Как да се справим със стреса от новата работа

1За голяма част от хората страхът и притеснението през първите дни в новата работа формират едно особено чувство на очакване и предизвикват излишно хабене на нерви. Действително, не е лесно човек да се адаптира към един ритъм, който е тотално различен и непознат от всичко онова, с което се е сблъсквал до момента.

Всеки човек е бил или му предстои да бъде в стресовата ситуация на първите работни дни, когато сменя работата си или когато прави първите си крачки в работната сфера. В този труден момент наистина е добре да има адекватни съвети, в които да се вслуша, за да може да се изправи по най-подходящия начин срещу този проблем. И тук не става дума за упътване, което дословно трябва да изпълните стъпка по стъпка, а за най-подходящите ориентири, които могат да ви насочат да превъзмогнете страха от първия работен ден.

  • Новият служител трябва да контролира емоциите си и да показва сигурност и стабилност, особено когато се има предвид, че вниманието на всички ще бъде фокусирано именно към него. Трябва много да внимавате в старанието си да се покажете в най-добра светлина, защото това е нож с две остриета – от една страна показвате на какво сте способни, но от друга има вероятност да попрекалите и да постигнете обратен на желания ефект.
  • Новодошлият трябва да се опита да се адаптира бързо към новата среда, като установи добри отношения с колегите си от работата. Трябва да забравите за предишната си работа и да не я сравнявате с настоящата. Това, което ви се случва в момента е нов етап от вашия живот, срещу която трябва да се изправите.
  • Бъдете конструктивно критични и креативни – тези две неща ще ви помогнат да се чувствате като достоен човек, който си поставя ясни цели и ги изпълнява.
  • Накрая е необходимо да внимавате какви задачи точно ще изпълнявате през работния ден. Това е много важно, тъй като по този начин няма да е необходимо да питате отново за онова, което вече са ви обяснили веднъж. Постигането на това е много просто – водете си бележки за всичко, което има вероятност да забравите.

Вече сте наясно – поведението ви  през първите работни дни трябва да е умерено. Контролирайте нервите си, работете ефикасно и поддържайте добри взаимоотношения с колегите. Това са вратички към добрата и бърза адаптация, когато сте изправени пред много трудностите и страховете на новата работа.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *