Как да спечелим симпатиите на колегите си

1Имате ли колеги в офиса, които се отнасят със студенина към вас, понякога ви гледат накриво и като цяло не ви харесват? Ако да – то тук ще ви зарадваме, като ви съобщим, че това е често срещано в колегиалните отношения и изобщо не е необичайно явление. Съвсем нормално за повечето хора е вътрешното желание да са в добри отношения с останалите на работното място и като цяло да се спогаждат.

Представяме ви десет професионални съвета, които ще ви помогнат да разчупите леда и да спечелите симпатиите на колегите си:

Опознайте ги

Отделете време да научите повече за живота и интересите на колеги ви извън офиса, посочва кариерният гуру Райън Кaн. “Понякога можете да се изненадате колко общо имате помежду си. Един от начините да направите това е, като прекарвате обедните почивки или кафе паузите в компанията на различни хора от фирмата. Това със сигурност ще ви помогне да развиете вътрешната си мрежа от контакти”, коментира Кан.

Вслушвайте се в идеите на останалите

Понякога да сте добри слушатели е достатъчно, за да успеете да привлечете повече хора на ваша страна, отбелязва специалистът Рита Фрийдман. “По време на екипните срещи в офиса не бързайте да налагате вашето мнение на всяка цена, преди да сте изслушали идеите и предложенията на останалите колеги. Покажете уважение към тях и се опитайте да ги ангажирате в разговор, а не в съревнование.”

Бъдете приятелски настроени

“Това може и да звучи логично, но често хората забравят да се усмихват”, отбелязва Фрийдман. Така е доста вероятно да изпращат погрешни послания към колегите си, което от своя страна обяснява липсата на приятелски отношения в офиса. “Съветвам ви да научите имената на останалите служители във фирмата, да им казвате добро утро и хубава вечер всеки ден”, съветва кариерният специалист.

Кан пък допълва, че малките жестове могат да окажат много благотворно влияние върху изграждането на здрава връзка. Например – оставянето на поздравителна бележка на бюрото на някой колега, който е бил повишен или има повод за празнуване, е добър подход за сближаване, напомня той.

Не избягвайте да говорите за проблемите

Ако имате колега, с когото не можете да се понасяте, трябва да продължите да работите конструктивно заедно, казва Кан. “Бил съм свидетел на ситуации, в които служителите съвсем очевидно заобикалят по най-дългия път само и само, за да избегнат нежеланата среща, а това задълбочава проблема.” Гуруто съветва, ако имате конфликт с някого на работното място, да не го избягвате, а да поговорите с него и заедно да потърсите най-доброто разрешение на проблема.

Не клюкарствайте за колеги 

Бъдете сигурни, че ако кажете нещо негативно за колега на работното място или онлайн много бързо ще се разрази трескава офис драма, напомня Фрийдман. “Не се колебайте обаче да хвалите останалите, тъй като това винаги има позитивен резултат”, допълва тя.

Бъдете признателни

Научете се да благодарите на вашите колеги за приноса им към изпълнението на общите задачи и тяхната помощ, дори когато смятате, че това е част от работата им. “Всеки обича да се чувства ценен в офиса и дори импровизираните комплименти за нова прическа или пуловер да са само ласкателства, то комплиментите свързани с работа носят трайна тежест в отношенията”, отбелязва Фрийдман.

Настройте стила си на работа според типа човек

“Преди всяка среща в офиса, помислете какъв тип човек е вашият колега и какво трябва да се направи, за да постигнете желания резултат. Понякога е удачно предварително да го наблюдавате как общува с останалите, за да разберете какъв е ключът към правилната комуникация с него. Например – някои хора предпочитат да си “побъбрят” за по-лични теми преди бизнес среща, а други смятат това време за неефективно и предпочитат да се кара по същество”, коментира Кан.

Предлагайте помощта си

“Понякога е трудно да се каже дали колегите ви ще оценят положително предложението ви да им помогнете или този жест ще се сметне за натрапване в личното им пространство и дори като вид досаждане. Никога обаче няма да разберете какъв е отговорът, докато не ги попитате”, напомня Фрийдман. И допълва, че ако искате искрено да помогнете на колега, трябва да го направите скришом от останалите погледи. Не е необходимо всички да разбират, че поемате допълнителни задачи и да ви смятат за “мъченик”. Не забравяйте, че предлагате помощта си на добра воля и никой не ви кара.

Приемайте конструктивната критика позитивно

Едно от качествата, които най-видимо разграничават по-старшите лидери от техните млади колеги, е способността за обективна преценка на ситуацията. “Ако някой критикува проекта ви или начина на работа, помислете за това конструктивно. Често се случва по-младите служители да смятат всяка конструктивна обратна връзка за лична атака”, посочва Кан.

Фрийдман допълва, че да бъдеш възприемчив на работното място е ключов елемент от мисията да се сприятелите с останалите. “Не забравяйте да давате привилегията на вашите колеги да се съмняват в работата ви, без да си втълпявате, че са злобни към вас.”

Нагаждайте поведението си според ситуацията

Ако всяка петък вечер колегите ви имат навика да излизат заедно или да ходят някъде през почивните дни, желателно е от време на време вие също да се появявате на тези сбирки, дори и да не кипите от ентусиазъм. От друга страна, ако работите в компания, чиято фирмена политика е ясно разграничаване на работата от личния живот, то спазвайте дистанция. “Тук е удачно да припомним, че трябва много да внимавате какво споделяте с колегите си, тъй като не всеки иска да слуша за проблемите ви, да обсъжда политика или религиозни теми”, припомня Фрийдман.

4 Comments to “Как да спечелим симпатиите на колегите си”

  1. [url=https://vc.ru/u/593058-andy/906204-sklikivanie-reklamy-yandeks-direkt-luchshie-servisy-dlya-borby-so-sklikom]скликивание в директе[/url].
    [url=https://vc.ru/u/593058-andy/906204-sklikivanie-reklamy-yandeks-direkt-luchshie-servisy-dlya-borby-so-sklikom#1]как защититься от скликивания в директе[/url].
    [url=https://vc.ru/u/593058-andy/906204-sklikivanie-reklamy-yandeks-direkt-luchshie-servisy-dlya-borby-so-sklikom#2]как защититься от скликивания в директе[/url].
    [url=https://vc.ru/u/593058-andy/906204-sklikivanie-reklamy-yandeks-direkt-luchshie-servisy-dlya-borby-so-sklikom#3]как скликивать рекламу конкурентов в яндекс[/url].
    [url=https://vc.ru/u/593058-andy/906204-sklikivanie-reklamy-yandeks-direkt-luchshie-servisy-dlya-borby-so-sklikom#4]скликать рекламу конкурента[/url].
    [url=https://vc.ru/u/593058-andy/906204-sklikivanie-reklamy-yandeks-direkt-luchshie-servisy-dlya-borby-so-sklikom#5]скликивание яндекс директа[/url].
    [url=https://vc.ru/u/593058-andy/906204-sklikivanie-reklamy-yandeks-direkt-luchshie-servisy-dlya-borby-so-sklikom#6]защита от скликивания[/url].
    [url=https://vc.ru/u/593058-andy/906204-sklikivanie-reklamy-yandeks-direkt-luchshie-servisy-dlya-borby-so-sklikom#7]скликивание в директе[/url].
    [url=https://vc.ru/u/593058-andy/906204-sklikivanie-reklamy-yandeks-direkt-luchshie-servisy-dlya-borby-so-sklikom#8]скликать рекламу конкурента[/url].
    [url=https://vc.ru/u/593058-andy/906204-sklikivanie-reklamy-yandeks-direkt-luchshie-servisy-dlya-borby-so-sklikom#9]защита от склика[/url].

  2. [url=https://mostep.ru]Теплицы из поликарбоната на заказ[/url].
    [url=https://mostep.ru/]Теплицу купить по акции от производителя[/url].
    [url=https://mostep.ru/#1]Купить усиленную теплицу[/url].
    [url=https://mostep.ru/#2]Купить прочную теплицу[/url].
    [url=https://mostep.ru/#3]Теплицы прямостенные усиленные[/url].
    [url=https://mostep.ru/#4]Теплица из поликарбоната купить[/url].

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *