Нещата, за които служителите лъжат

1След като ви представихме накратко нещата, които шефовете не казват на подчинените си, идва време да разобличим и нещата, за които служителите лъжат най-често. Факт е, че работещите не си измислят само безумни оправдания, с които да извинят отсъствието си от работа. Те лъжат своите шефове за още много различни неща и прикриват информация за работата си умишлено.

За съжаление обаче, неискреността на един служител може да окаже негативно влияние върху колектива и върху цялостния работен процес. Затова е важно работодателите да са наясно със ситуацията. Ето и нещата, за които служителите най-често лъжат своите шефове:

Добрите идеи

Оказва се честа практика служителите да си приписват дадена идея за своя, когато всъщност тя идва от техен колега. Много хора „крадат“ чужди идеи и се възползват от предимствата, които те им дават. Обикновено те се надяват, че истинският първоизточник няма да разбере или пък ще реши да си замълчи, за да избегне скандал.

Омразата към началниците

Макар и да е всеизвестен факт, че повечето служители не харесват своите началници, това никога не се казва в прав текст (освен, ако не се готвите за напускане). Въпреки че негативните мисли не се изричат, те могат да имат разрушителен ефект върху цялата организация на фирмата. Омразата към шефа често има негативно въздействие върху мотивацията, креативността и способността за работа на служителите.

Търсенето на друга работа

Служителите винаги крият от шефовете си, когато си търсят нова работа. Дори да споделят намеренията си с някой свой колега, много рядко това може да достигне до ушите на шефа. Обикновено ръководителят разбира за процеса на търсене единствено, ако той е бил успешен и служителят желае да напусне. В противен случай шефът остава в неведение за кариерните желания на работещите в неговата фирма.

Лошите идеи

Много служители се страхуват да направят негативен коментар за свой колега, дори да смятат, че той не върши добре работата си. Обикновено работещите си замълчават и ако някой техен колега предложи нещо крайно неуместно. Повечето от тях се страхуват, че ще настроят останалите срещу себе си, ако изразят негативно мнение за свой колега.

Доброволческата дейност

Като цяло повечето хора, в това число и служителите, лъжат за желанието си да участват в доброволчески начинания. Те не искат да отделят допълнително време за извънработни дейности, тъй като смятат, че прекарват достатъчно време на работа. Ако доброволческата дейност е „наложена“ от компанията, служителите обикновено не остават особено доволни от това.

One Comment to “Нещата, за които служителите лъжат”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *