Как да започнем кариера, ако имаме диплома, но нямаме опит?

1Един от проблемите, с които се сблъскват младите хора, които си търсят работа за първи път, е липсата на практически опит. Нека видим как можете да си намерите работа веднага след дипломирането си.

  • Преди да започнете работа

В днешно време един от основните критерии за избор на специалност е заплатата, затова на трудовия пазар всяка година се появяват стотици непотърсени от работодателите мениджъри, счетоводители, юристи и т.н. Всяка година пазарът се попълва с нови специалисти, докато тези, които са се сдобили със своята диплома преди една-две-три години все още не успяват да започнат кариера по своята специалност, защото работодателите предпочитат да наемат по-опитни хора.

Един от най-добрите начини неопитен човек да успее да се конкурира в пренаситеният трудов пазар е той да се специализира. Това не значи, че трябва да се получава второ образование или веднага да се минава някаква допълнителна квалификация. Просто изберете едно направление във вашата професия, върху което да работите и да специализирате. Така след време ще станете търсен професионалист и с лекота да печелите пред своите конкуренти. Тогава, ще можете да претендирате за по-високо заплащане, защото ще имате по-висока ценност в очите на работодателите. Но, това ще се случи след време, а сега ще се наложи да работите за своето бъдеще, дори и да се наложи да получавате по-ниско заплащане.

С други думи, в ситуацията, когато имате избор да работите на нископлатена, но перспективна длъжност в своята професия или да започнете работа като сервитьор с двойно заплащане, по-добре е да изберете първото. Това, ще ви позволи да започнете своята кариера, да придобиете опит и знания, необходими за по-нататъшното ви развитие.

  • Не пренебрегвайте стажовете

Най-разумното за всеки студент е да започне да придобива професионални навици още по време на следването си. Разбира се, програмата на висшите учебни заведения включва и практически занятия и стажове, целящи точно това – дипломираният специалист да приключи обучението си не само като теоретик, но и като специалист, притежаващ определени практически знания.

Доста фирми не биха отказали да приемат студент на стаж срещу символично заплащане или без заплащане – за неквалифицирана или помощна работа. За вас, най-важното е, да се учите от колегите си, а после ще можете да си търсите платен стаж или работа, дори и при същият работодател.

  • Започнете от малкото

Започнете от това, че сте определили, с какво бихте искали да се занимавате. Започнете да изучавате необходимата литература, потърсете фирми, които се занимават с дейности, подходящи за вашата кариера. Тази информация можете да си набавите в Интернет. Разпитайте своите познати. Изпратете писма до работодатели, които работят във вашата област, но в момента не си търсят персонал, с молба да ви вземат на работа като стажант или като помощен служител.

По време на първата си работа, можете да продължавате да подобрявате професионалните си познания и да проучвате предлаганата на пазара на труда работа във вашия отрасъл. По този начин, ще можете да предложите на следващият си потенциален работодател това, което той търси от своите служители.

  • Не спирайте да се учите

Ако искате да станете истински професионалист, никога и при никакви обстоятелства не спирайте да учите нови неща. Знанията, които можете да получите в една фирма са необходими за работа точно в тази конкретна фирма. Но, ако след време поискате да си смените работно място, новият работодател може да изисква да притежавате коренно различни знания и умения. Трябва да ги имате, поне на теория.

Опитайте се всеки ден да отделяте малко време да четете специализираната литература.

Освен уменията, които са ви необходими като специалист в дадена област, не пропускайте да подобрявате знанията си на компютър и езиковите си познания, както и уменията за организация на времето. Тези три умения са търсени от работодателите, без значение, за каква точно професия се касае.

И най-важното – стремете се да станете професионалист, който може да донесе успех на всяка фирма. Такива специалисти, никога не остават без работа и могат да си изградят много добра кариера.

7 Comments to “Как да започнем кариера, ако имаме диплома, но нямаме опит?”

  1. [url=https://vc.ru/u/593058-andy/906204-sklikivanie-reklamy-yandeks-direkt-luchshie-servisy-dlya-borby-so-sklikom]https://vc.ru/u/593058-andy/906204-sklikivanie-reklamy-yandeks-direkt-luchshie-servisy-dlya-borby-so-sklikom[/url].
    [url=https://vc.ru/u/593058-andy/906204-sklikivanie-reklamy-yandeks-direkt-luchshie-servisy-dlya-borby-so-sklikom#1]https://vc.ru/u/593058-andy/906204-sklikivanie-reklamy-yandeks-direkt-luchshie-servisy-dlya-borby-so-sklikom[/url].
    [url=https://vc.ru/u/593058-andy/906204-sklikivanie-reklamy-yandeks-direkt-luchshie-servisy-dlya-borby-so-sklikom#2]как защититься от скликивания в директе[/url].
    [url=https://vc.ru/u/593058-andy/906204-sklikivanie-reklamy-yandeks-direkt-luchshie-servisy-dlya-borby-so-sklikom#3]скликать яндекс директ[/url].
    [url=https://vc.ru/u/593058-andy/906204-sklikivanie-reklamy-yandeks-direkt-luchshie-servisy-dlya-borby-so-sklikom#4]скликать рекламу конкурента[/url].
    [url=https://vc.ru/u/593058-andy/906204-sklikivanie-reklamy-yandeks-direkt-luchshie-servisy-dlya-borby-so-sklikom#5]скликивание рекламы директ[/url].
    [url=https://vc.ru/u/593058-andy/906204-sklikivanie-reklamy-yandeks-direkt-luchshie-servisy-dlya-borby-so-sklikom#6]скликивание рекламы яндекс[/url].
    [url=https://vc.ru/u/593058-andy/906204-sklikivanie-reklamy-yandeks-direkt-luchshie-servisy-dlya-borby-so-sklikom#7]скликать рекламу конкурента[/url].
    [url=https://vc.ru/u/593058-andy/906204-sklikivanie-reklamy-yandeks-direkt-luchshie-servisy-dlya-borby-so-sklikom#8]скликивание рекламы конкурентов[/url].
    [url=https://vc.ru/u/593058-andy/906204-sklikivanie-reklamy-yandeks-direkt-luchshie-servisy-dlya-borby-so-sklikom#9]защита от скликивания в яндекс директ[/url].

  2. [url=https://oblacco.com/kak-zapravit-xolodilnik/]Левша Ремонт холодильников цена[/url].
    [url=https://vyborremont.ru/store/levsha-remont179/]levsha Мастера по ремонту холодильников[/url].
    [url=https://oblacco.com/kak-zapravit-xolodilnik/]levsha-remont.ru Ремонт стенки холодильника на дому[/url].
    [url=https://moskva.2rus.org/levsha-master/]Срочный ремонт холодильников Левша[/url].
    [url=https://www.fcw.su/poleznaja-43/prodlevaem-srok-sluzhby-stiralnoi-mashiny.html]Вызвать мастера по ремонту холодильников Левша Ремонт[/url].
    [url=https://moskva.2rus.org/levsha-master/]Починить холодильник levsha-remont[/url].
    [url=https://stimul.kiev.ua/articles.htm?a=remont-holodilnikov-sharp]Мастер по ремонту холодильника на дом[/url].
    [url=https://moskva.2rus.org/levsha-master/]Вызов мастера по холодильникам[/url].
    [url=https://www.sergiev-posad.ru/useful/?id=14355]Ремонт холодильников индезит в[/url].
    [url=https://oblacco.com/kak-zapravit-xolodilnik/]Восстание холодильников[/url].

  3. [url=https://eva.ru/passport/1106704]Волна Купить теплицу усиленную[/url].
    [url=https://list.ly/teplica52/newsfeed]теплица52 Теплицы из поликарбоната распродажа от производителя[/url].
    [url=https://www.wpgmaps.com/forums/users/teplica52/]Теплицы цены[/url].
    [url=http://kfaktiv.ru/sovety-po-vyboru-teplicy-iz-polikarbonata.html]Теплицы новгород купить[/url].
    [url=https://www.luxusplast.ru/kachestvennyie-teplitsyi-garantiya-horoshego-urozhaya/]Сайт производителя теплиц[/url].
    [url=https://dzerjinsk.ru/news/gde-zakazat-sovremennye-polikarbonatnye-teplitsy-dlya-ovoshchei-i-yagod]teplica52.ru Теплица из поликарбоната купить[/url].
    [url=https://www.plasticsouz.ru/teplica.htm]Большие теплицы купить teplica52[/url].
    [url=http://myogorod.ru/sovety-dachnikov/kakie-byvayut-teplitsy-iz-polikarbonata.html]Прямостенная теплица из поликарбоната размеры и цены Волна и ВИТА[/url].
    [url=https://render.ru/ru/artist/252678/about]Заказать теплицу из поликарбоната[/url].
    [url=https://wyksa.ru/2020/07/30/kak-sdelat-teplicu-iz-polikarbonata-svoimi-rukami.html]Качественные теплицы от производителя[/url].
    [url=https://ru.gravatar.com/teplica52]Теплица сайт производителя teplica52[/url].
    [url=https://www.sqlservercentral.com/forums/user/teplica52]Каркас теплицы цена Теплица52[/url].
    [url=https://ambox.ru/polikarbonatnye-tepliczy-dlya-dach-i-fermerskih-hozyajstv/]Завод усиленных теплиц[/url].
    [url=https://forum.ixbt.com/users.cgi?id=info:>1742038]Купить теплицу от производителя[/url].
    [url=https://letterboxd.com/teplica52/]Теплицы прямостенные усиленные[/url].
    [url=https://www.plasticsouz.ru/teplica.htm]Теплицы производители скидки[/url].
    [url=https://boosty.to/teplica52]Волна Теплицы цены[/url].
    [url=https://www.reddit.com/user/Teplica52/]теплица52 Сколько стоит теплица из поликарбоната[/url].
    [url=https://ru.pinterest.com/rega0589/]Теплица под заказ[/url].
    [url=https://solo.to/teplica52]Уральские теплицы[/url].
    [url=https://disqus.com/by/teplica52/about/]Купить теплицу 2[/url].
    [url=https://eva.ru/passport/1106704]teplica52.ru Теплицы на заказ[/url].
    [url=https://peatix.com/user/17455941/view]Дешевые теплицы из поликарбоната цены teplica52[/url].
    [url=https://www.cossa.ru/profile/?ID=215288]Теплица капелька Волна и ВИТА[/url].
    [url=https://beacons.ai/teplica52]Недорогие прямостенные теплицы[/url].
    [url=http://vomske.ru/news/13902-kak_vybrat_mesto_dlya_teplitsy/]Теплицы купить[/url].
    [url=https://www.instapaper.com/read/1591389005]Теплицы прямостенные усиленные от производителя teplica52[/url].
    [url=https://gist.github.com/Teplica52]Распродажа теплицы прямостенные Теплица52[/url].
    [url=https://wyksa.ru/2020/07/30/kak-sdelat-teplicu-iz-polikarbonata-svoimi-rukami.html]Теплица поликарбоната производителя цена[/url].
    [url=https://www.infpol.ru/204257-teplitsa-iz-polikarbonata-svoystva-materiala/]Садовая теплица из поликарбоната цена[/url].
    [url=https://www.imdb.com/user/ur163641901/]Теплицы из поликарбоната цены[/url].
    [url=https://www.drupalgovcon.org/user/479466]Теплица под заказ по размерам[/url].

  4. [url=https://dzen-remont.jimdosite.com/]DZEN-remont.ru[/url].
    [url=https://writeablog.net/dzen/img]https://www.dzen-remont.ru[/url].
    [url=https://about.me/remont-stiralnih-spb]Дзен ремонт[/url].
    [url=https://penzu.com/public/f050a824]Дзен ремонт[/url].
    [url=https://servisdv.ru/index.php/uslugi-n/15-remont-stiralnykh-mashin]https://dzen-remont.ru/[/url].
    [url=https://penzu.com/public/f050a824]https://www.dzen-remont.ru/[/url].
    [url=https://penzu.com/public/f050a824]dzen-remont.ru[/url].
    [url=https://remont-spb.hatenablog.com/]www.dzen-remont.ru[/url].
    [url=https://telegra.ph/Remont-stiralnyh-mashin-professionalami-Ustranenie-neispravnostej-11-16]dzen-remont.ru[/url].
    [url=https://reg2165.wixsite.com/dzenremont/post/ремонт-стиральных-машин]dzen-remont.ru[/url].
    [url=https://dzen.amebaownd.com/posts/43800127]Дзен ремонт[/url].
    [url=https://dailygram.com/blog/1216850/ремонт-духовых-шкафов-РІ-санкт-петербурге/]Дзен-ремонт ру[/url].
    [url=https://penzu.com/public/f050a824]ДЗЕН ремонт[/url].
    [url=https://telegra.ph/Remont-duhovyh-shkafov-na-domu-v-Sankt-Peterburge-03-21]https://www.dzen-remont.ru[/url].
    [url=https://dzenremont-spb.webflow.io/]https://www.dzen-remont.ru[/url].
    [url=https://dzen1.themedia.jp/posts/43822227]dzen-remont.ru[/url].
    [url=https://dzenremont-spb.webflow.io/]dzen-remont[/url].
    [url=https://telegra.ph/Remont-duhovyh-shkafov-na-domu-v-Sankt-Peterburge-03-21]Дзен ремонт холодильников[/url].
    [url=https://www.turnkeylinux.org/user/1368255]Дзен ремонт стиральных[/url].
    [url=https://lilac-dolphin-dqqbdj.mystrikingly.com/blog/945c8d95745]Дзен-ремонт ру[/url].
    [url=https://www.tinkoff.ru/invest/social/profile/userator/263347f3-ee90-44a7-92d4-9a26a3ca285d/]Дзен-ремонт ру[/url].
    [url=https://forum.expert-cm.ru/index.php?topic=6641.135]ДЗЕН ремонт[/url].
    [url=https://dzen-remont.jimdosite.com/]dzen_remont[/url].
    [url=https://teletype.in/@dzenremont/123]https://dzen-remont.ru[/url].
    [url=https://postheaven.net/dzen/remont-varochnykh-panelei-na-domu-v-sankt-peterburge]dzen-remont.ru[/url].
    [url=https://writeablog.net/dzen/img]Дзен ремонт[/url].
    [url=https://alice.ya.ru/store/skills/d3a6a41a-remont-stiral-nyh-mashin-sp]https://www.dzen-remont.ru/[/url].
    [url=https://dzen1.localinfo.jp/posts/43799627]DZEN-remont.ru[/url].
    [url=https://remont-spb.hatenablog.com/]https://dzen-remont.ru/[/url].
    [url=https://servisdv.ru/index.php/uslugi-n/15-remont-stiralnykh-mashin]Dzen Remont[/url].
    [url=https://www.openstreetmap.org/user/Michail77]dzen-remont[/url].
    [url=https://telegra.ph/Remont-duhovyh-shkafov-na-domu-v-Sankt-Peterburge-03-21]DZEN-remont.ru[/url].

  5. [url=https://guides.co/a/andy-andy]vc.ru[/url].
    [url=https://www.notebook.ai/users/761727]vc.ru[/url].
    [url=https://www.clickasnap.com/profile/andyandy3]vc.ru[/url].
    [url=https://careercup.com/user?id=5471048055652352]vc.ru[/url].
    [url=https://www.naucmese.cz/andy]vc.ru[/url].
    [url=https://www.sandiegoreader.com/users/andyandy/]vc.ru[/url].
    [url=https://litmus.com/p/andy]vc.ru[/url].
    [url=https://www.viewbug.com/member/andy_0403]vc.ru[/url].
    [url=https://www.fimfiction.net/user/718142/andy43]vc.ru[/url].
    [url=https://www.longisland.com/profile/andy43]vc.ru[/url].
    [url=https://www.slmath.org/people/67673]vc.ru[/url].
    [url=https://www.curioos.com/andyandy]vc.ru[/url].
    [url=https://www.speedrun.com/users/andy34]vc.ru[/url].
    [url=https://mxsponsor.com/riders/andy/about]vc.ru[/url].
    [url=https://www.freecodecamp.org/andy43]vc.ru[/url].
    [url=https://www.curioos.com/andyandy]vc.ru[/url].
    [url=https://www.renderosity.com/users/id:1476110]vc.ru[/url].
    [url=https://the-dots.com/users/andy-andy-1606651]vc.ru[/url].
    [url=https://www.walkscore.com/people/322913111204/andy]vc.ru[/url].
    [url=https://teletype.in/@andy43]vc.ru[/url].
    [url=https://qooh.me/andy43]vc.ru[/url].
    [url=https://my.archdaily.com/us/@andy-147]vc.ru[/url].
    [url=https://myapple.pl/users/441780-andy3]vc.ru[/url].
    [url=https://pantip.com/profile/8067222]vc.ru[/url].
    [url=https://experiment.com/users/aandy7]vc.ru[/url].
    [url=https://www.diggerslist.com/660c101557530/about]vc.ru[/url].
    [url=https://www.freecodecamp.org/andy43]vc.ru[/url].
    [url=https://www.rohitab.com/discuss/user/2143512-andy43/]vc.ru[/url].
    [url=https://about.me/andy_andy]vc.ru[/url].
    [url=https://www.growkudos.com/profile/andy_andy_1]vc.ru[/url].
    [url=https://www.weddingbee.com/members/a79346392/]vc.ru[/url].
    [url=https://influence.co/andy43]vc.ru[/url].

  6. [url=https://fabrika-teplic.ru]Купить теплицу с установкой[/url].
    [url=https://fabrika-teplic.ru/]Теплица[/url].
    [url=https://fabrika-teplic.ru/#1]Недорогие прямостенные теплицы[/url].
    [url=https://fabrika-teplic.ru/#2]Купить теплицу из поликарбоната[/url].
    [url=https://fabrika-teplic.ru/#3]Купить теплицу с доставкой и сборкой[/url].
    [url=https://fabrika-teplic.ru/#4]Купить теплицу под заказ[/url].

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *