Как да се справим със скуката и липсата на мотивация на работното място

Man bored at work in officeВероятно сте попадали в състояние на отегчение, когато се чудите какво да правите или вършите обичайните си служебни задължения с досада, когато нищо наоколо не ви вълнува, нищо ново не се случва, а стрелките на часовника се движат едва-едва…С една дума – скука.

Скуката се появява не  само в случаите, когато няма какво да правим, а и когато ежедневието ни е монотонно, еднообразно, когато не се случва нищо различно, липсват  емоции и вълнуващи преживявания.

Може да ходим на работа и да сме заети със служебните задължения, но въпреки това да изпитваме отегчение и скука, да страдаме от липса на мотивация и ентусиазъм. Ако продължава повече време това може да доведе до  меланхолично настроение, усещане за безсмислие, депресия.

Ако в службата ни няма нови предизвикателства, потъваме в така нареченото сиво ежедневие и сякаш не живеем истински.

Какво обикновено правим, когато ни обзема скука? Оплакваме се и гледаме непрекъснато часовника си в очакване да свърши работния ден.

Как да се справим със скуката?

  • Поставете си цел

Нищо не мобилизира човек така, както когато има цели и се стреми към нещо. Самото движение към целта ни ентусиазира и ни кара да усещаме удовлетворение.

Каква може да бъде тази цел? Помислете какво бихте искали да постигнете в професионален план, кое би ви вдъхновило. Не е задължително тази цел да се отнася за бъдещето ви в компанията или да е голяма. Можете да започнете с малка и лесно постижима цел и с изпълнението й да преминете към по сложна.

  • Направете си план за работния ден

Разпределете служебните си задачи така, че да сте натоварени равномерно през целия ден, за да не ви става скучно. В този план може да включите и неща като сутрешното кафе, обяда с колегите и други занимания, които можете да правите през почивките.

  • Приемайте нови предизвикателства

Поискайте още работа от шефа си, кандидатствайте за участие в нови проекти, запишете се като доброволец в кауза, която ви вълнува, поемете нови ангажименти, поканете колегите си на барбекю, на риболов и изобщо каквото още ви хрумне.

Не се страхувайте от предизвикателствата, а ги приемайте с радост. Те ще ви накарат да се чувствате живи.

  • Учете по нещо ново всеки ден

За да работи добре, мозъкът на човек се нуждае от стимулация.  Старайте се всеки ден да научавате по нещо ново, препоръчително е да е свързано с работата ви.

  • Вършете нещата по различен начин

Винаги е забавно да правиш нещо познато по нов начин. В началото ще ви изглежда странно, сякаш правите нещо ново. Просто използвайте въображението си.

  • Направете промени на работното място, развивайте дейността си

Ако работата ви е еднообразна, променете доколкото е възможно обстановката – разместете нещата по бюрото си, подредете наоколо по различен начин. Променете обичайните теми на разговор с колегите, например можете да споделите с тях нещо, което ви вълнува и което смятате, че можете да дискутирате.

Помислете какво ново може да се въведе, за да се подобри и развие дейността, която извършвате. Не се притеснявайте да изложите и обсъдите идеите си с  шефа или съдружниците си.

Разбира се, ако настоящата работа ви потиска и  не ви дава възможност да използвате потенциала си, ако мечтаете да правите нещо друго, може да обмислите вариант да я смените.

Не чакайте някой да внесе разнообразие в живота ви.  Създайте го вие.  Бъдете креативни. Седнете и запишете на един лист всичко, което ви хрумне. Ще видите че всъщност имате доста добри идеи. Не се страхувайте да ги реализирате, да пробвате нещо различно.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *