Как да представим успешна кандидатура за работа

Кандидатурата ви за дадена работа е начина, по който да покажете на работодателите, че вие сте перфектния човек за дадената работа и заслужавате да ви извикат на интервю. Тя включва попълване на въпросник, предоставен от работодателя, представяне на мотивационно писмо, автобиография и референции от предишни ваши работодатели.

Отделете нужното внимание на детайлите и преценете кое да включите в нея.

Кандидатурата ви трябва да съдържа това, което бъдещият работодател трябва да знае за вас. Тя трябва да го накара да прецени първоначално вашите лични и професионални умения и да поиска да научи нещо повече за вас, като ви извика на интервю.

Всички кандидати по принцип трябва да попълнят едни и същи въпросници и да представят мотивационни писма и професионални автобиографии.  Покажете, че вие сте човек, който е развил професионалните си умения и постига набелязаните цели.

Job opportunitiesНай-напред покажете през какво обучение сте преминали и какви са вашите дипломи. След това представете как сте развили уменията, които сте придобили по време на обучението ви в дадена работна среда, какви позиции сте заемали. Идва ред на въпросите за вашата компетенция – това се отнася до личните ви и професионални умения и как ги съчетавате, за да бъдете успешен във вашата работа. Самото ви представяне предоставя надеждна информация на работодателя що за човек сте.

И накрая работодателят гледа и вашето отношение – защото дори и да сте гений и абсолютен професионалист в това, което вършите, ако вие не можете да го покажете на околните и ви е трудно да контактувате с тях, вие няма да сте избраният кандидат. Покажете какво умеете, бъдете искрени, но не и груби, показвайте уважение, но и бъдете уверени.

Повечето апликации за работа изискват и минимум 2 референции – обикновено от предишен работодател или ваш лектор.

Едно от най-важните неща при попълване на въпроси за работа е никога да не пишете неща, които не са верни – рано или късно това излиза наяве.

Представяне

Вашата кандидатура може да направи силно впечатление ако:

  • използвате силни глаголи – „трансформиран“, „постигнат“, „вдъхновен“;
  • използвате обяснителни думи като „ефективен“, „адаптивен“;
  • се концентрирате над зададения въпрос и отговорите ясно на него вместо да давате излишни обяснения;
  • ако сте избрали добри примери, които показват как фирмата е постигнала успехи, благодарение на вашите умения;
  • демонстрирате здрав ентусиазъм към работата.

След като попълните формата за кандидатстване, проверете последната версия, за да сте сигурни, че всичко написано е на ниво, точно и вярно. Ако някой друг има възможност да я прочете, това ще ви бъде от полза.

Ключът към успешна кандидатура е да бъдете позитивни, да се изразявате ясно и да отговаряте на критериите за дадената работа.

Лична информация

Не е задължително да давате лична информация като възраст, етническа група, пол, религия. Включете информация, която според вас би ви помогнала за вашето професионално развитие и ще наклони везните във ваша полза.

Онлайн кандидатури за работа

imagesНякои от кандидатурите за работа трябва да се попълнят на един път и при такъв вид не ви се дава възможност да попълните част от въпросите, след което да запаметите отговорите, а на останалите въпроси да отговорите по-късно или на другият ден.

Но напоследък все повече системи за кандидатстване са създадени така, че да пазят данните ви, дори и ако решите да продължите с попълването по-късно.

Но каквото и да пишете, имайте предвид, че работодателите имат възможност да виждат и данните, които сте попълнили, дори и ако формата ви за кандидатстване е частично попълнена.

Ето и някои съвети, които могат да ви бъдат от полза при този вид кандидатстване:

  • ако сте решили да прехвърлите отговорите си от кандидатура, която сте правили към друга фирма, уверете се, че не сте включили имената и данните на тази фирма, към която сте кандидатствали преди това, тъй като това може автоматично да доведе до отхвърлянето на сегашната ви кандидатура;
  • винаги четете допълнителната документация много внимателно и там, където трябва да се отговаря на въпроси, се придържайте към ограничението в броя думи, които са дадени за един отговор;
  • отпечатайте копие от кандидатурата си преди да я изпратите – това ви дава възможност да я прочетете отново и проверите за грешки, да проверите правилно ли сте отговорили на всички въпроси. Това е и документ, който можете да приложите към личните си архиви;
  • отделете достатъчно време за попълването на всяко поле, бъдете внимателни и проверете пак дали сте прикачили всички допълнителни документи, които се изискват.

Ако успеете да създадете подредена кандидатура, с ясно предадено послание, можете да спечелите място на интервюто.

23 Comments to “Как да представим успешна кандидатура за работа”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *