Как да преминете успешно проверка от данъчните служби 

Според последни статистики, данъчните служби във Великобритания събират двойно повече пари при проверка на различни фирми, отколкото от преследване на криминална активност на черния пазар.

655-402-danyci-smetki-pariМоже би сте твърде заети с разрастването на вашият бизнес, за да се вглъбявате във всяка една буква от документите ви. За съжаление, данъчните служби знаят това.

В продължение на няколко години данъчните служби са се профилирали в това, да разберат кои ще бъдат най-добрите платци. Данъчните служби няма да кажат какви са критериите им, но според наблюдения, ако сте в строителния бизнес, в бизнеса с кеш пари или просто ако преминавате през периода ви на растеж твърде бързо, може да се появите на радарите им. А може просто да сте от тези 5%, които попадат в случайните проверки.

Проверката започва от вашият годишен такс ретърн. Ако сте направили всичко точно, отговора ще бъде ясен. Но ако нещо не са удовлетворени, може да ви „поканят“ на интервю. Имате възможност и да не отидете, но трябва да действате внимателно. Според Ан Ийгър, партньор в счетоводната фирма Робърт-Джеймс, данъчните често изискват информация, която нямат право да изискват и предприемачите не трябва да им дават. А също така това, което изглежда като неформален разговор, е всъщност  „фишинг“, с цел да извлекат информация, която после да използват срещу вас.

Според нея: “Данъчните служители са станали по-хитри и е трудно да бъдат измамени. Тяхното отношение е – виновен сте до доказване на противното“. Пълната проверка отнема много време и енергия и най-вероятно след края й ще бъдете помолени да платите повече такси. Ако започнете да се борите – имате насреща си страхотен противник. Според Ан: „Забележително е колко погрешно се приемат и обработват данните. Имахме клиент, който трябваше да плаща £50 000, а след като приключихме с преговорите, се оказа, че трябва да заплати £20 000“.

215700_300_225Jeff Doble, създателят на агенцията за недвижими имоти Dexter‘s, споделя, че бизнеса му е бил проверяван от данъчните служби 10 поредни години, понеже компанията се разраствала бързо след основаването си през 1955 година, а също е направила няколко придобивки. Въпреки това, според него причината, поради която е глобяван е схемата му за осигуряване на служителите. Част от закона е бил променен и приложен със задна дата. След това е направена проверката и му е била наложена глоба.

За разлика от Dexter’s, има много компании, които просто дават исканата информация, без да се допитат преди това до специалисти, които да защитят интересите им.

За да преминете успешно данъчна проверка:

  1. Уверете се, че застрахователната ви полица ви осигурява покритие за професионални услуги при спорове с властите. Това може да струва бъдещето на компанията ви, затова осигурете си защита.
  2. Прегледайте консултантите и счетоводителите си – наистина ли работят добре или са само наемни работници.
  3. Не прекалявайте с гостоприемството – данъчните не са приятели за кафе.
  4. Ако сте наели вашият съпруг / съпруга – бъдете внимателни – тези случаи се разглеждат под лупа.
  5. Получете добър съвет – данъчните закони са сложни – уверете се, че имате правилна и последно обновена информация и сте се доверили на правилните счетоводители.

19 Comments to “Как да преминете успешно проверка от данъчните служби ”

  1. If you’re wondering how to find out if your husband is cheating on you on WhatsApp, I might be able to help. When you ask your partner if he can check his phone, the usual answer is no.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *