Навиците, които ще ви накарат да изглеждате непрофесионално

Навиците, които ще ви накарат да изглеждате непрофесионалноАко поради една или друга причина все още не сте се научили как да се държите професионално, трябва да знаете, че има доста общи поведения, които могат да ви накарат да изглеждате неопитни.

Всеки от нас има някакви лоши навици като някои от тях се отразяват и върху работата ни. Това не значи, че ни правят лоши служители, но могат да ни накарат да изглеждаме като непрофесионалисти, а това да се отрази зле на кариерата ни.

Ето и някои от тези лоши навици, които могат да ви накарат да изглеждате непрофесионално в очите на своите колеги, началници и клиенти:

Отлагате нещата за по-късно

Това е един много лош навик, особено когато става въпрос за работа, където обикновено трябва да се гонят срокове. Ако вечно отлагате работата си, работодателят и колегите ви няма да ви мислят за много способен и важен кадър. Ако сте склонни да отлагате неприятните и по-трудни задачи или проекти за последния момент, трябва да се опитате да се отучите от това.

Не се изразявате добре

В бизнес средите се налага да можете да изложите гледната си точка с умни, добре подредени и смислени изречения. Повечето хора не осъзнават, че говорят пред колеги и клиенти неправилно и на жаргон, че не могат да се изкажат добре, че правят неловки паузи по време на важен разговор, че не описват нещата с правилните думи. Думите действително могат да накарат човек да изглежда по-добър професионалист или пък обратното.

Използвате прекалено много препинателни знаци в имейлите си

Имайте предвид, че имейлите, които изпращате по време на работа не са като текстовите съобщения, които пишете от смартфона си, така че избягвайте използването на емотикони, тирета, многоточия, удивителни и др. както и всякаква лична кореспонденция. Професионалните електронни съобщения трябва да са по-формални и да са с правилна пунктуация, ако искате да имате добра репутация. Пишете кратки и прости имейли, като се придържате към основната тема.

Говорите монотонно

Ако често изнасяте презентации или говорите с клиенти, имайте предвид, че трябва да се научите да пленявате вашата аудитория и събеседници, а не да ги отегчавате. Използвайте езика на тялото си, за да изразите идеите си по по-убедителен начин. Опитвайте се да говорите с естествен тон на гласа и той да не е монотонен, а да е с правилната интонация.

Губите си времето

Това е друг навик, който ще ви накара да изглеждате неособено голям професионалист. Ако винаги закъснявате за работа или не смогвате да свършите служебните си задължения навреме, хората ще решат, че не можете да разпределяте времето си правилно, а това ще ви накара да изглеждате непрофесионално. Ако искате да ви възприемат като истински професионалист на работното място, опитвайте се да не си губите времето с неща, които пречат на производителността ви.

One Comment to “Навиците, които ще ви накарат да изглеждате непрофесионално”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *