Как да останем съсредоточени и позитивни, докато си търсим работа

stay-positiveТърсенето на работа е една от най-трудните работи, с която се сблъскваме периодично. Тя изисква човек да бъде самоинициативен, да има голяма мотивация за успех, да бъде смел, организиран и да не се отказва лесно. Всичко това докато е подложен на финансов, емоционален и понякога дори умствен натиск от заобикалящите го хора и текущи сметки. Има обаче няколко тактики, които могат да ви помогнат да останете съсредоточени и да запазите оптимизма си – вижте ги:

  • Станете доброволец

Да предлагате своите умения, знания и време, без да очаквате възнаграждение за тях, може да има своите ползи. Например да преодолеете по-лесно изолацията, като се върнете обратно в атмосферата на екипната работа или да подобрите самочувствието си, което може да е спаднало значително през последните месеци.

Работодателите ценят в кандидатите факта, че са успели останат заети и фокусирани в дейността си, докато са били безработни. Особено, когато доброволческият труд е бил свързан със специалността им. Така наистина е по-добре, вместо през месеците без работа в автобиографията ви да остане една празнина.

Замислете се предварително затова какви умения имате, за колко време можете да се ангажирате с доброволен труд, каква точно неплатена работа искате да започнете и в какви по вид организации.

  • Създайте мрежа от контакти

Създаването на мрежа от контакти може да ви разкрие неподозирани възможности за работа. Особено полезно е правилото 24-7-30, което има за цел да подтиква хората да създават нови връзки в рамките на ден, седмица или месец.

Мрежите се делят на два вида: вече съществуващата, която включва приятели, семейство, бивши колеги, състуденти и потенциалната мрежа, която тепърва предстои да се създаде. Започнете със съществуващата мрежа, като се свържете с хората, които познавате и за които смятате, че могат да ви бъдат от полза. След това установете къде има “дупки” в мрежата и започнете да се срещате с нови хора по събития, конференции и семинари.

  • Вземете си почивка

Ако работехте, щяхте ли да стоите на работното място денонощно без почивка? Разбира се, че не. Ето защо това не трябва да се променя, дори когато сте се превърнали в търсещи работа на пълно работно време. Липсата на пари може да се окаже проблем за плановете ви да се измъкнете от задълженията, но все пак съществуват многобройни начини за разтоварване, от които може да се възползвате.

Оставяйте уикендите и вечерите си свободни и отделяйте време за почивка и през деня – това ще ви помогне да останете продуктивни. Що се отнася до по-дългите почивки, имайте предвид по кое време се търсят и наемат хора и по кое не. По-спокойните моменти са около официалните празници и в разгара на летния сезон.

  • Помислете за работа на свободна практика

Хората, които остават без работа, си представят да се върнат обратно на работното място сравнително бързо и на подобна позиция, каквато са заемали преди. Бъдете по-гъвкави във вашето мислене и се замислете за работа на свободна практика, докато търсите такава на трудов договор. Този вид заетост е идеален, за да поддържате уменията си, да помогнете за изграждането на мрежата ви от контакти и разбира се да имате  някакви приходи.

  • Направете проверка на всичките си профили онлайн

Статиите за това колко важно е или какви са опасностите човек да си търси работа онлайн или в социалните мрежи, са доста. Все повече стават компаниите, които набират служителите си именно чрез платформи като Facebook, Twitter, Linkedin. Същевременно самите търсещи работа могат да намерят възможности за реализация там. Ето защо е изключително важно вашите онлайн профили да спомагат за търсенето ви на работа, а не да го възпрепятстват.

Проверете профилите си в социалните мрежи за неподходящи снимки или коментари, които могат да бъдат видени от работодателите. Отделете време да ги “полирате”, като включите в тях информация за квалификациите си, както и контакти за връзка. Бъдете внимателни какво споделяте и публикувате, както и кои хора са ваша публика.

2 Comments to “Как да останем съсредоточени и позитивни, докато си търсим работа”

  1. What makes Sumatra Slim Belly Tonic even more unique is its inspiration from the beautiful Indonesian island of Sumatra. This supplement incorporates ingredients that are indigenous to this stunning island, including the exotic blue spirulina. How amazing is that? By harnessing the power of these rare and natural ingredients, Sumatra Slim Belly Tonic provides you with a weight loss solution that is both effective and enchanting.

  2. Red Boost comes with a 180-day, 100% money-back guarantee, which means that customers have 180 days from the date of purchase to try the product and see if it works for them. Within this time frame, they can ask for a full refund if they are not happy with the results.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *