Как да станете лидер на работното място

Когато работодателите търсят хора, които да направят свои мениджъри, те искат личности, които притежават лидерски умения. Трудно е обаче да се държите като лидер, когато сте подчинен и никой не се отчита пред вас. Добрата новина  е, че за да бъдете лидер, няма нужда да сте на висока позиция, просто трябва да притежавате комплекс от някои качества.

Ето какво трябва да изпълните, за да станете лидер сред колегите си:

Общувайте ясно

Лидерите не мърморят зад закрити врати, когато нещата не вървят добре. Те не казват „Да“, когато трябва да кажат „Не“. Те казват ясно какво мислят и как смятат, че определена работа трябва да бъде свършена.

Научете се да бъдете по-гъвкави

В много редки случаи нещата могат да се направят само по един определен начин. Винаги има вариант да свършите работата по различен начин, стига да измислите как.

Не бъдете твърде добри

Лидерите се държат учтиво, но твърдо. Те отстояват мнението си и не се страхуват да отказват. Можете да правите услуги, но само когато наистина го искате или защото виждате, че ще е добре за компанията, в която работите.

Помагайте на другите

Лидерите въвеждат новите служители в работата. Те не се конкурират с колегите си, а по-скоро се радват, когато работят в силен екип с много качествени професионалисти.

Поемайте отговорност за грешките си

Всеки човек прави грешки, но не всеки си ги признава. Не хвърляйте вината върху другите, когато знаете, че проблемът идва от вас. По-добре си помислете как да оправите проблема.

Изслушвайте идеите на другите

Колегите ви ще ви ценят, ако ги уважавате и изслушвате. Истинският лидер уважава добрите идеи, дори да не са негови. Събирайте добрите идеи и може и да се изненадате след време колко много сте научили всъщност.

Поемайте рискове

Често хората си мислят, че лидерите не излизат от зоната си на комфорт. Това е рядкост. Лидерите не се плашат от провала. Те поемат рискове, защото знаят, че това е най-краткият път към успеха.

Не падайте духом

Възможно е да попаднете на ужасни колеги и началници в службата, но в никакъв случай не падайте духом. Ако някой се държи зле с вас, не влизайте веднага в конфликт. Вместо това преценете дали това, което той казва или прави, е оправдано.

Не търсете специално внимание

Дори да се смятате за добър лидер и да считате, че имате потенциал за мениджърски пост, не го показвайте. Може да сте по-умни от всички останали в екипа, но ако очаквате специално отношение, по-скоро можете да си навлечете омразата на колегите си.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *