Как да се подготвим за първия ден на новата работа

1Спомняте ли си какво сте правили като дете преди първия си учебен ден? Бяхте ли си приготвили предварително дрехите, раницата и тетрадките? А знаехте ли още от рано номера на класната си стая и името на учителката? Първият ден на училище малко или много се доближава до първия ден на новата работа и колкото  по-подготвени сте за него, толкова по-лесно ще премине той.

Представяме ви няколко съвета, които биха ви помогнали да се чувствате по-спокойни и уверени в себе си през първите дни на новото работно място:

Облечете любимите си дрехи

Повечето хората си купуват нови дрехи за първия си ден на новата работа, които обаче след това не носят, а оставят да събират прах в гардероба. Да си купите нови обувки също не е добър вариант – едва ли искате да прекарате деня си с дискомфорт и сменяйки лепенки. И ако се чудите за какви лепенки говорим – тези, които ще ви се наложи да сложите, ако ви излезе мазол от неудобните обувки. Последното което бихте искали е да накуцвате и охкате пред колегите, които дори все още не познавате.

Най-доброто решение тук е да облечете любимите си дрехи, като разбира се, не трябва да забравяте да ги съобразите с типа на работата ви. Обуйте и най-удобните си обувки, така ще се чувствате много по-комфортно и удобно.

Не си носете обяд от вкъщи, поне през първите дни

Няма нищо лошо в това да си носите храна от вкъщи, всъщност доста хора го правят. Идеята не е никак лоша, като се има предвид, че така ще си спестите време и пари, освен това ще знаете какво ядете. Всичко това е чудесно, но не и когато става въпрос за първите ви дни на новото работно място. Поне тогава не си носете обяд от вкъщи. Причините за това са няколко.

Първо, това е добър шанс мениджърът да ви покани на обяд, или пък да излезете заедно с колегите в обедната почивка. В случай, че всички останали са си донесли храна от вкъщи, поканете някой от хората в офиса на обяд, като предложите вие да го почерпите. Така ще имате възможност да се представите като любезен човек, който с удоволствие би си поговорил с все още непознатия колега.

Намерете общи теми за разговор с колегите

Една от най-смущаващите ситуации на новото ви работно място със сигурност ще бъде момента, когато се запознавате с някой колега и не знаете как да продължите разговора след обичайното “Радвам се да се запознаем!”. Така че, подгответе се за подобен момент.

Ако новите ви колеги са социални хора, има голяма вероятност разговорите с тях  да протичат леко в малкото минути, които имате в стаята за почивка, но в случай, че това не стане, имайте приготвени на ум няколко теми за разговор. Измислете интересни неща, които биха заинтригували останалите. Не изпадайте в подробности, понеже все още не сте опознали достатъчно обкръжението си и рискувате да ви определят като досадни. По-скоро бъдете в крак с последните новини или клюки за някои знаменитост, така че да можете да се включите в разговора, ако вашите колеги обсъждат подобни теми в почивката.

Не ходете навреме през първите дни

Точно така, прочели сте правилно – не ходете навреме през първите дни. Идете по-рано, дори да е половин час преди всички останали, пак няма да сгрешите. Така ще сте сигурни, че дори и да попаднете в задръстване, няма да закъснеете. Освен това не е изключено докато бързате, да забравите нещо в къщи – било то документ или ключовете за колата. Едва ли ще направите добро впечатление, ако още в първия ви работен ден закъснеете. Ако обаче тръгнете по-рано от дома си – това едва ли ще ви се случи.

Да сте на работното място преди всички останали, особено ако това е вашият първи ден там, определено има своите предимства. Ще имате достатъчно време да огледате обстановката, да оправите тоалета си или да подредите мислите си докато пиете сутрешното си кафе.

Не забравяйте защо сте приели тази работа

В нощта преди първия си работен ден, отделете няколко минутки преди сън и си спомнете защо сте приели тази нова работа. Може би това е мечтаната за вас длъжност, а може би е първата ви работа и искате да натрупате опит. Каквато и да е причината, напишете я на един лист, така че ако нещо не потръгне в работата или се чувствате несигурни в себе си, да си припомняте защо сте я приели.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *