Как да започнем собствен бизнес в областта на почистването?

изтеглен файлПочистването е физическа работа от която вероятно няма да спечелите много през първите си няколко години (поне докато не наемете достатъчно персонал). За сметка на това пък бихте могли да започнете бизнеса без да харчите кой знае колко, а и административните разходи не са големи. Специализираните фирми за почистване и тези за търговски почиствания печелят повече, но пък изискват повече инвестиции.

В сферата на почистването може да се разгледат три основни типа бизнес:

Домашно почистване

Фирми за търговско почистване

Специализирани фирми за почистване

Когато започвате свой собствен бизнес за битово почистване, най-вероятно в началото ще работите основно сами, с възможност за наемане на персонал по-късно. Вашата работа ще включва почистване на домове на клиенти, обикновено докато те са на работа.

Фирмите за търговско почистване обикновено изпращат свои екипи за почистването на офиси и други бизнес локации и е малко вероятно да работите паралелно с тях. Вашата роля по-скоро ще включва управление на персонала, с акцент върху промотирането на бизнеса ви и търсене на начини за намиране на нови клиенти.

Когато става дума за специализирана фирма за почистване, вие вероятно ще започнете бизнеса си като едноличен търговец. Вашият работен ден ще се различава в зависимост от областта в която специализирате: например, ако се занимавате с вътрешно почистване на прозорци ще посещавате домовете на клиентите. Ако се специализирате в отстраняване на графити обаче, ще прекарвате по-голямата част от деня си навън.

Индустрията и пазарът

Според Cleaning Industry National Training Organisation (CINTO), почистващата индустрия във Великобритания бележи приходи от общо около £10 млрд, и в нея работят около 820 000 души. Тя се състои най-вече от малки организации, които наемат на работа не повече от девет служители, а една трета от всички почистващи фирми са притежавани и управлявани от едно лице.

Почистващата индустрия е изключително конкурентна и може да ви отнеме известно време, за да пробиете на пазара. За сметка на това обаче, тя е значително устойчива на рецесии и спадове.

Умения

Работата е подходяща за перфекционисти и за хора, които:

– обичат всичко да им е подредено;

– нямат против да вършат физическа работа, при това през целия ден;

– харесват да приемат поръчки;

– предпочитат да работят самостоятелно;

– са надеждни и симпатични – клиентите ще ви дават ключовете от своите имоти, така че трябва да ви имат доверие;

– не се отегчават лесно – вие ще извършвате повтарящи се дейности – почти една и съща домакинска работа ден след ден.

Обучение

За хората, занимаващи се с битово почистване не е нужна специална квалификация, което значи, че не е необходимо да инвестирате в програми за обучение. Това от своя страна означава по-бърза възвръщаемост на инвестициите ви и затова бизнеса, насочен към домашното почистване е подходящ и за хора с по-нисък бюджет.

При специализираните фирми за почистване и тези за търговско почистване обаче, се изисква допълнително обучение.

Trainingforcleaners предлага курсове в специализирани области като отстраняване на графити, почистване на килими и дори почистване на места, на които са били извършени престъпления. Всеки курс струва около £200- £300.

The British Institute of Cleaning Science  предлага редица курсове за тези, които се интересуват от бизнес, свързан с търговско почистване, а цените на тези курсове могат да бъдат предоставени при поискване.

Prochem.co.uk също предлага широка гама от курсове за тези, които търсят бизнес развитие в специализираното или търговското почистване, с цени, вариращи от около £100 до £200.

Тъй като компанията ви може да се разрастне, както и клиентската ви база, трябва да бъдете в състояние да водите документация. Освен това трябва да сте наясно с размера на дължимите данъци, заплатите на персонала ви (ако имате такъв), както и да сте сигурни, че вашите служители (отново, ако имате такива) получават парите си навреме.

Почистването е работа, често свързана с използването на потенциално вредни химикали, така че трябва да се спазват правилата за безопасност и здраве.

Помещение

При повечето почистващи фирми не е нужно да се наемат помещения.

Можете да организирате персонала, вашия график, както и всяка друга работа, свързана с документация от вкъщи.

Няма нужда клиентите да идват в офиса ви и всички договорености с тях могат да се правят по телефона или в техния дом / офис.

Персонал

staracleaningbusiness

Намирането на служители за почистване не е много трудно, защото това е работа, която почти всички хора могат да вършат.

Намирането на много добри служители, обаче, е друг въпрос. Ако искате вашия бизнес да успее, трябва хората, които работят за вас да го правят с удоволствие и да бъдат отговорни към своите задължения. Това със сигурност ще помогне на бизнеса ви да придобие положителния образ, който искате да има.

Уверете се, че можете да получите подробни справки за своите бъдещи служители и поискайте DBS проверка. Едва ли искате да наемете някой, който краде от домовете на клиентите ви!

Чудесен начин да получите най-доброто от вашия персонал е да използвате собствения си опит при изпълнението на различните задачи в рамките на вашия бизнес. Ако знаете как да вършите дадена работа, лесно ще можете да обучите своя персонал, а също така ще сте наясно и с времето, необходимо за извършването на всяка дейност.

Поради факта, че работата в почистването обикновено е ниско платена (и вие вероятно ще искате тя да остане такава, за да имате по-високи печалби), трябва да сте наясно с промените в минималната работна заплата. В противен случай рискувате да бъдете глобени или дори подведени под съдебна отговорност.

Не забравяйте, че ако наемете персонал той все пак трябва да бъде обучен, което ще увеличи до известна степен разходите ви за управление на вашия бизнес, т.е. – може да мине повече време преди да реализирате печалба.

Пари

Бизнес, свързан с домашни почиствания, без персонал, може да се стартира дори и без особени инвестиции, като използвате почистващите продукти на клиентите. Може да се наложи да платите малка сума за пускането на бизнеса ви на пазара, но можете да създадете безплатен сайт и да се срещате лично с хората, за да намалите дори и тези разходи.

Ако имате нужда от персонал, режийните ви разходи вероятно ще се повишат заради разходите за заплати, а може да се наложи да предоставите и униформи на хората, които ще работят във фирмата ви.

Ако се насочите към създаването на специализирана фирма за почистване, ще трябва да платите за различни материали, необходими за вашата конкретна област и в зависимост от нея цените могат да се различават значително. Може да се наложи да купите машини за почистване с вода под високо налягане или пък оборудване за миене на прозорци, което означава, че може да платите стотици, или дори десетки хиляди паунда. Направете проучване и говорете с хора от бранша, за да разберете предварително дали можете да си позволите стартирането на подобен бизнес.

Когато започвате бизнес, свързан с търговско почистване, по всяка вероятност ще имате високи начални разходи. Ще се нуждаете от професионално оборудване, няколко човека персонал, както и от превозно средство за вашите работници и / или  оборудване. Освен това ще ви трябва и по-голям бюджет за маркетинг.

Основното оборудване, необходимо за създаване на фирма за търговски почиствания включва:

Колички за оборудването: около £250- £400 всяка

Индустриална прахосмукачка: £200 +

Машини за почистване: £200 – £2000

Ван: £3,000 +

Други материали (бърсалки, кърпи и т.н.): £500- £1500

Да не забравяме, че като работодател, вие трябва да сключите застраховка, осигуряваща покритие на вашите служители и на вас самите.

Първи стъпки

Първото нещо, което е добре да имате в предвид при започване на бизнес за домашни почиствания е дали жителите в района, в който ще развивате дейността си могат действително да си позволят да плащат на някой друг да им чисти домовете.

Огледайте цените на различните почистващи препарати, които се предлагат в района и преценете дали бизнеса ви би бил конкурентно способен в това отношение. Ще трябва да направите същото и ако започвате бизнес, свързан с търговски почиствания: опитайте се да разберете кой зарежда офисите и другите фирми в района?

Вземете решение за вашата маркетингова техника и започнете възможно най-скоро.

Ако откривате фирма за офис почиствания е добре да проучите как стоят нещата във вашия район – дали някой ще има нужда от услугите ви.

Ако ще се занимавате с домашни почиствания, то е време да започнете да чукате на вратите!

Организирайте разпечатването на рекламни брошури с вашето име и контакти.

Съвети

Добре е да имате проведена DBS проверка, която да докаже на клиентите, че сте надежден.

Кажете на приятели и познати за вашия нов бизнес. Хората трябва да ви имат доверие – препоръките от настоящи клиенти ще бъдат най-добрия маркетинг за вас и вашата фирма. Помислете за някакъв вид бонусна система, чрез която да мотивирате вашите вече съществуващи клиенти да доведат и свои приятели, също като клиенти. Например, ако един клиент доведе друг – и двамата получават 25% отстъпка от цената за почистване за следващия месец. Можете да определите размера на бонуса според собствените си обстоятелства, но не забравяйте, че по-високата награда води и до по-голям интерес, което ще ви помогне в намирането на нови клиенти!

Брошурите и рекламата във вестници и списания могат да ви помогнат да спечелите клиенти, но ако просто почукате на вратите на хората и им дадете ценови листи, това би могло да се окаже доста по-ефективно – и много по-евтино. Потенциалните клиенти понякога реагират по-добре на приятелско лице отколкото на обява във вестника, особено ако не са ползвали почистващи услуги преди това.

Дайте на клиентите няколко седмици предизвестие, ако почистващи продукти са на изчерпване – така никога няма да бъдете изненадани.

Питайте клиентите точно какво искат да се направи, за да се уверете, че ще отговорите напълно на техните очаквания. Може да предлагате различни нива на обслужване (с различни цени) – например, допълнително заплащане за гладене или почистване на прозорци.

Клопки

Заплащането за извършваните услуги може да бъде голям проблем за почистващите фирми. Може да помолите клиентите да ви плащат седмично или месечно. Предварителното заплащане е най-безопасният вариант за вас, но не е толкова приятен за клиентите.

Наемането на служители винаги причинява известни неудобства на работодателите (административни задължения, заплати, данъци) – но в почистващия бизнес, ако вашите служители са неблагонадеждни, рискувате репутацията си. И ако те откраднат от клиент, рискувате да си навлечете не само неприятности, но и допълнителни разходи. Избирайте много внимателно своя персонал – добрите референции и DBS проверки са задължителни.

Намерете начини да изпъкнете пред другите фирми в бранша – не само с по-ниски цени.

Поддръжка и ресурси

Използвайте наличните възможности. Софтуер като Smarta Business Builder  ще ви помогне по-лесно да следите всички аспекти на вашия бизнес. Други ресурси, които могат да ви бъдат от полза са:

2 Comments to “Как да започнем собствен бизнес в областта на почистването?”

  1. Oprogramowanie do monitorowania telefonów komórkowych CellSpy jest bardzo bezpiecznym i kompletnym narzędziem, najlepszym wyborem do efektywnego monitorowania telefonów komórkowych. Aplikacja może monitorować różne typy wiadomości, takie jak SMS, e-mail i aplikacje do czatu, takie jak Snapchat, Facebook, Viber i Skype. Możesz wyświetlić całą zawartość urządzenia docelowego: lokalizację GPS, zdjęcia, filmy i historię przeglądania, dane wejściowe z klawiatury itp.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *