Клиента е цар – как да се погрижим за нашите клиенти

Всеки знае, че клиента е цар. А като собственик на стартиращ бизнес, първите ви клиенти са от съществено значение. Спечелването на първите клиенти е наистина трудно за всеки, който сега започва собствен бизнес. Освен това е важно да успеете да задържите клиентите си, както и да намерите начин да привличате нови.

Оптимизиране на броя лоялни клиенти

Според Оливър Бридж, собственик на фирма, доставяща принадлежности за бръснене, това, което привлича и задържа лоялните клиенти, е с променлива величина. Той добавя, че във Великобритания има 10 милиона мъже, а фирмата му има 70 000 лоялни клиенти, което е доста малко.

179768-425x283-customer-satisfaction„Ние харчим много пари, за да привлечем нови клиенти, за реклама по телевизията, което е много по-възвращаема инвестиция от директните продажби от врата на врата, както аз започнах в началото.

Но най-много от клиентите ни са такива, които са чули добри отзиви за нашето обслужване от техни приятели“.

Стив Пардам, собственик на фирма за разпространение на нов специален уред, който предоставя връзка с дома ви посредством онлайн приложение, споделя, че в началото са пуснали реклами по телевизията и радиото, за да видят как се приема самия продукт.

„Едно от предизвикателствата беше, че предлагаме продукт, който е непознат на пазара. Освен това закупуването му не е импулсивно, а трябва клиента да бъде убеден в ползите, съответно да познава продукта.

Едно от нещата, което беше наша грешка в началото, беше това, че имахме само дигитална реклама. А тъй като нашият продукт е за по-възрастни хора, беше добре да имаме и брошури, които те могат да вземат и отнесат в къщи. В крайна сметка допълнихме дигиталната реклама с рекламна брошура, която да е достатъчно разбираема за клиентите ни.“

Оптимизиране на броя на задържаните клиенти

Истинско предизвикателство е да задържиш съществуващите клиенти, дори по-голямо от това да намериш нови. В даден момент от развитието на бизнеса започваш да си задаваш въпроси като „Всичко ли е наред с продукта?“

happy-customer1„В такъв момент е време да инвестираш в обслужване на клиентите. Вместо да се опитваш да търсиш нови и нови клиенти, знаейки, че доволния клиент е безценен, трябва да направиш всичко за да подобриш услугите, които предоставяш“, споделя собственичка на магазин за мебели и осветление на дома.

„Грижата за всеки един клиент поотделно е по-добра инвестиция от милиони, похарчени за реклама по телевизията.“

Подобряване на управлението на връзките с клиента

Начина да накараш клиент да се върне е да му предоставиш нов продукт, който може да допълни това, което той си е купил предния път. Можеш да му предложиш и отстъпка или начин за абонамент, който да му даде допълнителни отстъпки при нови продукти.

В сегашно време технологиите са много по-развити и можете да обхванете много повече клиенти. Разбира се, че сам не можете да направите всичко, ако компанията ви е по-голяма, но трябва да наемете човек, който е наясно с технологиите и с няколко клика да свърши много работа. Обратната връзка с клиента е много важна, така че трябва да инвестирате в екип, който да приема мненията за вашият продукт от клиентите ви и да ви предоставя тази важна информация.

Чуйте отзивите на клиентите си

Можете да направите малко проучване сред клиентите си, например да ги помолите да споделят какво мислят за продукта ви и да им предоставите малка награда за това – ваучер или тестер на нов продукт. Това ще ги накара да напишат своя отзив, а вие ще имате поле за действие и ще можете да им предоставите това, от което имат нужда.

Колкото по-лесно се купуват продуктите ви и колкото по-малко е времето за доставка, ако продавате онлайн, толкова по-лесно клиентите решават да купят от вас.

18 Comments to “Клиента е цар – как да се погрижим за нашите клиенти”

  1. When taking pictures with a mobile phone or tablet computer, you need to turn on the GPS positioning service function of the device, otherwise the mobile phone cannot be positioned.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *