Навиците, с чиято помощ ще постигнете успех в изграждането на кариера

1Изграждането на добра кариера изисква време, търпение и твърд подход, въпреки че повечето хора смятат, че всъщност се нуждаят само от време и късмет. Безспорно късметът също е важен фактор, особено за тези, на които им върви в живота. Все пак не бива да залагате на нещо толкова несигурно. Нямате гаранция кога ще ви провърви и дали изобщо това ще се случи.

За да имате успешна кариера трябва да вземете активно участие в направляването й в тази посока, а ако успеете да си изградите някои навици, няма как да не стигнете до успеха.

Насочете се към ясни цели

Ключът към това да получите каквото искате, е да знаете какво точно желаете. Насочете се към ясни и възможни за постигане цели в професионално отношение. Нека всички ваши действия бъдат насочени към успеха и достигането на тези цели.

Намерете си ментор

Не е задължително това да бъде някой стар и много мъдър човек. Това може да бъде просто някой много опитен човек, който разбира сферата, в която работите. Той ще ви помогне да преодолявате предизвикателствата, пред които се изправяте.

Вслушвайте се в похвалите и критиките на другите

Говорете със своя шеф и със своя ментор, и ги попитайте за реална оценка на вашата работа. Вслушайте се в нещата, които ви казват и ако е нужно променете начина си на общуване, на работа и т. н. Бъдете готови, както за похвали, така и за критики.

Бъдете ученик във вашата сфера на работа

Отворете очите и ушите си и следете всичко, което се случва в сферата, в която работите. Четете за новостите, проучвайте своята фирма, както и конкуренцията. Обърнете внимание и на клиентите, тъй като колкото по-добре ги познавате, толкова по-адекватно може да работите с тях.

Винаги бъдете отворени за възможности

Никога не казвайте „не“ на възможност за разговор. Със сигурност ще научите нещо ново или ще затвърдите нещо познато, ще се обогатите по някакъв начин. Бъдете отворени за смяна на работата, както и за вътрешно израстване във фирмата.

Комуникирайте с хора от други отдели

Препоръчително е да комуникирате с хора от другите отдели. Общувайте с тях, а защо не и с колеги от други офиси на вашата фирма. Колкото повече контакти си създадете, толкова по-добре. Интересувайте се от работата на останалите, събирайте опит и впечатления. Няма как това да не ви бъде полезно в даден момент.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *