Как да се превърнете в лидер на работното място

1Да се отличите от останалите служители не е толкова лесно начинание, а превръщането в лидер си е истинско предизвикателство. Ако искате да бъдете лидери, но нямате тази титла и не стоите на по-висока позиция във фирмата, все пак има начин, по който може да изпълните желанието си. Съветите в тази статия ще ви помогнат да изпъкнете пред останалите си колеги, но без това да се набива на очи и да правите лошо впечатление.

1.    Поемете отговорност. Ако искате да се докажете като лидери, трябва да се научите да поемате отговорност за всичко, в което сте замесени по някакъв начин. Това означава, че неуспехът на общия ви проект с другите колеги е отчасти и ваш неуспех. Трябва да се научите да поемате отговорност не само за добрите неща, но и за лошите. Признавайте грешките си и не се опитвайте да ги прикривате.

2.    Вярвайте в положителната нагласа. Повечето хора смятат, че в света на бизнеса човек трябва да бъде лош и манипулативен, за да успее. Вие покажете на останалите, че не са нужни подобни неща, за да се домогнете до успеха и лидерството. Бъдете положителни и вярвайте в своите качества на добри лидери и ще видите, че положителното ви мислене има добро влияние върху хората около вас.

3.    Експериментирайте. Опитвайте нови неща. Поемайте рискове. Излезте от своята зона на комфорт и експериментирайте. Лидерите поемат рискове и не се страхуват от нещата, в които вярват. Например, приемете проект, по който никой не иска да работи. Може би е прекалено труден, неприятен или и двете, но пък той ви дава шанс да се сдобиете с нови знания и да покажете на шефа си своите лидерски качества.

4.    Виждайте възможности навсякъде. Не е задължително сами да създавате възможности за себе си. Възползвайте се от тези, които вече са около вас. Дори да ви се струва невъзможно нещо, не се отказвайте от него. Помислете по какъв начин то може да се превърне в изпълнимо и действайте.

5.    Бъдете отворени за нови идеи. Обратната връзка е едно от най-важните неща, от които се нуждае всеки лидер. Следете какво се случва с идеите на вашите колеги, за какво търпят критика и какво се харесва. Обръщайте внимание на забележките и похвалите, отправени и към вас. Съсредоточавайте вниманието си както към личните си успехи, така и към провалите. Обмисляйте как може да поправите провалите, създавайки нови идеи, защото без тях никой човек няма да бъде лидер.

6.    Не се спирайте пред нищо. Това е начинът, по който може да се изкачите нагоре и да се превърнете в истински лидери. Споделяйте знанията си и помагайте на колегите си. Спечелете ги с добро и отзивчиво поведение. Комуникацията с повече хора несъмнено е обогатяваща – вие знаете едно, другият човек друго и т. н. Ето ви един чудесен източник на идеи.

One Comment to “Как да се превърнете в лидер на работното място”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *