Как да представим успешна кандидатура за работа

Кандидатурата ви за дадена работа е начина, по който да покажете на работодателите, че вие сте перфектния човек за дадената работа и заслужавате да ви извикат на интервю. Тя включва попълване на въпросник, предоставен от работодателя, представяне на мотивационно писмо, автобиография и референции от предишни ваши работодатели.

Отделете нужното внимание на детайлите и преценете кое да включите в нея.

Кандидатурата ви трябва да съдържа това, което бъдещият работодател трябва да знае за вас. Тя трябва да го накара да прецени първоначално вашите лични и професионални умения и да поиска да научи нещо повече за вас, като ви извика на интервю.

Всички кандидати по принцип трябва да попълнят едни и същи въпросници и да представят мотивационни писма и професионални автобиографии.  Покажете, че вие сте човек, който е развил професионалните си умения и постига набелязаните цели.

Job opportunitiesНай-напред покажете през какво обучение сте преминали и какви са вашите дипломи. След това представете как сте развили уменията, които сте придобили по време на обучението ви в дадена работна среда, какви позиции сте заемали. Идва ред на въпросите за вашата компетенция – това се отнася до личните ви и професионални умения и как ги съчетавате, за да бъдете успешен във вашата работа. Самото ви представяне предоставя надеждна информация на работодателя що за човек сте.

И накрая работодателят гледа и вашето отношение – защото дори и да сте гений и абсолютен професионалист в това, което вършите, ако вие не можете да го покажете на околните и ви е трудно да контактувате с тях, вие няма да сте избраният кандидат. Покажете какво умеете, бъдете искрени, но не и груби, показвайте уважение, но и бъдете уверени.

Повечето апликации за работа изискват и минимум 2 референции – обикновено от предишен работодател или ваш лектор.

Едно от най-важните неща при попълване на въпроси за работа е никога да не пишете неща, които не са верни – рано или късно това излиза наяве.

Представяне

Вашата кандидатура може да направи силно впечатление ако:

  • използвате силни глаголи – „трансформиран“, „постигнат“, „вдъхновен“;
  • използвате обяснителни думи като „ефективен“, „адаптивен“;
  • се концентрирате над зададения въпрос и отговорите ясно на него вместо да давате излишни обяснения;
  • ако сте избрали добри примери, които показват как фирмата е постигнала успехи, благодарение на вашите умения;
  • демонстрирате здрав ентусиазъм към работата.

След като попълните формата за кандидатстване, проверете последната версия, за да сте сигурни, че всичко написано е на ниво, точно и вярно. Ако някой друг има възможност да я прочете, това ще ви бъде от полза.

Ключът към успешна кандидатура е да бъдете позитивни, да се изразявате ясно и да отговаряте на критериите за дадената работа.

Лична информация

Не е задължително да давате лична информация като възраст, етническа група, пол, религия. Включете информация, която според вас би ви помогнала за вашето професионално развитие и ще наклони везните във ваша полза.

Онлайн кандидатури за работа

imagesНякои от кандидатурите за работа трябва да се попълнят на един път и при такъв вид не ви се дава възможност да попълните част от въпросите, след което да запаметите отговорите, а на останалите въпроси да отговорите по-късно или на другият ден.

Но напоследък все повече системи за кандидатстване са създадени така, че да пазят данните ви, дори и ако решите да продължите с попълването по-късно.

Но каквото и да пишете, имайте предвид, че работодателите имат възможност да виждат и данните, които сте попълнили, дори и ако формата ви за кандидатстване е частично попълнена.

Ето и някои съвети, които могат да ви бъдат от полза при този вид кандидатстване:

  • ако сте решили да прехвърлите отговорите си от кандидатура, която сте правили към друга фирма, уверете се, че не сте включили имената и данните на тази фирма, към която сте кандидатствали преди това, тъй като това може автоматично да доведе до отхвърлянето на сегашната ви кандидатура;
  • винаги четете допълнителната документация много внимателно и там, където трябва да се отговаря на въпроси, се придържайте към ограничението в броя думи, които са дадени за един отговор;
  • отпечатайте копие от кандидатурата си преди да я изпратите – това ви дава възможност да я прочетете отново и проверите за грешки, да проверите правилно ли сте отговорили на всички въпроси. Това е и документ, който можете да приложите към личните си архиви;
  • отделете достатъчно време за попълването на всяко поле, бъдете внимателни и проверете пак дали сте прикачили всички допълнителни документи, които се изискват.

Ако успеете да създадете подредена кандидатура, с ясно предадено послание, можете да спечелите място на интервюто.

44 Comments to “Как да представим успешна кандидатура за работа”

  1. This post is nothing short of brilliant! Your unique perspective and insightful analysis have left me thoroughly impressed. It’s rare to find content that is both enlightening and enjoyable to read. You’ve outdone yourself with this one. My sincere thanks for sharing.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *