Минималната работна заплата на Острова – печелим ли достатъчно

Много сънародници идват във Великобритания в търсене на по-добър живот и заплащане. И въпреки че заплатата в английски лири обърната в български лева звучи и изглежда внушително, истината е че стандарта на живот тук е по-висок в сравнение с България, което означава, че в края на месеца, след като сте покрили всички сметки и сте платили наема, колата, храната – сумата която реално остава изобщо не е така внушителна.

Тази статия ще ви помогне да придобиете представа за това колко точно е средната заплата и какви са основните разходи, за да водите един що годе нормален живот в чужда държава (в случая, Обединеното Кралство, и по-конкретно Англия). Минималната заплата, разбира се, се отнася до хора които са наети (а не самонаети).

Национална минимална работна заплата и Национална работна заплата

Почасовата ставка за минималната заплата зависи от вашата възраст и от това дали сте стажант.

Трябва да сте поне на възраст за напускане на училище, за да може да получавате минималната работна заплата; или поне на 25-годишна възраст (но това важи и за работници на възраст 24 години и по-малко)

Текущи нива

Тези нива се отнасят за Националната работна заплата и Националната минимална работна заплата и се променят всеки април.


Национална работна заплата и Национална минимална работна заплата – нива
Възраст Април 2017
25 и повече £7.50
21 до 24 £7.05
18 до 20 £5.60
под 18 £4.05
Стажанти £3.50

Стажанти

Стажантите получават стажантска ставка ако са на възраст под 19 години или са навършили 19 години и повече, и това е тяхната първа година от стажа им. Например, стажант на възраст 22 години през първата година от стажа си има право на минимална почасова ставка от £3,50.

Стажантите имат право на минималната заплата за тяхната възраст, ако са на възраст 19 или повече години и са завършили първата година от стажа си. Например, стажант на възраст 22 години, който е завършил първата година от стажа си, има право на минимална почасова ставка от £7,05.

Предишни нива

Следните нива са за Националната работна заплата и Националната минимална работна заплата от април 2016 г.


Възраст 25 и повече 21 до 24 18 до 20 Под 18 Стажанти
Октомври 2016 – Март 2017 £7.20 £6.95 £5.55 £4.00 £3.40
Април 2016 – Септември 2016 £7.20 £6.70 £5.30 £3.87 £3.30

Средна работна заплата в Обединеното кралство: каква заплата би трябвало да печелите на вашата възраст?

Възрастта ви не е единственото, което се увеличава с течение на времето. Тъй като натрупвате повече опит на работното място, вашите умения неизбежно се увеличават, което от своя страна е предпоставка за получаване и на по-висока заплата.

Има пряка връзка между възраст и заплата – през по-голямата част от живота ви те ще се увеличат заедно, като научавате нови умения, придобивате повече опит и увеличавате потенциала си. Но това също зависи и от няколко променливи, включително сферата в която работите, вашето лично развитие, умения и дори пол. Ето какво е добре да знаете:

Средни заплати в Обединеното кралство

Средната годишна заплата във Великобритания или месечната заплата на служителите на пълно работно време се различава драстично в отделните отрасли. Според годишното изследване за часовете и приходите (Annual Survey of Hours and Earnings – ASHE) средната брутна годишна печалба на служителите на пълен работен ден е била 27 600 лири през 2015 г., което е с 1,6% повече от предходната година. В зависимост от сектора в който работите и вашата позиция, заплатата ви би могла бързо да надхвърли тази сума.

Според Graduate Jobs средната начална заплата за завършилите образование в Обединеното кралство през 2016 г. е между £19,000 и £22,000, което не е далеч от средната за страната. Въпреки това, тази цифра е силно повлияна от няколко фактора, които определят колко печелите и на каква възраст.

Фактори, които оказват влияние върху растежа на заплатите

Тези фактори играят важна роля при определянето на това колко се очаква да печелите на вашата възраст.

Образование: Добре известно е, че по-високата научна степен, или поне добра квалификация от реномирана институция, ще окаже положително влияние върху вашия потенциал за възнаграждение.

Опит: Това е може би най-очевидният фактор и този, който има най-тясна връзка с вашата възраст. Броят на годините, които сте прекарали на определена позиция или в определена индустрия, ще окаже голямо влияние върху вашата заплата.

Отрасъл: Както може да се очаква, размерът на заплатите се различава значително в различните отрасли според необходимите умения, изискванията към служителя и нужното ниво на образование.

Фирма: Големи, малки, традиционни, прогресивни… тук факторите, играещи роля при определяне на заплащането са много и различни.

Пол: Според сайта за набиране на персонал Monster средната годишна заплата за жените е 30 000 британски лири, а за мъжете – 32 970. Пропастта се отразява и в цифрите на АСЕЕ, които показват, че жените достигат най-високите си нива на заплащане по-рано от мъжете, а след това заплатите на нежния пол претърпяват спад.

Местоположение: Това къде живеете също може да повлияе на потенциала Ви за получаване на доходи. Според Cities Outlook 2016 Лондон е градът с най-високи месечни заплати на работното място – от £2,925 на месец, докато Huddersfield е с най-ниски нива – от £1,729.

Какво можете да очаквате да спечелите на вашата възраст?

Според ASHE, човек на 18 до 21-годишна възраст може да очаква да спечели между £1,270 и £1,361 на месец. За щастие, когато стигнете средата до края на двадесетте си години и имате много по-голяма отговорност, това ще се подобри значително.

Двадесетте години

Служителите и търсещите работа хора на 20-29 – годишна възраст могат да използват уменията и образованието си като солидни мотивиращи фактори за получаване на повече пари. Средната месечна доходност на служителите на възраст между 22 и 29 години е между £1,829 и £1,924. Вашата заплата в тази възраст може да нарасне доста бързо и, разбира се, ще зависи от другите фактори, изброени по-горе.

Най-очевидният недостиг на двадесетте години е опитът. Според Monster средния годишен доход за служители с по-малко от една година опит е от £20,172, докато при хора с многогодишен стаж тази цифра почти се удвоява на £39,033. За един млад, току-що завършил и търсещ трудов опит човек, тези цифри могат да бъдат доста разочароващи, но имайте предвид, че те не отчитат колебанията в отрасъла.

Тридесетте години

През тридесетте години можете да очаквате да спечелите значително по-голямо увеличение на месечните възнаграждения. Средната месечна заплата на служителите на възраст между 30 и 39 години е около £2,331 до £2,535. Това е и времето, когато средната работна заплата за жените достига своя връх – приблизително на £2,331 на месец.

Четиридесетте години

Това е моментът, когато вашият богат, дългогодишен опит и отлично познаване на отрасъла увеличават значително вашия потенциал като служител. Отделните години придобиват все по-малко значение за сметка на това, което сте направили през тези години, а служителите на възраст между 40 и 49 години могат да печелят от £2,258 до £2,830 на месец. Според ASHE, това е и възрастта, когато мъжете достигат своя най-висок приход – от около 2 830 лири на месец.

Петте най-бързо развиващи се британски отрасъла през 2016 г.

Според британската компания за подбор на персонал Pertemps, петте най-бързо развиващи се отрасли през 2016-та година са:

  • Хотелиерство
  • Строителство
  • Производство
  • Инженерство
  • Общ частен сектор (специалисти в различни отрасли)

Независимо дали сте в най-високо или най-ниско платената индустрия, винаги има възможност за развитие. Вашата заплата и потенциални приходи ще се увеличат автоматично, стига да подобрявате и уменията си.

Нека сега видим колко струва живота в Лондон:
Животът в Лондон е доста по – скъп отколкото в други градове. И макар много от жителите на столицата да изкарват много повече пари в сравнение с нашата Мария, то Мария, както и много други българи, поляци, румънци, и дори англичани работят за минималната или малко над минималната ставка на час.
Средни цени на квартири в Лондон, актуални към Април 2017:

Стая под наем от вече нает апартамент:

Северен Лондон – £300 -£400 (единична), £430 – £550 (двойна)
Източен Лондон – £290 – £390 (еденична), £430 – £600 (двойна)
Западен Лондон – £280 – £430 (единична), £459 – £690 (двойна)
Южен Лондон – £280 – £500 (единична), £350 – £650 (двойна)

Наем на цяло жилище:

Апартамент (1 спалня) в центъра – среден наем на месец £1,675.80
Апартамент (1 спалня) извън центъра – среден наем на месец £1,158.09
Апартамент (3 спални) в центъра – среден наем на месец £3,095.36
Апартамент (3 спални) извън центъра – среден наем на месец £1,967.78

За да видите колко точно са средните цени на стая или цял имот под наем в конкретна зона в Лондон, използвайте този много полезен сайт:
https://www.london.gov.uk/what-we-do/housing-and-land/renting/london-rents-map
Пътуване в Лондон:
Седмичен билет Zone 1-6 Travelcard: £41
Месечен билет Zone 1-2 Travelcard £86
Средно сметка на седмица за храна за двама души е £70. Но ако трябва да сме честни средната сметка обикновено надхвърля тази сума.
Средно едно хранене навън струва около £20 на човек.

Билет за кино е около £8-£10.

Такси – £4.00 на километър

Oще за Лондон и стандарта на живот, вижте цени тук: 
Това са средните цени за живот в Лондон. Повечето българи обикновено наемат стая от апартамент или къща защото наемите са непосилни и изключително високи, а и наемането на квартира чрез агенция е една безкрайна и много скъпа одисея. И така, надяваме се вече да сте придобили представа колко трябва да изкарвате за да живеете добре в Лондон.

За сравнение – проучване показва че ще трябва да изкарвате £4,400 в Лондон за да водите същия стандарт на живот какъвто бихте водили в Ливърпул с £2,500.

Средни доходи на българите, работещи във Великобритания

Българите, както и румънците, работят повече от средното ниво за Великобритания, но изкарват по-малко от средното, вероятно заради ниско квалифицирания труд. Според статистиката 61% от гражданите от двете източноевропейски страни работят повече от 40 часа на седмица, докато само 32% от британците правят същото. За сметка на това средно британците изкарват 11.30 паунда на час, а българите и румънците – 8.33 паунда на час, но това най-вероятно се обяснява с факта, че масово нашите сънародници работят в сектори с по-ниско заплащане.

Според проучване, цитирано от британския в.“Експрес“, четиричленно семейство от България може да увеличи седмичния си доход от 62 британски лири у дома до 543 лири във Великобритания.

И, както споменахме в началото, макар заплащането на Острова да изглежда значително в сравнение с това в родината, разходите тук също са значителни и често се оказва, че доходите (колкото и високи да изглеждат на пръв поглед) не винаги са достатъчни за да покрият разходите. Ето и един пример, който ще ви помогне да добиете по-ясна представа:

Един строителен работник, например дърводелец, който взима по 150 паунда на ден, за 22 работни дни изкарва 3300 паунда заплата на месец и има такси от 20%, които му се удържат. Това означава, че той получава чисто 2640 паунда на месец. Приемаме, че може да притежава лек автомобил или ван, които изискват застраховки, изплащане и т.н. – минимум няколко стотин паунда на месец. Отделно имаме разходи за гориво, паркинг, амортизация… Всичко това може да възлезе на 400-500 паунда на месец.

И така – от 2640 паунда месечно в джоба на дърводелеца (да кажем, Иван) останаха 2190 паунда. Ако приемем, че има да плаща месечен наем за тристайно жилище или ипотека за тристайно жилище – една стая за него и жена му, една стая за децата и една за детегледачка, и наема е 1300 паунда на месец, то от заплатата на Иван ще останат 840 паунда.

За храна на семейството и други подобни нужди Иван ще трябва да отдели минимум около 450 паунда на месец, като така му  остават 440 паунда.

Да не забравяме сметките за ток, газ, вода, интернет, телефони, телевизия и подобни… Това вероятно ще му коства около 200 паунда на месец. Освен това той има жилище и трябва да плати и за council tax-a, което ще е около 120 паунда на месец.

Нека видим как изглеждат сметките във вид на таблица, като имаме предвид общата сума, а именно доход в размер на 3300 паунда:

Тип разход 20% данък Разходи по автомобил  Разходи за наем Разходи за храна и други Разходи за ток, газ, вода, интернет Разходи за Council tax

 

Сума £660 £450 £1300 £450 £200 £120
Остатък £2640 £2190 £890 £440 £220 £100

 

В крайна сметка от заплатата на Иван останаха 100 паунда. Приемаме, че той не пуши и не пие (в противен случай Иван трябва да дава пари за цигари всеки ден, и за алкохол също).

Жената на Иван (да кажем, Мария) също не пуши (тук някой би се зачудил дали изобщо става въпрос за българско семейство… да не пушат и пият…).

Смятайки заплатата на Иван пропуснахме да споменем, че той е самонает и няма платена отпуска. Така, заедно с Банк  холидей празниците, в които той не работи и лятната почивка в България, му се събира цял месец през който той не е на работа.

Накрая се оказва, че дори сметките ни не излизат – Иван няма как да похарчи всичко което се предполага, че харчи.

Мария гледа децата, които са на 2 и 7. Преди това е работила като чистачка – при 40 часа работна седмица,  по 10 паунда на час средно прави 400 на седмица или 1733 на месец.

Повечето от вас сигурно вече се чудят как така Мария е печелила 1733 паунда на месец, след като изкарва по 400 на седмица… Много просто – смята се като умножаваме £400 (на седмица) по 52 (седмици) = £20800. След това делим на 12 (месеца) и получаваме 1733.

Убеден съм, че всички правилно следват сметките и всичко излиза точно, нали така!?

Ако сте казали да, грешите… Мария, ако е работила 5 дни по 8 часа, то това прави 40 часа седмично. Чистачките обаче почти никога не работят на едно място, а често пътуват между 2-3 къщи и губят час-два на ден в пътуване между работни места.

Тоест, работливата Мария нама как да е изкарвала £1733 на месец.

Нека тогава намалим  месечните доходи на Мария, понеже няма по 40 плътни часа на седмица и да приемем, че е вземала по £1500 на месец.

Но този път няма да забравим за почивките на Мария. Тя също ходи на моренце с Иван и почива когато има банк холидей. В такъв случай е по-реално нейната заплата да е е около £1350 на месец.

Освен това, тъй като все пак и тя има бизнес, и се налага понякога да плаща на счетоводител – за работни материали, дрехи и други подобни. Така заплатата и намалява до около £1300 на месец чисто.

Мария пъува с градски транспорт, което и струва около 200 паунда на месец.

В сметките на Иван и Мария до сега не сме включили харчове по деца, играчки, дрехи, забавление. Не сме сметнали и, че от време на време Иван и Мария обичат да посещават Уникат 2, където да разпуснат и да се позабавляват. Пък и трябва да си купят нови дрешки за тези излизания и не само.

За почивката на родното черноморие и самолетните билети също е необходима сума от около 2500 паунда.

Нека намалим още заплатата на Мария и тя да остане трицифрена сума – няма да смятаме колко точно е, но едва ли ще надвиши 800 паунда.

Ако махнем и данъците, чистият доход става още по-нисък.

Някой би казал „Ами да не работи като чистачка тогава, а да си намери друга работа.“

При доста други професии годишна заплата също е 20 000 паунда. Средната годишна заплата в кралството е 27000 паунда.

Да се върнем за момент на това, че в момента Мария е безработна и само Иван работи. Тя иска да започне работа, но трябва някой да гледа децата и. За целта, Иван и Мария искат да си намерят някой от България който да върши тази работа. Някоя 50 годишна жена.

Британските детегледачки, които работят в кралството обаче, искат по около 500 паунда на седмица, или £2166 на месец.

Какво се оказва – дори Мария да започне работа и да получава средната годишна заплата от 27 000 паунда (преди такси) и таксите и са 20%, то тя ще взима чисто 21 600 на година или 1800 паунда на месец, което е с 366 паунда по-малко от детегледачката, получаваща 2166 паунда на месец.

Тези сметки показват, че Мария няма как да си наеме британска детегледачка, а трябва да потърси българска такава. Имайки предвид, че чистата месечна заплата на Мария би била около 800 паунда на месец то тя, за да наеме детегледачка, трябва да отделя определена сума за нейната заплата – сами сметнете каква. Освен ако не става дума за градене на кариера, коя ли майка би оставила децата си на чужда жена, за да работи и изкарва няколко стотин паунда.

 

В крайна сметка се оказва, че много лесно можете да изпаднете в ситуация, в която една цифра ви се е струвала подходяща, в момента в който сте правили проучването си, а няколко месеца по-късно осъзнавате, че не е достатъчна за стандарта на живот, който искате да поддържате. В момента, в който осъзнаете това, започвате да се оглеждате за нова работа. И така попадате в спирала, в която нито вие, нито работодателите ви, настоящи и бъдещи, са доволни.

21 Comments to “Минималната работна заплата на Острова – печелим ли достатъчно”

  1. 5 months HR 0 women taking viagra In 1903, child labor has swelled to the millions, with author Ernest Poole writing on the conditions of newsies, In New York today there are some five thousand newsboys

  2. I am absolutely thrilled to introduce you to the incredible Sumatra Slim Belly Tonic! This powdered weight loss formula is like no other, featuring a powerful blend of eight natural ingredients that are scientifically linked to fat burning, weight management, and overall weight loss. Just imagine the possibilities! With Sumatra Slim Belly Tonic, you have the opportunity to finally achieve your weight loss goals and transform your body into the best version of yourself.

  3. Red Boost is a powerful and effective supplement that is designed to support overall health and well-being, particularly in men who may be experiencing the signs of low testosterone. One of the key factors that sets Red Boost apart from other supplements is its high-quality and rare ingredients, which are carefully selected to produce a powerful synergistic effect. Here is a list of the key ingredients in Red Boost and how they can support overall health and well-being:

  4. I like the helpful info you provide in your articles.
    I’ll bookmark your blog and check again here regularly.
    I’m quite certain I’ll learn plenty of new stuff right here!

    Best of luck for the next!

  5. Have you ever considered creating an ebook or guest authoring
    on other blogs? I have a blog based upon on the same topics you discuss and would really
    like to have you share some stories/information. I know my audience
    would value your work. If you are even remotely interested,
    feel free to send me an e-mail.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *