Как да напишете впечатляващо мотивационно писмо, за да увеличите шансовете си да ви наемат на мечтаната работа

Напишете впечатляващо мотивационно писмо, за да увеличите шансовете си да ви наемат на мечтаната работаТърсите си работа? Най-сетне виждате обява, в която търсят човек за мечтаната от вас позиция и силно искате да наемат точно вас? Да но, знаете ли какво да направите? Бляскавото резюме е само малка част от доброто представяне. Освен него вие трябва да покажете по някакъв начин, че сте изключително вежлив и възпитан човек, че ще се справите изключително добре с работата и наистина ще се впишете идеално в тази работна среда. Ако вече се чудите как ще предадете това, ами много просто  – чрез добре написано мотивационно писмо.

В повечето случаи кандидатите за работа пропиляват възможностите, които им дава мотивационното писмо. Вместо да се възползват от шанса и да обърнат нещата в своя полза, те предпочитат да не изпращат писмо или копират някакво от интернет без да му отделят много внимание.

Много работодатели са на мнение, че повечето от мотивационните писма на търсещите работа са изключително скучни и предизвикващи по-скоро иронично засмиване, отколкото интерес. Ето защо е от голямо значение какво точно ще съдържа вашето мотивационно писмо. Покажете желание за работа и развитие. Бъдете оригинални. Отделете малко повече време и напишете такова мотивационно писмо, каквото със сигурност би привлякло вниманието на бъдещия ви работодател.

Напишете защо проявявате интерес конкретно към тази компания

Хората, които ще вземат решението дали да ви наемат на работа или не, със сигурност не искат да четат едни и същи мотивационни писма. Те искат да се почувстват специални и поласкани. Поради тази причина трябва да сте сигурни, че вашето писмо ще ги накара да се чувстват точно така.

Проучете постиженията на компанията, в която кандидатствате за работа и не пропускайте да ги споменете в писмото си. Покажете на човека отсреща, че проявявате неподправен интерес към работата и компанията като цяло. Докажете, че истински желаете тази позиция и то точно в тази фирма.

Всеки път съставяйте ново писмо, специално за целите ви и конкретната вакантна длъжност

Придържайте се към длъжностната си характеристика, без да преувеличавате своите качества. Научете предварително какви точно са изискванията на работодателя и опишете тези ваши черти и умения, които най-много се доближават до тях. Бъдете конкретни. Напишете какво точно бихте могли да направите за развитието на компанията.

Не подценявайте работодателите и не си мислете, че вашето мотивационно писмо е първото в живота им, което прочитат. Не използвайте взет наготово текст от някой сайт и неумело адаптирани фрази или изречения тук-там в текста.

Разкажете интересна история

Като повечето обикновено хора,  работодателите също обичат да четат интересни истории, дори ги предпочитат пред скучните информационни листове и мотивационни писма.

Така че, каква е вашата история? Какво ви води до кандидатстване за длъжност именно в тази компания? Може би като дете сте обичали да гледате рекламите им? Или път техните продукти са повлияли живота ви по някакъв начин. Или пък винаги, гледайки сградата на фирмата, сте мечтали да работите именно там. Подобни любопитни факти биха привлекли вниманието на всеки евентуален работодател.

Адресирайте писмото си до конкретен човек от компанията

Какво се случва в ситуациите, в които пишете своето мотивационно писмо, но не знаете до кого е адресирано то? Вероятно ще изпратите писмото на посочения в обявата имейл адрес в отдел “Човешки ресурси” и ще започнете с “Уважаеми Господа” или “Уважаеми Дами и Господа”. Как обаче ще сте сигурни, че документите ви няма да останат на бюрото на някоя секретарка, без да ги никой друг да ги види?

Масовите автобиографии и мотивационни писма дават слаби резултати. В конкурентния трудов пазар ще се справите далеч по-добре, ако пишете до конкретен човек, обръщайки се към него по име. Ето защо за вас ще е от голямо значение да изпратите писмото си до онзи, който ще взема решение кой да бъде нает, и кой – не.

За целта, разберете кой е човекът, който ще вземе крайното решение за наемането на персонала. Най-често това ще е мениджърът, в чийто отдел наемат хора. Ако не знаете името му, обадете се във фирмата и разберете каква е фамилията на този човек. Бъдете упорити и не се отказвайте – може да ви отнеме известно време и няколко телефонни разговора. Ако ви попитат защо се интересувате, не казвайте, че търсите работа, а че имате бизнес предложение за съответния човек и желаете да обсъдите някои идеи с него.

Други подходи да разберете нужното ви име включват да попитате ваши познати (да, те може и да знаят) или да проучите в пресата, в интернет или в специализирани издания. Потрудете се поне малко, за да покажете, че не сте като останалите кандидати.

И един последен, решаващ фактор, когато става въпрос за писане на впечатляващо мотивационно писмо – бъдете напълно честни!

Опишете само тези ваши качества, които наистина притежавате. Така е много по-добре отколкото да преувеличите и в края на краищата истината да излезе наяве. Освен това по този начин вашето писмо ще се отличава с оригиналност, за разлика от заимстваните от интернет писма на останалите кандидати.

3 Comments to “Как да напишете впечатляващо мотивационно писмо, за да увеличите шансовете си да ви наемат на мечтаната работа”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *