Как да сме креативни при търсенето на работа

Понякога да направим нещо различно при търсенето на работа може да ни помогне да намерим по-бързо такава. Има множество начини, по които да представим себе си и да успеем да си намерим подходяща позиция. Единственото, което ни спира е ума ни – дали той би ни позволил да представим себе си по даден начин.

Ето и някои техники, а от самите вас зависи кои от тях ще ви допаднат и ще използвате:

Игра на думи

Този трик има за цел да привлече вниманието на работодателя и работи добре, ако е направен добре. Привлечете вниманието към себе си с нещо, което бихте направили, ако ви наемат. Представете нещата колкото се може по-нагледно. Например кандидат за работа е сложил листче с надпис „пуснете ме в топла водаsandwich-board и вижте как се справям“ в торбичка от чай. Това неминуемо привлича вниманието, така че, в зависимост от вашето усещане – използвайте и въображението си при търсене на работа.

Рекламирайте себе си

Ако се нуждаете да ви забележат, направете нещо малко повече от обикновено. След като са кандидатствали безброй пъти в областта на финансите, двама студенти от Лестър са решили да вземат нещата в свои ръце. С плакати в ръце, които окуражават бъдещите работодатели да се свържат с тях, двамата студенти застават в средата на Canary Wharf, на мястото, от където минават най-много хора. Не след дълго  работодателите наистина се заговарят с тях и студентите си намират добра позиция само за няколко седмици.

Създайте нещо

Ако имате създаден в ума си образа на идеалната работа / работодател, може би си струва да се погрижите и да ги получите. Направете нещо, което да ви послужи за дадената позиция. Такива неща определено вършат работа най-добре, ако мечтаете за позиция в областта на дизайна и креативността.

Например, ако искате позиция в студио за графичен дизайн, можете да направите картички за работодателите. Това едновременно ще покаже уважението ви към тях, но ще покаже и как бихте се справили в работата.

Апликация „Обратната страна“

Creative concept of the human brain, vector illustration

Това е техника за тези, които лесно си намират работа, но дълго се чудят къде точно да кандидатстват и започнат работа. Ако това се отнася до вас, защо не обърнете процеса на търсене на работа?

Андрю Хорнър е направил точно това – създал е лек уебсайт, в който окуражава работодателите да се свържат с него, ако имат нужда от неговите услуги. В информацията в сайта е включил неговите собствени изисквания за естеството на работата, която търси, с какви работодатели би работил, както и какви са условията, при които би започнал.

Това, което всъщност показва със създаването на този уебсайт е, че има креативност и може да поставя нещата на пазара по нов начин.

15 Comments to “Как да сме креативни при търсенето на работа”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *