Колко често трябва да си почиваме по време на работа, за да останем продуктивни през целия ден

1Всеки работодател позволява на служителите си да си почиват на определен период от време през работния ден, защото знае, че това играе важна роля те да останат работоспособни и продуктивни през цялото време. За съжаление мнозина не се възползват от това, работят без прекъсване от сутринта и още по средата на деня се чувстват изтощени психически и тотално блокирали.

Идеята на почивките е да помогнат на мозъка и тялото ви да се отпуснат за малко и да се заредят с нови сили за работа.

Учени са направили редица опити, чиято цел  е да се провери кога и колко почивка трябва да взимат служителите, за да са максимално продуктивни в службата. Крайните резултати са показали, че оптималното работно време е 52 минути, след което трябва да има 17-минутна пауза. Служителите, които следват тази формула, показват най-добра работоспособност.

Експертите са отчели още, че едва 10% от работещите хора спазват тази формула. Има голяма вероятно вие да не сте сред тях, затова може би е добре да обмислите варианта да я следвате. Дори ако работата ви е натоварена и не ви позволява толкова дълги почивки, старайте се на всеки час да имате поне 5-10-минутна почивка, в противен случай шанса да се преуморите и блокирате в един момент е голям.

Ако искате да сте сред първенците по продуктивност в службата, по време на почивките не стойте на бюрото или пред компютъра си. По-добре се разходете, почетете любима книга, вестник или списание и поговорете с колегите си за неща, които не са свързани с работата. С други думи – за краткия  период от време, който представлява почивката ви, се постарайте да се дистанцирате възможно най-много от работния процес.

Друго, което трябва да запомните, ако искате да бъдете продуктивни през целия работен ден е, че не трябва да влагате  енергията си само в една задача. Вместо това я разпределете по равно между всички цели за деня. Важно е не само кога и колко почивате, а и как организирате служебните си задачи.

3 Comments to “Колко често трябва да си почиваме по време на работа, за да останем продуктивни през целия ден”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *