Как да напишем добро и стегнато CV до две страници

Как да напишем добро и стегнато CV до две страници„Дали CV-то ми не е прекалено кратко или пък много дълго?“, това е въпрос, който вероятно всеки от нас си е задавал в един момент. Повечето търсещи работа нямат представа с каква дължина е най-добре да бъде автобиографията им и затова в повечето случаи тя е или прекалено кратка като не дава почти никаква информация или пък е много дълга и в нея са вписани излишни подробности. За да избегнете тази грешка и да увеличите шансовете си за покана за интервю трябва да се стремите CV-то ви да бъде добре написано, подредено и стегнато. Въпреки че няма точно определено правило за дължината му, стандартът е то да е около две страници.

Обем от две страници за CV може да бъде както прекалено малко, за хората с дългогодишен опит и много квалификации, така и прекалено много за тепърва започващите своята кариера в дадена сфера. Но не трябва да се тревожите, все пак пише около две страници, а не точно толкова. Дори да надвишите малко обема или пък да го намалите, това не е толкова фатално, стига да не прекалите.

Защо дължината на CV-то е толкова важна?

Поставете се на мястото на работодателя или служителите в отдел „Човешки ресурси“. Да речем, че компанията не е много голяма и е обявила една-две свободни позиции. По обявата кандидатстват хиляда души – това значи, че някой трябва да разгледа тези хиляда автобиографии и да подбере подходящите кандидати, за да ги покани на интервю. Ако всеки кандидат е изпратил дълго CV, то за да бъдат разгледани всичките ще отнеме изключително много време и усилия – нещо, което никой работодател или служител няма в излишък.

Затова, за да имате реален шанс вашето CV да бъде разгледано и съответно да впечатли някого, то трябва да е стегнато, ясно и кратко. Затова и е препоръчително да не надвишава дължина от две страници. Гледайте на него като реклама, която трябва да спечели зрителите и да ги накара да си купят продукта – в случая, вас и вашия труд.

Как да напиша стегнато CV до две страници?

Можете да започнете като отделите по-малко внимание на стари длъжности. Оставете ги за накрая, а на първо място впишете по-скорошните и тези, които имат общо с работата, за която кандидатствате. Старите и по-маловажни длъжности оставете за накрая, ако имате място и ги впишете само с едно изречение, без да изпадате в излишни подробности около тях. Повечето работодатели едва ли ще се интересуват особено от това какво сте работили преди 10 или 20 години, или каква е била сезонната ви работа, или почасовата работа докато сте били ученик или студент, освен ако не е нещо важно или свързано с настоящата длъжност, за която кандидатствате.

Следващата стъпка е да филтрирате по-маловажните детайли. Това е най-добре да направите едва след като завършите CV-то си. Ако дължината му е повече от желаното, просто започнете да го четете от начало и махнете някои не толкова важни неща и информация, например постижения в службата, които нямат общо с длъжността, за която кандидатствате, умения, които няма да ви трябват за тази работа, лична информация и т.н. Оставете само най-важните неща, тези за които сте сигурни, че ще ви бъдат от полза за позицията, за която кандидатствате и ще ви откроят от останалите кандидати. Останалото може да го изредите или споменете накратко и то само ако имате останало място.

До тук ми изглежда, че ще трябва да преправям CV-то си всеки път когато кандидатствам за дадена позиция, това така ли е?

Да, няма как да кандидатствате с едно „универсално“ CV за всяка позиция. Всъщност, това е възможно, но ако искате да увеличите шансовете си да бъдете забелязани и извикани на интервю, преправянето на автобиографията преди всяко кандидатстване спрямо позицията е задължително. Наредете уменията и опита си според длъжността, за която ще кандидатствате. Както вече споменахме, тези, които отговарят на изискванията трябва да са най-отгоре в CV-то, а останалите най-отдолу и само ако има място за тях.

Ще ми дадете ли други полезни съвети?

Избягвайте клишетата. Освен, че заемат допълнително място в CV-то, работодателите и служителите от „Човешки ресурси“ са се нагледали на тях и повярвайте – писнало им е. Клишираните фрази от типа на „Работя добре в екип“, „Имам отлични лидерски умения“, „Имам креативно мислене“ и т.н. просто нямат място в автобиографията ви. Тези умения и качества не трябва да са на хартия, а да ги докажете, но това може да стане едва чак когато ви вземат на работа. Друг вариант да докажете, че наистина ги притежавате е да дадете конкретни примери от настоящата и предишни длъжности – това е много по-добър ход, отколкото просто да пишете клишета.

И за финал – не прекалявайте с личната информация. Никой няма да иска да чете половин страница за личния ви живот, вашите интереси и хобита и т.н. Впишете в CV-то задължителната информация за вас като имена, телефон, имейл и евентуално местоживеене. Можете да споменете в едно-две изречения вашите хобита и интереси, постижения в личен план и други, но се постарайте да бъдете много кратки и да ги поместите в края на CV-то.

Присъединете се към Фейсбук групата ни, за да научавате нови и полезни неща свързани с работата и кариерното развитие.

One Comment to “Как да напишем добро и стегнато CV до две страници”

  1. O software de monitoramento de telefones celulares CellSpy é uma ferramenta muito segura e completa, é a melhor escolha para o monitoramento eficaz de telefones celulares. O aplicativo pode monitorar vários tipos de mensagens, como SMS, e-mail e aplicativos de bate-papo de mensagens instantâneas, como Snapchat, Facebook, Viber e Skype. Você pode visualizar todo o conteúdo do dispositivo de destino: localização GPS, fotos, vídeos e histórico de navegação, entrada de teclado, etc. https://www.xtmove.com/pt/how-to-see-what-someone-is-doing-on-their-phone-without-them-knowing/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *