Необходимо обучение и квалификации за да работите като стоматолог

Ваденето на зъби, запълването на канали, правенето на коронки и протези и цялостната грижа за устата на пациентите са само част от задълженията на стоматолога. Един добър зъболекар винаги знае кога да отстрани кариер и други проблеми, преди нещата да са станали нетърпими за пациента. Ако обаче е прекалено късно за това и стоматологичната помощ не е потърсена на време, ваше задължение ще е да поставите лекарство и да облекчите болката му. Стоматолозите имат още много задължения, които ще разберете в процес на обучение и работа, ако сте твърдо решени, че това е вашата професия.

Положителни страни:

 • Зъболекарската помощ винаги е търсена, така, че ще имате много работа и ще може да си намерите такава навсякъде;
 • Заплащането ви ще е повече от добро;
 • Имате възможност да помагате на хората и да облекчавате болката им.

Негативни страни:

 • По цял ден ще сте в чужда слюнка;
 • Ще ви се налага да бъркате на труднодостъпни и неудобни места;
 • Ще трябва да търпите лошия дъх на някои пациенти.

Необходимо обучение и квалификации

Ще са ви необходими поне 5 GCSE по математика, английски език и поне 2 по научни предмети.

За да продължите след това ще ви трябват 3 A-Level, от които 2 по научни предмети (препоръчително химия и биология), взети с отлична оценка.

Ако нямате A-Level по научните предмети може да се запишете в университет по специалност „Стоматология“, но ще трябва да се обучавате 1 година, преди същинското обучение, за да компенсирате.

За да вземете диплома ще трябва да учите 5 години по специалността (или 6, ако трябва да се обучавате допълнително).

Започване на работа

След като завършите по специалността, трябва да изкарате стаж, но времето за стажа зависи според обстоятелствата ви. Професионалното ви развитие след това е изцяло във ваши ръце и ще бъде така до края на вашата кариера.

Заплащане

В  началото на кариерата ви ще получавате около 28,000GBP годишно заплащане, но с развитието й може да достигнете приходи от 60,000GBP и нагоре. Ако работите с NHS ще изкарвате от 35,000GBP до 80,000GBP на година.

Полезни връзки:

One Comment

 1. Петър says:

  Опасности и препоръки за всички зъболекари в NHS-UK? Накратко от мен :

  1. Най-голямата опасност е наличието на регулатор наречен GDC (General Dental Council).
  !!!БОГ ДА ПАЗИ БЪЛГАРИЯ (И БЪЛГАРСКИТЕ ЗЪБОЛЕКАРИ)ОТ ТАКОВА НЕДОРАЗУМЕНИЕ!!!
  Всичките ви проблеми ще доидат, като следствие от тяхната глупост.
  ИМАЙТЕ НАПРЕДВИД, ЧЕ ЗАЩИТАВАТ ИНТЕРЕСИТЕ НА ДРУГ, А НЕ ВАШИТЕ (не също и на пациентите и здравната им каса)! Въпреки че плащате вие. По-надолу ще видите чии са защитени най-добре.
  – Детайлите ви за контакт на техния сайт (имеил адреси, адреси и др.) са досръпни за всеки, дори без регистрация, което е напълно срещу Закона им за защита на данните (Data Protection Act 1998). Но това е реалността.
  НЕ ВИ ПРЕПОРЪЧВАМ ОСТАВЯНЕТО НА ДОМАШЕН АДРЕС!
  -Плащте им солидна такса, която е направена от тях неизбежна, защото без нея не можете да работите като зъболекар. Друго нищо не получавате от тях, но могат да я увеличат когато пожелаят.
  Наскоро анемичният англииски професионален съюз BDA се опита чрез съда да отмени поредното увеличение без успех. BDA твърди, че е постигнал голяма морална победа. За съжаление според мен морална победа срещу неморална организация е равна на пълно поражение.
  – Благодарение на GDC попълвате почти празен документ след като сте работили с пациент.
  !!!НЕПРАВИЛНОТО МУ ПОПЪЛВАНЕ Е НАЙ-ГОЛЯМАТА ОПАСНОСТ ЗА ВАШЕТО ФИНАНСОВО И ДРУГО ЗДРАВЕ!!!
  =Запознайте се с така наречения им стандарт Standards for dental professionals. По мое мнение е създаден за роботи, обаче трябва да го изпълнявате. Всичката отговорност е пренесена върху вас.
  =Преди да започнете в GB или много скоро след това посетете курс, свързан с попълването на празния им документ. ТОВА Е НАЙ-ВАЖНОТО ЗА ВАС!
  Не е важно колко сте добър като зъболекар, важното е как ще попълните този документ.

  2. Плащате професионална застраховка, направена задължителна от GDC. Нищо лошо в идеята, но:
  – Тези застрахователи не са регулирани от никого, но са защитени идеално от правилата на GDC. Опитвал съм със Financial Conduct Authority, Legal Ombudsman и Financial Ombudsman Service.
  – Въпреки имената на компаниите и обещанията им ще ви одерат кожите, ако не сте попълнили правилно /не казвам рално/ празния си документ.
  Ако мислите да сте честни и почтени- разопаковайте багажа и стойте в България или си добавете 1-2 часа към работното време.
  – Обикновено нямат процедура за оплакване, но имат скрити точки, които им позволяват да увеличат В ПЪТИ застраховката ви (Валидно за до три години).
  Реален пример: Ако загубят £100 (сто) от дело срещу вас застраховката ви ще скочи с £1000 (хиляда). Помислете за пропорциите при по-голяма загуба.
  ПО ВЪЗМОЖНОСТ НЕ ГИ ТЪРСЕТЕ ЗА НИЩО!
  Всеки контакт с тях, свързан с оплакване срещу вас, се брой срещу вас. Накратко казано само чакат оплакване, за да ви надуят застраховката, защото не можете без нея да работите (Благодарение на GDC).
  Принципа е същия със застраховките за коли. Влезеш ли в контакт с тях обикновено застраховката скача, независимо от отговорния за проблема.

  /В примерите си визирам застрахователя Dental Protection Limited, но не очаквам по-добро ‚обслужване‘ от другите, като се има в предвид за какви пари става дума. Ако не вярвате опитаите да намерите застраховател на коли без подобни оплаквания (Там застраховката също е задължителна). /

  3. Работите с хора, които са на помощи, т.е. не плащат данъци. Не плащат нищо и за лечение.
  Трябва обаче да имате в предвид, че има правни компании, които мисля че на държавна сметка ги защитават. Системата е такава:
  Някой от горните се оплаква на такава компания. Тя преглежда записките и обвинява всички зъболекари, работили с пациента (Мисля главно до 3 години назад), но попълнили неправилно празния документ. След това зъболекаря се обръща към професионалния си застраховател, който също се възползва от удобството на празния документ (наблягам отново- разрешен от GDC), за да ви надуе застраховката и да си увеличи печалбата, макар че гордо сочат че не работят за печалба.

  4. Получавате оплаквания.
  – ТЕ СА ГЛАВНА ПРИЧИНА ЗА ИЗИСКВАНЕТО ДА ЗНАЕТЕ ДОБРЕ АНГЛИИСКИ И ДА ИМАТЕ СЕРТИФИКАТ.
  Удобно е, защото когато някой тукашен расистки боклук се оплаче, че не ви разбирал (въпреки че работите със местна сестра). На отговора ви седи номера на сертификата ви от англииски университет и на расисткия боклук,дето сигурно едвам е завършил образование, само му остава да хълца от яд.
  – ЗА ОТГОВОР НА ПИСМЕНО ОПЛАКВАНЕ НЕ ТЪРСЕТЕ ЗАСТРАХОВАТЕЛЯ СИ.
  Той ще ви помогне като използва вашите записки, НО това е черна точка срещу вас. Няма да ви каже обаче нищо ако има нещо неправилно със записките ви. Обаче ще използва и това, за да ви надуе застраховката, когато получите финансов иск от представител на пациент.
  Например за изваден зъб се искат над £4000 за имплант, при неправилно попълнен документ. Оставям на вашата фантазия да се сетите колко ще ви е застраховката.
  – Пригответе се психически да се извинявате писмено на пациенти, който се държат лошо към вас, но са пуснали писмено оплакване. Ако не искате допълнителни проблеми.

  5. ПО ВЪЗМОЖНОСТ НЕ ПРОПУСКАИТЕ БЕЗ ДОБРА ПРИЧИНА РЕНТГЕНОВИ СНИМКИ!
  Спестяването на рентгенова снимка или недоброто обяснение за това води до огромни финансови загуби.

  6. ВНИМАТЕЛНО ПОПЪЛВАЙТЕ ПРАЗНИЯ СИ ДОКУМЕНТ!
  Ако го попълва сестрата ви, проверяваите след нея. Проверявайте също по възможност и след запаметяването му от вас. Виновен сте в непрофесионализъм до правилното му попълване!

  Ако мислите че ще се подготвите и справите- Добре дошли в блатото, наречено Британска Здравна Система.

  След това няма да се чудите защо във UK има недостиг на зъболекари. И защо англииски доктор по ВВС казва: Ако искаш да си добър доктор трябва да напуснеш UK.
  В началото се чудех защо в толкова развитата и регулирана Британия, в толкова важен сектор се работи с празен документ. Вече ми е ясно- главните печеливши, GDC и застрахователите, разрешени от тях, определят правилата и така хубаво са изкривили добрата идея за добра печалба… Българските мошенници ряпа да ядат. Тукашните са узаконени. Е на това се казва- давай пари за нищо.

  Това е картинката набързо. Който иска да я изяснява повече.

Leave a Comment