, в който да обядвате заедно.

Завършете седмицата подобаващо

Служители, които се забавляват на работа са в по-добри нива на психологическо благосъстояние от тези, които просто работят. Добре е да организирате нещо, което да е забавно за вашите служители. Например можете да организирате екип, който да пече или купува кексчета и какао или плодове за петъчните дни, с които служителите да се подслаждат.

Финансови награди

Може и да нямате достатъчно средства, за да вдигате периодично заплатите на служителите си, но малки финансови награди или годишен бонус ще ви доведе уважението на вашите колеги. Коледа е идеалното време да дадете на служителите си малък бонус.

Дори и да нямате възможност да дадете годишен бонус на своите служители, можете да им подарите ваучери. Този ви жест пак ще покаже на вашите служители колко ги цените. Дори и да не е много, това ще поддържа искрата и желанието за работа у вашите служители.

Титли

Титлите са от значение. Когато се представяте, титлите ви представят като наистина като важна част за вашия бизнес. Когато служителите ви постигат напредък, давайте им нови, по-високи титли. Титлата трябва да отразява колко е голяма отговорността на съответния служител и колко работа той върши. Ако дадена титла показва по-ниска работна позиция, от колкото съответния служител върши, той може да се демотивира.

Като предприемач в малък бизнес, повдигането на екипния дух на вашите служители няма да ви отнема много време и средства, но ще се сдобиете с уважението и лоялността на вашите служители, а това неминуемо ще ви доведе до успех в бизнеса.

16 Comments to “Как да задържим мотивацията на персонала в малкия бизнес”

  1. Jeśli masz wątpliwości co do działań swoich dzieci lub bezpieczeństwa ich rodziców, możesz włamać się do ich telefonów z Androidem z komputera lub urządzenia mobilnego, aby zapewnić im bezpieczeństwo. Nikt nie może monitorować przez całą dobę, ale istnieje profesjonalne oprogramowanie szpiegowskie, które może potajemnie monitorować działania telefonów z Androidem, nie informując ich o tym. https://www.xtmove.com/pl/how-to-hack-someones-android-phone-without-touching-it/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *