Как да си изберем счетоводител

Когато трябва да изберете счетоводител за вашият бизнес, това може да се окаже по-трудно, отколкото мислите.

Първото нещо, което трябва да имате предвид, когато трябва да изберете счетоводител е, дали този счетоводител има и дори най-малка представа за вашият бизнес. Няма да ви е от полза да наемете някой, който има огромен опит в осчетоводяването на малки манифактурни предприятия, но вие ще отваряте туристическа агенция.

Гледайте и големината на счетоводната кантора – по-големите кантори имат повече опит в работата с по-големи предприятия, докато по-малките кантори по принцип са специализирани в работата с малки и средни предприятия. По-малките кантори биха ви взели и по-ниски такси.

Когато тръгнете да търсите счетоводител, направете си няколко срещи с различни хора, за да можете да направите сравнение между тях. Значение има и „химията“ помежду ви. Ако не харесвате даден човек, няма как да се чувствате сигурни, поверявайки му личните си данни и тези на фирмата ви.

По принцип счетоводителят ви трябва да знае нещо за областта, в която ще работите и да може да ви покаже какъв е вашият интерес. Трябва да може да ви даде адекватен съвет как да водите бизнеса си. очаква се да работите често със счетоводителя си и ако нещо не ви допада в него или ако той няма необходимите знания, работата ви може да се окаже по-трудна и объркана, отколкото трябва.

Когато избирате счетоводител, попитайте го дали може да се срещнете с другите му клиенти. Все едно да искате референции за неговата работа, а в това няма нищо лошо. Ако счетоводителят ви работи добре и клиентите му са доволни от него, той няма да има нищо против да ви запознае с някои от тях.

Също така един добър счетоводител би искал да дойде и да види вашата работа. Няма как да се разбере същината на един бизнес, ако не се види. Позволете на всеки един счетоводител да ви навести. Така ще можете да говорите по същество.

Дали счетоводителят ви си е свършил работата добре?

Последвали сте всички съвети и сте си намерили добър счетоводител. Как ще разберете дали наистина е така? Все пак самите вие не сте счетоводител, а това е може би вашият първи счетоводител. Трябва да разберете дали той в последствие си върши работата добре.

Установете добри взаимоотношения с вашият счетоводител. Добре гледайте какви документи ви осчетоводява и дали подава всички документи в срок. Вижте дали ви таксува както и за каквото сте се разбрали в началото. Отговаря ли на писмата и телефонните ви обаждания? Преценявайте какви съвети ви дава. Предлага ли ви изгодни за вас неща, които могат да подобрят работата ви и от които да спечелите.

По принцип ако има някакви проблеми, те могат да бъдат изгладени, но преценете добре дали счетоводителят ви си върши работата добре или просто плащате за лошо обслужване.

21 Comments to “Как да си изберем счетоводител”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *