Необходимо обучение и квалификации за да работите като архитект

Ако искате да станете архитект преди всичко ще трябва да умеете да рисувате и чертаете технически и разбира се, да ви влекат науките.

Работата като архитект е разнообразна, защото ще се занимавате с различни проекти. Обстановката на работа също винаги е различна и няма как да ви омръзне. В някои случаи може да работите в офис пред компютър, а понякога може да ви се наложи да работите и на място на обект.

За да се реализирате като архитект ще трябва да отделите доста време и труд.

Предимства и недостатъци на професията

Плюсове:

  • Работата е разнообразна и интересна;
  • Ще останете доволни и горди със себе си, когато завършите проект и след това го видите построен;
  • Заплащането е много добро.

Минуси:

  • Ще трябва да положите доста труд и усилия докато се изучите и квалифицирате.

Необходимо обучение и квалификации

Ще ви трябва добра основа от GCSE. Трябва да имате GCSE по английски език, математика, научен предмет и изобразително изкуство, всичките взети с добри оценки.

За да продължите обучението си ще ви трябват поне два A-Level или един A-Level и два AS-Level. Те трябва да са по академични предмети, като например математика, биология, химия, физика, история и т.н. Проверете допълнително училището по архитектура, към което сте се насочили, за да видите какви изисквания има за прием и дали отговаряте на тях.

Много училища по архитектура признават и квалификации от допълнително обучение, като например BTEC National Diploma.

За да работите като архитект ще ви трябва диплома. За да се сдобиете с такава трябва да завършите училище по архитектура, акредитирано от Кралския институт на британските архитекти (The Royal Institute of British Architects).

Обучението по специалността ще ви отнеме поне 7 години, а след това можете да започнете да градите кариерата си.

Заплащане

Паричното възнаграждение, което получава един архитект зависи от опита, който той има и от проекта, по който работи. Средно може да очаквате заплащане в рамките на 35,000-45,000GBP на година, но сумата може да е и много по-висока, в зависимост от обстоятелствата ви.

2 Comments to “Необходимо обучение и квалификации за да работите като архитект”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *