Как да си намерите работа, ако сте току-що завършили ученици и студенти

Според направено проучване, направено сред тези, които завършват училище и започват да си търсят работа, за намиране на работа не е достатъчно само да имаш добро образование. Има много причини да се запишете в университет, но 85% от кандидат студентите се записват, понеже искат да подобрят шансовете си за кариерно развитие.

60674-640x360-global-slider2-640Има обаче още нещо, което може да ви помогне да си намерите работа,  дори и все още да не сте се записали да учите в университет. Това е вашият опит.

Защо са важни извънкласните дейности? По последни данни 70% от компаниите вярват, че допълнителните дейности в училище могат да помогнат на кандидатите за работа да изпъкнат сред останалите. Освен това, две трети от работодателите вярват, че хората, които са посещавали извънкласни дейности, имат по-добро кариерно развитие. Това е така, защото тези дейности позволяват на участниците в тях да се развиват.

Умения като лидерство, комуникация и управление на бюджета, са все по-търсени на работното място, където новите кадри са може би с добри технически умения, но липсват кадри с умения за успех.

Във Великобритания лидерите на компании се притесняват, че все повече от хората, които кандидатстват на работа имат много добри технически умения, но никакъв или почти никакъв опит в работата.

Студентите трябва да се фокусират повече върху вземането на техните изпити, а чак след това могат да си позволят да участват в извънкласни дейности. А всъщност такива дейности биха им помогнали много повече да започнат работа след като завършат.

Ниското ниво на мениджмънт е една от причините за намалената продуктивност на работа, така че вземането на участие в дейност, която изисква добра организация, може да ви бъде от полза и да стане причина за наемането ви на работа.

Как да развиете уменията си посредством вашите интереси?

Ако си мислите, че трябва да се захванете с всички видове хобита и извънкласни дейности, за да вземете максимум умения, помислете пак. Достатъчно е да участвате в една или две извънкласни дейности, които са свързани с кариерата ви.

3966Организирането на пътуване извън страната, например, може да бъде разглеждана като  добър опит при кандидатстване за работа, свързана с управление на проект. Можете да опишете как сте планирали всичко и как сте го осъществили, същои как сте се справили с различните предизвикателства при планирането и осъществяването на идеята.

А ако не сте сигурни какво искате да работите и кандидатствате за всяка една свободна позиция, можете да се запишете на извънкласни дейности, които развиват ангажимент, лоялност и старание.

Предложете на интервюиращия нещата, които той иска да чуе – не колко забавно сте прекарали в почивните си дни, а как съумявате да управлявате ресурсите правилно.

17 Comments to “Как да си намерите работа, ако сте току-що завършили ученици и студенти”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *