Как да разберете дали сте работохолик

1Работохолизмът или вманиачаването в работата е пристрастяване, подобно на всяко друго. Единствената разлика е, че това е социално приемливо пристрастяване. В някои общества и държави работохолизмът дори е почитан и на него се гледа с добро око.

Негативните последици от пристрастяването към работата обаче могат да бъдат много вредни – точно както при всяка друга мания: то влияе негативно върху здравето на човека, неговия социален живот, както и върху отношенията с близките му.

В случай, че и вие имате притеснения дали не попадате в категорията на работохолиците, вижте кои са знаците, че работите прекалено много и че е време да забавите темпото:

Не си признавате, че сте работохолик

Подобно на други хора с пристрастеност към дадено нещо, работохолиците отказват да признаят, че имат проблем. Те убеждават другите, че поведението им е нормално и напълно в реда на нещата. Много често дори се стига до скандали на тази тема.

Страхувате се за работата си

Много работохолици оправдават поведението си с това, че те са принудени да работят толкова много, а не, че искат да го правят. Това обаче е механизъм на защита, тъй като голяма част от пристрастените към работата си хора действат, подтикнати от страх. Това може да бъде страхът да не загубят работата си, защото я обичат или защото тя означава финансова стабилност за тях.

Страдате от ниско самочувствие и работата ви кара да се чувствате по-добре

Често пъти работата се превръща в поле за изява за хора, които иначе имат дефицит на самочувствие. Някои от тях дори не го осъзнават. Това са хора, които се чувстват достатъчно значими и одобрени от останалите само чрез своята работа. Хубаво е, когато работата ви носи удовлетвореност и увереност, но не трябва да залагате само на този източник.

Не сте щастливи вкъщи

Понякога хората се превръщат в работохолици, за да избягат от действителността, която ги кара да се чувстват нещастни. От друга страна съществува и обратната теория – нещата у дома да не вървят, именно защото прекарвате ужасно много време, посветени на работата. Каквато и да е причината, време е сериозно да се замислите над този проблем.

Не знаете кои сте извън работата

Сигурен знак, че сте се превърнали в работохолик е, ако не успявате да идентифицирате себе си извън работното място и работните задължения. Вие не се чувствате комфортно и достатъчно силни, ако не правите нещо, свързано с вашата сфера на професионално развитие.

2 Comments to “Как да разберете дали сте работохолик”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *