Негласните правила за ползването на мобилен телефон в службата

1Да, всички знаем какви са ползите от мобилните телефони, които изцяло контролират ежедневието ни. Близките, приятелите и клиентите са в постоянна връзка с нас, което колкото да е добре, понякога може да бъде и доста дразнещо обстоятелство. Докато в началото на появяването си мобилните телефони бяха възторжено посрещнати навсякъде, в днешно време много британски работодатели повсеместно въвеждат правила за тяхното ползване в службата.

Една от последните новини в офисния живот на Острова е за въвеждането на някои правила при ползването на мобилни телефони, прилагането на които, разбира се, ще зависи от съответната бизнес политика и конкретният работодател в случая ще дооформи подробностите, разпоредбите, изискванията и ограниченията, като ги съгласува предварително с HR отдела.

За какви правила става въпрос?

  • Когато сте в офиса, трябва да изключвате тона на телефона

Логично правило, което може да се погледне от две страни – постоянното звънене на различни мелодии и текущи разговори отляво и отдясно разсейват и забавят работата на останалите. Друг аспект тук е и това, че някои мениджъри могат с право да поискат справка чрез мобилния ви телефон относно времето от деня, което провеждате в извънслужебни разговори, по колко пъти на ден ви търсят и вие търсите други хора.

Общоприетият вариант в случая е телефонът да се сложи на вибрация или да се намали звукът му до минимум, за да може лесно да се прецени дали да се отговори на повикването в момента.

  • Мобилният телефон трябва да се ползва само за най-важните разговори

Какво се тълкува като „важен разговор“? Ако медицинско лице ви се обади от училището на вашето дете, за да ви каже, че то е болно или пък детето ви се обади от училище, за да ви каже за свой важен проблем, това е разговор, свързан с неотложен проблем на ваш близък човек или член от семейството, чието решаване е приоритетно за вас.

Ако обаче ваш приятел ви се обади, за да поприказвате, детето ви се обади, за да ви каже, че кучето не е добре или пък майка ви иска да ви уведоми, че братовчедката ви се е сгодила, това не е важен разговор.

  • Оставете телефона си на гласова поща

Това правило допълва горното. Много по-практично е да се изслуша дадено гласово съобщение и да се прецени за важността на ситуацията, отколкото да се проведе разговор с неуместни обяснения, който може да бъде чут от вашите колеги.

  • Намерете място за провеждане на разговори, така че да не обезпокоявате околните

В този случай това е донякъде и задължение на вашия работодател, с когото трябва предварително да се съгласува допустимо място за провеждане на частни и неотложни разговори. Това е логично, защото в много от случаите, когато вие сте, примерно, в обедна почивка, това не означава, че всичките ви колеги са също в почивка или не довършват работата си по дадена задача.

  • Не водете разговори в тоалетните

Никога не се знае кой там се явява ваш „съсед“ и дали той е точно най-подходящият страничен слушател на вашия разговор.

  • Не носете телефон по бизнес срещи, семинари и оперативки

Трябва да се досещате до какви последици могат да доведат разговорите или пращането на текстови съобщения по време на бизнес срещи и събирания. Единственото извинение, което се приема в такъв момент, е, ако ползвате телефона си за отбелязването на нещо в календара, notebook-a или ползването на калкулатора му във връзка с предмета на разговора.

  • Мелодията – малко по-нежна и ненатрапчива, ако може

Къде на шега, къде наистина – съобразете мелодията на повикването ви все пак и с някакви естетически норми. Желателно е тя да не бъде от онези агресивни шумове, които биха вдигнали от раз адреналина на околните ви хора.

Източник: в-к „БгБен“

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *