Кандидатстване за ECS карти с квалификации, придобити извън Обединеното кралство

От Електротехническата схема за сертифициране (ECS) може да се възползва всеки, който е в състояние да докаже, че притежава официални квалификации в индустрията, които отговарят на изискванията за квалификация за професията в Обединеното кралство и кандидатстването за JIB.

Има два основни начина за получаване на ECS карта, ако сте придобили дадените квалификации извън Великобритания:

1) Страни със задължителна лицензионна система, одобрена от JIB:

Ако кандидатът се е обучавал в страна със задължителна лицензионна система, одобрена от JIB*, той може да кандидатства за златна ECS карта за ел. инсталации след като бъдат изпълнени следните условия:

  • Трябва да бъде предоставено потвърдено доказателство за лиценза на кандидата. Ако кандидатът не може да докаже, че притежава задължителен лиценз, той трябва да следва раздел 2 по-долу.
  • Кандидатът трябва да придобие:

– BS7671 (17-то издание) Изисквания за електрически инсталации

– Оценка на здравето и безопасността на ECS (ECS Health and Safety Assessment)

– Оценката на индустриалната компетентност в Обединеното кралство (AM2) в заявената професия, предоставена от National Electrotechnical Training

* Страни, понастоящем признати от JIB като притежаващи задължителна лицензионна система: Съединени американски щати, Канада, Австралия, Ирландия, Нова Зеландия, Южна Африка

Ако други държави желаят да признаят своите задължителни лицензионни системи от JIB, квалифициращите органи в тази страна трябва да се свържат с JIB за проверка и валидиране.

2) Страни без задължителна лицензионна система

Ако кандидатът е преминал обучение в страна без задължителна лицензионна система, одобрена от JIB, или не може да докаже, че притежава задължителния лиценз, той трябва да разполага с признати от индустрията квалификации от своята родна страна и да предприеме следното преди да кандидатства за ECS карта:

  • Оценката за възрастни кандидати JIB Mature Candidate Assessment (виж по-долу)
  • BS7671 (17-то издание) Изисквания за електрически инсталации
  • Оценка на здравето и безопасността на ECS (ECS Health and Safety assessment)
  • Оценката на индустриалната компетентност в Обединеното кралство (AM2) в заявената професия, предоставена от National Electrotechnical Training

Оценяване на възрастни кандидати – JIB Mature Candidate Assessment

JIB Mature Candidate Assessment помага на преминалите обучение в чужбина да докажат, че отговарят на изискванията за ECS карта, за която искат да кандидатстват.

В много случаи съществуващите квалификации на кандидата ще бъдат признати. Във всички случаи обаче трябва да се оцени и провери дали съществуващите квалификации отговарят на същите критерии като изискванията на Обединеното кралство.

JIB Mature Candidate Assessment се предлага от доставчици на обучение и колежи в Англия, Уелс и Северна Ирландия. Повече подробности за JIB Mature Candidate Assessment ще намерите тук.

UK NARIC документи

Преводните документи от UK NARIC, свързани с квалификацията на дадено лице, няма да бъдат приемани като доказателство за компетентността и опита на кандидата за получаване на ECS карта. Те ще се отнасят само до нивото на определена квалификация; не предоставят оценка или картографиране на квалификационното съдържание, което се изисква за заявление за ECS карта.

15 Comments to “Кандидатстване за ECS карти с квалификации, придобити извън Обединеното кралство”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *