Как да смекчим последствията от грешка, направена на интервю за работа

1Ако можехме да връщаме времето назад, грешките по време на интервютата за работа изобщо нямаше да са фатални. В действителност обаче те могат да ни костват шансовете за получаване на желаното назначение.

В тази статия ще ви дадем няколко съвета, които ще ви помогнат да смекчите последствията от направена грешка по време на интервюто и да се върнете в надпреварата за работното място, в случай, че не притежавате свръхестествени способности.

  • Извинете се 

Хората са по-склонни да прощават, отколкото предполагате. Да се извините и да признаете грешката си може едновременно да смекчи ефекта от недоразумението и да демонстрира откровеността и характера ви. Това със сигурност е по-разумният ход, вместо да отричате и да се опитвате да замажете положението. Добре е също да подкрепите извинението си с твърдение, което показва, че сте извлекли поука от случилото се. Ако например закъснеете за интервюто, вметнете (след като се извините), че вече знаете колко по-рано трябва да тръгнете, за да сте навреме.

  • Не задълбавайте 

Ако някоя груба или паразитна дума случайно се изстреля от устата ви по време на интервюто, не влошавайте нещата, като спрете и коментирате грешката си. Извинете се набързо и продължете с отговора на въпроса.

Ако обаче направите пауза, засрамени от гафа си, ще оставите думата да виси във въздуха и да създава излишно напрежение в стаята. Същото се отнася и за фрази, които не са формулирани правилно и не са ясни за интервюиращите. Изяснете ги веднага, вместо да чакате момента, в който ще ви попитат “Какво имахте предвид, когато казахте…”.

  • Мислете в движение

Запазете хладнокръвие във всяка ситуация, дори вътрешно паниката да изпълва вените ви. Само това ще ви помогне да спасите положението. Ако например закъснявате, покажете на интервюиращия, че цените времето му. Обадете му се, за да го предупредите, предложете срещата да се отложи за друг удобен за него час и задължително се извинете.

Ако объркате продуктите на фирмата с тези на конкуренцията или не сте сигурни за конкретния въпрос, говорете за това, което знаете, като изтъквате вашия опит в сферата.

Възможно е да се появите на интервюто без препоръките и портфолиото си. От този гаф можете да се измъкнете с изречение като: “Не взех документите си, защото първо исках да разговаряме и да разбера кои аспекти от опита ми са най-важни за вас. Така ще мога да ви донеса само нещата, от които се интересувате и няма да ви затормозявам със страничните.”

  • Не се предавайте от рано

Улавянето на грешки на момента е неприятно, но ако се случи след края на интервюто, това може да ви сломи напълно. Добър начин да се справите с това е със съобщение “благодарност за отделеното време”. Ако прецените, че по някакъв начин сте засегнали интервюиращия и сте направили лошо впечатление или че сте допуснали фатална грешка в представянето си, изяснете въпроса в имейл. Но трябва да подходите внимателно – опитайте се да намалите вредата, вместо само да подсетите интервюиращия за случилото се. Може дори да напишете наново отговора, за който сте се колебали по време на интервюто.

  • Подгответе се

Най-лесният начин да се справите с грешките, разбира се, е да не ги допускате изобщо. Проучете добре компанията, в която кандидатствате, за да избегнете обърквания, когато става въпрос за продукти и конкуренти. Упражнявайте отговорите си, за да придобиете увереност и сила в думите си. Не се колебайте да се обадите преди интервюто, за да потвърдите срещата, да сте сигурни в името на интервюиращия и да знаете с точност къде трябва да отидете.

2 Comments to “Как да смекчим последствията от грешка, направена на интервю за работа”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *