Как да подадем документи за издаване на национален осигурителен номер (NINo)

За да ви бъде издаден национален осигурителен номер, вие трябва да заявите това по телефона. Телефоните за връзка са: 0345 600 0643, можете да се обадите в часовете между 8 сутринта и 18 вечерта в дните от понеделник до петък. Ако предпочитаният от вас език е уелски, можете да се обадите на телефон 0345 602 1491 в часовете от 8:30 сутринта до 17 вечерта в дните от понеделник до петък.

Ако се местите да живеете във Великобритания

Може да имате национален осигурителен номер, принтиран на гърба на вашето биометрично разрешение за пребиваване. В такъв случай не трябва да кандидатствате отново за такъв. timber-framed_buildings_in_fore_street_taunton_-_geograph-org-uk_-_1421037Такова ви е било издадено в случай, че:

  • сте подали документи за разрешение за пребиваване в страната за повече от 6 месеца
  • ако сте удължили визата си за повече от 6 месеца
  • сте подали документи за установяване във Великобритания
  • сте променили визата си към новите паспорти

Ако нямате национален осигурителен номер, трябва да кандидатствате за такъв след като пристигнете на територията на страната. За да вземете NINo, трябва да имате право да учите и работите във Великобритания.

Какво да правите, ако сте загубили вашият национален осигурителен номер?

Ако сте загубили вашият национален осигурителен номер, можете да го видите на вашите пейслипове (бележки за заплати), на вашият P60 или писма за такси, пенсии и помощи. В случай, че нямате нито едно от изброените и не можете да го намерите никъде, можете да се обадите на помощната линия – 0300 200 3500 или +44 191 203 7010, ако се намирате извън Великобритания. Можете да попълните и една от двете форми, в зависимост от вашите обстоятелства.

Работа без национален осигурителен номер

Можете да започнете работа преди да пристигне писмото с национално осигурителния ви номер, но само ако докажете, че имате право да работите в държавата. Когато започвате работа, трябва да кажете на вашият работодател, че сте подали документите си за получаване на национален осигурителен номер и да му ги покажете, когато пристигнат.

Интервю

Интервюто се провежда в районния офис на Jobcentre Plus, cropped-3785819579_033f923797_oкъдето интервюиращия ви задава различни въпроси, свързани с вашите лични обстоятелства, както и въпроси, за да се установи защо имате нужда от национален осигурителен номер.

За да разберете кога и в колко часа трябва да се явите, ще получите писмо, в което са описани и документите, които трябва да носите със себе си, когато се явявате на интервюто. Това обикновено са:

  • паспорт или лична карта
  • разрешение за пребиваване
  • акт за раждане или осиновяване
  • брачно свидетелство
  • шофьорска книжка

След интервюто ще ви бъде казано колко време ще отнеме издаването на национален осигурителен номер.

Случаите, когато навършвате 16 и не сте взели национален осигурителен номер

Когато навършите 16 години, би трябвало автоматично да получите писмо с вашият национален осигурителен номер, ако живеете във Великобритания. Но ако нещо се е объркало и не сте получили вашият номер автоматично, обадете се на 0300 200 3500, за да уведомите службите. Трябва да направите това преди да навършите 20 години. Ако сте изпуснали срока и сте над 20, ще трябва да се обадите в районния офис на Jobcentre Plus.

21 Comments to “Как да подадем документи за издаване на национален осигурителен номер (NINo)”

  1. How should a couple handle this once they find out their spouse is cheating? Whether a husband should forgive his wife for her betrayal is a topic worth discussing.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *