Как да се подготвите за почивката през лятото, така че да не сте затрупани с работа, когато се върнете

Как да се подготвите за почивката през лятото, така че да не сте затрупани с работа, когато се върнетеАко искате да се насладите на лятната си почивка и да продължите да бъдете щастливи и доволни след завръщането си от отпуска, трябва да направите някои неща в службата преди да заминете. В противен случай рискувате когато се завърнете да ви затрупа толкова много работа, че работните дни да се превърнат в изтощителни и кошмарни, като това ще изтрие много бързо приятните емоции, натрупани през почивката.

За да избегнете това се опитайте да отхвърлите служебните си задачи навреме. Ако действате предвидливо, можете да направите вашето завръщане на работа приятно, без да ви се налага да забравите за плажа и морето на секундата, в която седнете на бюрото си.

Уточнете някои детайли с колегите и подчинените си

Това че няма да ви има известно време в службата не е краят на света. Няма смисъл това да ви вменява излишен стрес и тревожност – колегите и подчинените ви ще се справят и без вас. Колкото по-спокойни се чувствате на почивката си, толкова по-добре ще си починете. В противен случай ще съсипете ваканцията си в мисли за работа. Затова още преди да стегнете куфарите, разберете се с колегите и подчинените си да ви търсят само при спешни случаи. Кажете им, че ще си преглеждате електронната поща когато имате възможност и ги предупредете да ви се обаждат само ако имат спешна нужда от вас.

Оставете всичките си дела в ред

По-добре в седмицата преди да излезете в отпуск да се опитате да отхвърлите всичките си належащи ангажименти, за да не възникне хаос, докато ви няма. Просто се опитайте в тези няколко дни преди отпуска си да се фокусирате върху всички важни и недовършени задачи. Направете си списък и проверявайте всеки ден какво ви остава да бъде отметнато от него. По-добре няколко дни да оставате малко след края на работния ден, за да си свършите работата, но после по време на почивката да не се сещате за работа изобщо.

Не оставяйте нищо за последната минута

Направете си списък със задачите, които трябва да свършите преди да излезете в отпуск. Ако виждате, че една седмица няма да ви стигне за да изпълните списъка, дайте си повече време, за да приключите всички текущи проекти в службата. Иначе рискувате нещо да остане за последната минута и това да ви изнерви допълнително. Да не говорим, че подобен сценарий може да ви накара да се забавите със заминаването или да ви се наложи да се върнете предварително.

Не слагайте никакви крайни срокове около отпуска си

Не си поставяйте крайни срокове по проекти в седмицата точно преди почивката си, както и в седмицата след нея. Освен това не обещавайте неща на клиентите си в същия период от време. По-добре се опитайте да планирате всички важни неща по-напред във времето или пък се опитайте да се справите с всичките отговорности поне две-три седмици преди планираната ваканция.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *