Как и защо да казваме „не“ на работното място. Намаля ли това нивата на стрес?

Според последни данни, около 440 000 души във Великобритания говорят за стрес на работното място до такива нива, които според тях ги довеждат до нездравословно състояние. Психологически проблеми, включително депресии и безпокойство, са причина за една пета от посещенията при личен лекар.

Понякога напрежението на работа може да бъде мотивиращо, но когато започне да става прекалено голямо, то води до стрес на работното място. Това може да доведе до редица здравословни проблеми.

Какво причинява стреса?

Woman, business and stress.

Главната причина за стреса на работното място е в резултат от напрежението, дискомфорта, липсата на подкрепа от управителите и неразбирателството между колегите. Начина, по който се справяме или не с него, може да доведе до нездравословни навици, като употреба на алкохол,  пушене, които от своя страна увеличават риска от проблеми със сърцето, депресии, дори нужда от взимане на медикаменти.

Как да се справим?

Един от най-добрите начини е да се научим да казваме не. Неспособността за отказ е воден от вярването, че работещия няма избор. Взимането на допълнителна работа за в къщи, натоварването с допълнителни задачи водят до неспособността на мозъка да си почине напълно, което изостря сетивата. Това от своя страна води и до по-голям стрес и по-малка продуктивност.

Поемането на допълнителни задачи ви дава напредък пред другите в известен смисъл, но понякога ако прекалено много работа е взета, а не е свършена, това би имало негативен ефект, вместо търсения положителен.

Научете се да преценявате точно

Можете да избегнете изтощаване на работа, ако знаете колко работа можете да свършите за даден период от време. Ако приемате твърде много работа, може да се получи така, че да не свършите нищо както трябва. Изчислете и засечете колко време ви е нужно за да свършите дадена работа и 1322277_1437659978по този начин ще разберете колко допълнително работа ще имате време да свършите.

Ако сте твърде зает, а шефа ви помоли да свършите още нещо, научете се да му казвате „не“. Ако сте засекли времето, което ви е нужно за да свършите даден вид работа, можете да му кажете спокойно за кое колко време ви е нужно, за да види и той как стоят нещата при вас. Не забравяйте да го подкрепяте винаги, като помислите за решение на проблема и му го предложите.

Знаци на претовареност на работното място

Работодателите имат грижата да предоставят безопасни и здравословни условия на труд. Това е описано в Закона за безопасни и здравословни условия на работа. Работодателите трябва да контролират нивата на стрес на своите служители. Ако проблема не е на работа, работодателят може да прояви разбиране и да намали натоварването на свой служител, докато служителя реши проблема си.

Научете се да разпознавате физическите ефекти от стреса. Когато видите, че стреса ви идва в повече, можете да направите нещо, за да го предотвратите. По този начин запазвате здравето си. Не забравяйте, че има стрес и в другите аспекти на живота ви – трябва да се справите с него по същия начин, както и със стреса, причинен на работното място.

Понякога с взимането на допълнителна работа се постига обратен ефект – вместо да се издигнете в службата и да бъдете човек, на който може да се разчита, вие се превръщате в болнав и неспособен служител.

Помощdzen

Прилагайте техники за избягване на стреса както на работа, така и в други аспекти на живота. Стреса ни съпътства навсякъде, от нас зависи до колко ще му позволим да влияе на здравето ни. Защото здравето е безценно.

19 Comments to “Как и защо да казваме „не“ на работното място. Намаля ли това нивата на стрес?”

  1. Certains logiciels détectent les informations d’enregistrement d’écran et ne peuvent pas prendre de capture d’écran du téléphone mobile. Dans ce cas, vous pouvez utiliser la surveillance à distance pour afficher le contenu de l’écran d’un autre téléphone mobile.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *