Как да защитите бъдещето на бизнеса си със запазена марка

Представете си, че сте разработвали с години даден продукт или сте направили нова бизнес концепция. И сега си представете, че някой ви открадва идеята.

За този, който е прекарал години в изчистване на идеята си, може да е съкрушително, ако тя бъде открадната. Ето защо защитата на интелектуалната собственост е толкова важно нещо.

Патентът е ефективен лиценз, който ви дава право да бъдете единствен производител или дистрибутор на дизайн или изобретение за известен период от време. Чрез патентоване вие регистрирате вашата власт над даден дизайн или идея.

Регистриране на вашият дизайн

Можете да регистрирате вашите  дизайни или изобретения в Intellectual Property Office (IPO) и след като го направите, вие защтавате вашите бъдещи приходи. За първите пет години продукта ви е защитен изцяло и никой друг не може да го предлага. Вие сте единственият, който има право да го предлага и никакви негови версии не могат да бъдат създавани от трети лица.

trademark-law-300x300След тези пет години от офиса за интелектуална собственост ще ви отправят предложение за лицензиране на продукта ви, което означава, че други могат да го копират, но за това ще трябва да ви заплатят.

Заслужава да се отбележи тук, че докато други компании не могат да копират дизайна ви точно, те могат да създават нови елементи или резервни части, които се вписват или съответстват на вашия продукт. Например има много продукти, които са създадени за телефоните Самсунг – протектори, калъфи и т.н., като те не са лицензирани от Самсунг, но производителите на Самсунг не могат да ги спрат от продажба.

Как правилно да запазите марката на своята работа

Още един важен момент, за който трябва да помислите е запазената марка. Ако правилно направите името на работата си запазена марка, то трява да е последвано от “r” в кръгче. Ако сте регистрирали работата си като запазена марка, вие имате право да спрете от производство всеки, който използва името ви. Ако само сложите буквите TM след името или логото си, не можете да направите нищо, ако някой друг също използва името ви. TM просто указва, че вие използвате това име, но не и че то е регистрирано като запазено, което би ви дало права да спрете някой друг да го ползва.

Трябва да се помни обаче, че когато става въпрос за търговски марки е налице максимата използваш или губиш. Gucci тъкмо изгубиха своето GG лого във Великобритания поради неизползване.

Света на запазените марки може да бъде доста сложен. Apple се опитаха да спрат немските Apfelkind, преведено „детето на ябълката“, но те стояха стабилно и от Apple оттеглиха претенциите си.

Разбира се това са големи компании, които могат да си позволят да плащат подобни съдебни дела, а вие най-вероятно нямате тази възможност. Но техните дела илюстрират точно от какво значение са марката и името за даденият бизнес.

Все пак ако главата ви е пълна с достатъчно търсени изобретения, които да накарат и Бил Гейтс да затрепери, вие ще побързате да ги регистрирате в Офиса за интелектуална собственост. Освен всичко друго, това си е ваша собственост и вие просто я застраховате.

17 Comments to “Как да защитите бъдещето на бизнеса си със запазена марка”

  1. Comment savoir avec qui mon mari ou ma femme discute sur WhatsApp, alors vous cherchez déjà la meilleure solution. L’écoute clandestine sur un téléphone est beaucoup plus facile que vous ne le pensez. La première chose à faire pour installer une application d’espionnage sur votre téléphone est d’obtenir le téléphone cible.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *