Колко са важни онлайн ревютата за малкия бизнес

Ревютата, оставени за даден бизнес oт негови клиенти, са не само доказателство за добро отношение към клиента, а и страхотен маркетинг инструмент.

В днешно време потребителите имат невероятна сила, която движи даден бизнес. На пазара постоянно се появяват нови фирми, така че клиентите бързо могат да се ориентират и насочат от един търговец към друг.

Загубата на няколко лоялни клиента може и да не е кой знае какво предизвикателство за големите фирми, но да получат лоши оценки за работата си действа пагубно на малките бизнеси. Всеки малък бизнес се стреми към две основни неща – добра работа и щастливи и лоялни клиенти, които да оставят добри оценки.

С навлизането на онлайн продажбите и рекламирането, за малка фирма това да получи добра оценка е нещо наистина голямо. Според проучванията за пазара, около 65 % от клиентите първо гледат отзивите за дадена фирма преди да решат да се доверят на услугите или продуктите й.

Едно от най-важните неща е да знаете как да управлявате ревютата, оставени за вашата фирма и особено как да използвате негативните мнения в помощ на бизнеса ви.

Позитивните отзиви са добри за всяка една фирма. Те не само демонстрират вярата на клиентите във фирмата, но и са чудесен маркетинг инструмент, който ви помага да промотирате продуктите и услугите си.

Негативните отзиви са полезни за бизнеса, тъй като те могат да играят важна роля за трасиране на това, което иска клиента. Когато оставят негативни мнения, клиентите ви дават насоката, в която да работите, за да подобрите предлагането на продуктите и услугите на вашия бизнес.

Най-често клиентите се оплакват от персонал, който не е достатъчно обучен, от служители, които се отнасят грубо или от това да бъдат оставени „в изчакване“ дълго време.

Когато получите негативен коментар, най-доброто, което можете да направите е първо да разберете от какво се оплаква клиента и да отговорите подобаващо. Според проучванията в тази насока 84% от клиентите споделят, че биха ползвали услугите на фирмата отново, ако им се отговори на негативния коментар или оплакването, които са оставили. Около 70% от клиентите също така биха се обърнали към фирмата отново, ако служителите им предложат да им върнат парите, да подменят стоката или да им направят някаква отстъпка.

Всичко това означава, че клиентите лесно могат да бъдат спечелени отново, важното е да се следят отзивите, оставени за фирмата. Ето и няколко трика, с които да го направите:

Оценката (дори и негативната) може да бъде използвана за добро

Може и да е трудно да четете критика за вашия бизнес, но помнете, че това да знаете какво наистина мислят клиентите ви, може да ви помогне да направите необходимите промени в правилна насока. Отзивите за бизнеса ви дават уникалната възможност да подчертаете вашата отзивчивост и съпричастност към обслужване на клиентите.

Оценката ви помага да разпознаете проблемите

Критиката онлайн може да има решаваща роля при намиране на проблемите преди те да излязат от контрол. Ако следите постоянно оценките за вашият бизнес, това ще ви помогне да се справите с проблемите навреме.

Оценката дава на бизнеса насока за развитие

Освен това, развитието е в правилна посока и вие можете да предоставите на клиентите си това, от което се нуждаят. Оценката или мнението, оставено за бизнеса помага за адаптирането на фирмата към новите изисквания на клиентите.

Негативните отзиви показват, че фирмата се управлява от хора

Важно е никога да не игнорирате негативните оценки за бизнеса ви. Поемете отговорност за грешката и обяснете защо се е случила. Ако сте честни и открити, клиентите ви ще ви уважават и пак ще ви потърсят, въпреки грешката, докато криенето или откровеното игнориране на негативния коментар ще накарат хората да се съмняват във вас и вашият бизнес.

Истината е, че негативните оценки са тези, които помагат на фирмата да се развива в правилната посока. Така че следващият път, когато получите негативен коментар, отделете си време, за да разберете какво иска дави сподели клиента и използвайте казаното от него, за да подобрите вашият бизнес.

15 Comments to “Колко са важни онлайн ревютата за малкия бизнес”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *