Как да направим добро впечатление, когато се явим на интервю за работа

Впечатлението от първата среща оставя най-трайни следи в хората, с които контактувате. Интервюто за работа не прави изключение от това правило, затова и първото впечатление, което оставяте при явяването си на интервю, до голяма степен определя дали ще успеете да получите желаната работа.

Първото впечатление е сбор от всички сигнали, които подавате – вербална комуникация, външен вид, жестове, поведение, точност, доказателство за интерес и подготовка.

Когато се подготвяме за интервю, най-често се фокусираме върху трудните въпроси, пред които ще се изправим, отговорите, които ще дадем, както и забавните реплики, които евентуално да вмъкнем в разговора.  В края на краищата, това е, което в по-голямата си част представлява интервюто и от нас зависи дали ще ни наемат на работа или не.

Но още преди да получите шанса да отговорите на въпросите на интервюиращия с безупречно обмислени отговори, вие бихте могли да създадете добро впечатление. От момента, в който прекрачите прага на вратата, вие трябва да покажете, че имате потенциал да бъдете нает на работното място.

Преди да се отправите към следващото си интервю, вижте тези осем съвета, които ще ви помогнат да сте уверени в себе си и да се представите в най-добрата светлина.

1.Бъдете точни

Едва ли ще се изненадате от този съвет, но е добре да не забравяте, че закъснението за интервю веднага бележи черна точка в досието ви. Все пак, ако се наложи да закъснеете, по-добре се обадете на човека, с когото имате среща и го предупредете колкото си може по-рано.

Подраняването също не е добър вариант, защото показва нетърпение или дори отчаяние от ваша страна. В случай, че пристигнете на мястото на срещата значително по-рано, най-добре се разходете наоколо и се върнете отново 10-15 минути преди часа на срещата.

Важно е и да имате усет за изтеклото време и да разберете кога интервюто е свършило. Наложи ли се да ви напомнят, че срещата е приключила и да ви подканят да си тръгнете, значи шансът ви чувствително е намалял.

2. Облечете се подходящо

Вашият външен вид най-вероятно няма да бъде основната причина да ви наемат или отхвърлят, но все пак е от значение как ще ви възприеме интервюиращият. Добро впечатление ще направите, ако се явите облечени така, както очаква отсрещната страна. Всякаква форма на ексцентричност се възприема с подозрение.

3. Носете със себе си само най-важното

Чаша кафе преди интервюто за работа може и да звучи много добре. Със сигурност обаче не е добра идея да влезете в стаята с пластмасова чашка и първите ви думи към човека отсреща да са „Къде мога да хвърля този боклук?”. Да, всеки в офиса пие кафе, но не забравяйте, че вие все още не работите там и да се разхождате с чаша кафе пред хората, от които зависи бъдещото ви професионално развитие, със сигурност няма да ви е от полза. Същото важи и за други неща, като дъвка например или пък закуската, която сте си купили на идване.

4. Бъдете мили с рецепциониста

Лицето на рецепцията може и да не е мениджъра на компанията, но това не означава, че впечатлението, което ще оставите в него/нея е без значение. В действителност, някои компании конкретно питат своите секретарки за поведението на кандидатстващия за работа. И това вероятно играе роля при вземането на крайното решение дали да бъдете нает или не. Ето защо е важно как ще се отнесете към всеки, който срещнете в офиса или на мястото, където ще се проведе интервюто.

5. Оставете телефона си

Често срещана практика е хората да извадят своя смартфон всеки път, когато трябва да изчакат. Било то на опашката в магазин за хранителни стоки, пред зъболекарския кабинет или където и да е другаде.

Ако обаче сте на интервю за работа и чакате във фоайето, не вадете телефона си. Вместо това прегледайте отново своята автобиография и помислете кои ваши качества е добре да споменете по време на разговора. Добрата подготовка включва както припомняне на важните моменти от вашата автобиография, така и проучване на фирмата, в която кандидатствате. Така няма да сте неподготвен и по-лесно ще отговорите на зададените ви въпроси. Ето защо в този случай най-добре за вас би било да затворите любимото приложение и да поставите телефона обратно в джоба си, като преди това изключите звука му.

6. Нека всичко, което ще ви трябва, да ви е под ръка

Можете да бъдете сигурни, че в рамките на първите няколко минути на срещата, интервюиращият ще поиска копие от актуализираната ви автобиография. Но ако трябва да ровите в чантата си и да я търсите измежду опаковки на бонбони, зарядни устройства и стари разписки, вие ще изглеждате доста неорганизирани.

За да направите най-доброто първо впечатление, дръжте под ръка всеки документ, който очаквате да ви бъде поискан. Вие трябва да сте в състояние веднага да покажете своята автобиография, референции или пък шофьорска книжка. Освен това е добре да разполагате и с писалка, при това не някоя стара и олющена.

Колкото по-малко ви се налага да пребърквате чантата си, толкова по-добре за вас.

7. Направете първата крачка

Когато сте в офиса на вашия потенциален работодател, най-вероятно се очаква, че той е човекът, който ще направи първия ход, когато става въпрос за въвеждане. И докато това може би е обичайна практика, не се страхувайте вие пръв да протегнете ръка за встъпителното ръкостискане. Само с този малък жест вие ще покажете, че сте заинтригуван да бъдете там, готов сте да се „впуснете” в интервюто и сте уверен в своите възможности.

8. Намерете общи теми за разговор

След като вече сте отговорили на основните въпроси на интервюиращия, е добре ако съумеете да направите връзка с него, намирайки обща тема на разговор. Не бива обаче да се впускате в подробности и да сте прекалено неофициален. Ако например забележите на стената да виси диплома от същия университет, който сте завършили и вие, бихте могли да споменете това.

Не намирате подходяща тема за разговор? Ами просто се огледайте в стаята и обърнете внимание на някои детайли, които биха могли да ви помогнат в случая. Някоя книга например. Или пък ако човекът отсреща спомене, че живее във вашия район, това също би ви било от полза.

Този тип разговори може и да не са конкретно свързани с работата, за която кандидатствате, но определено ще накарат и вас, и интервюиращият да се почувствате по-спокойни.

Тези съвети може и да не са достатъчни, за да получите желаната работа, но ​​със сигурност ще ви доближат до това. Когато започне интервюто, вие ще бъдете в състояние да се изправите пред трудните въпроси с увереност. И това може да бъде вашият ключ към новата ви работа.

Всъщност, изкуството да оставиш добро впечатление още при първата среща е полезно не само при намирането на работа, но и навсякъде в живота.

Още по темата: Как да създадем силно първо впечатление на интервю за работа

2 Comments to “Как да направим добро впечатление, когато се явим на интервю за работа”

  1. Are you looking for expert writing services? We’ve got you covered! Our skilled team can handle a wide range of assignments, from essays and case studies to editing and formatting. Need a compelling book review or a captivating creative writing piece? We’re here for you. Whether it’s a research paper, coursework, or a critical analysis, we deliver good quality. Your personal statement, presentation, or problem-solving task is in good hands.

    b.link/EssayCraftsman

  2. ダッチワイフ 高級 ダッチワイフの歴史–彼らはどこから来たのですか?ダッチワイフと家族のどちらを選びますか?ダッチワイフに関する現実を発見するダッチワイフは悲しみの忠実なパートナーになることができます

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *