Как да накараме шефа да ни хареса

1Добрите отношения с шефа са гаранция за една по-спокойна и приятна работна атмосфера. Все пак никой не иска да влиза в постоянни противоречия със своя началник. Освен това добрите отношения с него включват и по-голямо доверие във вас самите – плюс, който ви дава по-големи възможности за развитие на работното място.

Ако в момента поради една или друга причина не сте в най-добрите си отношения с вашия шеф, време е да поправите това. Не всичко е загубено, освен ако не сте направили нещо изключително лошо. Е, може би, ако го бяхте направили, вече нямаше да работите на това място.

Всъщност лесно може да накарате вашия шеф да ви хареса. Достатъчно е да последвате следващите няколко съвета:

1.    Намерете причини да харесвате и уважавате вашия началник. Хората не са глупави. Те усещат когато някой се преструва и не е истински с тях. Същото важи и за вашия шеф. Така че, вместо само да му се подмазвате, намерете причини, заради които наистина да го харесате. В крайна сметка вие няма да успеете да изградите нормални взаимоотношения с него, ако дълбоко в себе си не го уважавате. Когато работодателят ви усети, че вие се променяте към него, това е добра предпоставка и той да се промени към вас.

2.    Дръжте на думата си. Ако кажете, че ще бъдете на работа още в 8:30 часа, не закъснявайте и отидете навреме. Не лъжете и не преувеличавайте, дори да смятате, че това ще ви спести главоболията. Ако допуснете грешка или пък няма да успеете да се справите с крайния срок, предупредете преди шефът ви да е разбрал по „трудния начин“ и да сте го разочаровали.

3.    Поставете устойчиви граници и понякога се осмелявайте да казвате „не“. Опитните шефове уважават хората, които им казват истината, дори понякога тя да не им се хареса. Поставянето на устойчиви граници означава да отстоявате своята позиция и своите права – например да не се съгласявате на извънреден труд до късно, на работа в някои от почивните дни или пък да си проверявате служебната поща по време на почивката. Разбира се, ако ситуацията е спешна и изисква от вас да направите компромис, това би могло да се случи. Шефът ви обаче трябва да знае, че това няма как да се превърне в обичайна практика.

4.    Наредете нещата по приоритет. Най-вероятно вашият работодател се вълнува най-много само от няколко определени задачи и проекти. Уверете се, че те се превръщат и във ваш приоритет, като съсредоточите силите си именно към тях.

5.    Покажете, че взимате обратната връзка напълно сериозно. Когато вашият шеф ви даде съвет или направи забележка, покажете му, че приемате казаното от него и че то е важно за вас. След това се опитайте наистина да се коригирате и да изпълните заръките на своя работодател. Не забравяйте да благодарите за съвета или забележката и се постарайте от тук нататък да правите нещата по правилния начин.

6.    Бъдете лоялни, дори когато шефът не е наблизо. Доверието е най-крехкият компонент от отношенията ви с вашия началник. Ако то се счупи, това може да бъде фатално за вас. Не казвайте нищо лошо за шефа си публично, което не бихте имали смелост да му кажете и в очите. Също така не си позволявайте да заговорничите против човека, който стои над вас.

One Comment to “Как да накараме шефа да ни хареса”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *