Как да си пробием път в пренаселена ниша на пазара?

С решението да правите собствен бизнес може да се почувствате силен и уверен в това, което правите. Но ако сте избрали ниша, която е пренаселена, може да ви бъде трудно да се отлепите от дъното и да пробиете. Така че в един момент може да се окаже, че трябва да се фокусирате не толкова на продукта или услугата, които предлагате, а на всички тези малки екстри, които да насочат погледите на бъдещите ви клиенти към вас.

За да бъдат продукта или услугата ви продаваеми, трябва да бъдат или единствени по рода си, или с много добро качество, или с ниска цена. А именно ниската цена понякога спира клиентите да купуват от вас – за тях това е равнозначно на „евтино, значи е боклук“.

screen-shot-2015-06-15-at-3-30-56-pmНай-добрия вариант да пробиете, а след това и да останете на пазара, е да потърсите друг начин да предлагате стоките си.

  1. Клиентите, както и всички хора, се радват на малки подаръци. Ако можете да направите малък подарък на всеки клиент, това ще ви докара още повече търсене. Но не забравяйте добре да водите счетоводството си – понякога в стремежа си да давате повече, можете да се окажете с празни ръце.
  2. Предлагайте нови продукти или услуги, свързани с основната. Една екстра, която да предложите на малко по-ниска цена или като комплимент към клиентите си, винаги ще бъде оценено от добрия клиент. Обхванете колкото се може по-голям спектър от продукти / услуги. По този начин и клиентите ви ще са повече. И все пак не прекалявайте – това може да се възприеме като неприятно присъствие от страна на клиентите. Не ги обсебвайте – оставете ги да видят, че има и други фирми, но вие предлагате най-добрата стока за най-добрата цена.
  3. Подсигурете клиентите си – ако клиентите ви знаят, че вие предлагате застраховка, че могат да подменят продукта или че могат да пренасочат услугите ви за друг ден, те ще се чувстват спокойни с вас и този малък жест ще ви спечели още клиенти. ae909e3de122a4f10a4a69cf7e13b896-d36na6dИ тук важи правилото – не прекалявайте. Правете тези неща при определени условия. Нека клиентите ви знаят, че имат шанс да върнат продукта / отложат услугата, но при определени обстоятелства.
  4. Споделяйте част от бизнеса с клиентите си – направете ги съпричастни. Така те ще знаят какво точно влагате в работата си и ще я ценят още повече.
  5. Пазете обратната връзка с клиентите си. Измислете начин чрез въпросници или нещо друго, да потърсите обратно мнението за продуктите ви от вашите клиенти. Нека това бъде анонимно. Раздайте им и подаръчета. Но най-важното е да ги накарате да говорят за вас. Щом като ви изпратят обратно попълнен въпросник и вземат за това своята награда, това е голям плюс за бизнеса ви. Това означава, че клиента вече е готов да „отвори дума“ за вашите продукти / услуги, тъй като вече го е направил веднъж чрез въпросника. А освен всичко друго е получил и подарък за това.

Има и други връзки, за които трябва да следите, когато имате собствен бизнес – тези с доставчиците, както и връзката с вашия колектив, ако не работите сам. Много е важно доставчиците ви да бъдат до вас и да са такива, на които можете да разчитате. Когато бизнеса ви зависи до голяма степен от доставчиците, не си позволявайте никакви компромиси – това е основата, върху която седите.

201505555262a7c5403Ако не можете да разчитате на някой да ви докара това, което ви трябва в момента, просто не работете с него или най-добре си извадете извод за това как трябва да подхождате към отношенията си с този доставчик. Бъдете предвидливи във всяко едно отношение.

Колектива, ако имате такъв, трябва също да бъде съставен от хора, на които може да се разчита. Подберете добре служителите си и се грижете за тях. Накарайте ги да се чувстват горди, че работят с вас, да искат да ползват продуктите / услугите ви и по този начин сте си намерили още доволни клиенти (които съответно ще говорят за вас с добри чувства).

Инвестирайте в добър счетоводител – добрия счетоводител е незаменим. Той е човека, който ви дава времето да се концентрирате върху това, което наистина харесвате – работата си. Когато имате добър счетоводител, той поема частта, свързана с приходите и разходите ви, той ви дава синтезирана информация за това как се справяте. На базата на неговите пресмятания, вие имате свободата да развихрите въображението си и да предложите на клиентите си още по-добри услуги.

Бъдете гъвкави, в крак с времето, но и не забравяйте, че отношението е едно от най-важните неща. Не само в бизнеса, а навсякъде.

18 Comments to “Как да си пробием път в пренаселена ниша на пазара?”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *