Нещата, които работодателите крият от служителите си и не искат те да разбират

Нещата, които работодателите крият от служителите си и не искат те да разбиратПовечето служители в офис вероятно са забелязали, че там няма достатъчно лично пространство и никоя тайна не остава скрита за дълго. Като оставим настрана ежедневните клюки между колеги, има и други неща, за които служителите не подозират, че се случват. Това са тайните, които почти всеки работодател крие и те няма как да научат от колегите си, защото и те не ги знаят.

И вие работите в офис? Вече може би се питате какви тайни крият от вас и вашите работодатели? Ето и отговора:

Следят кореспонденцията ви

Това не е особено шокиращо или голяма тайна за повечето служители, дори някои компании уведомяват работниците, че кореспонденцията им на работното място се следи, но има и хора, които не предполагат, че работодателят им може да прави подобно нещо. Все пак едва ли ще ви е приятно да ви четат личната кореспонденция, особено ако ползвате един имейл за служебни и лични цели.

Пристрастни са към определена възрастова група

Повечето работодатели не си го признават, но те имат пристрастие към служителите, които са в определена възрастова група – най-вече към тези, които са около техните години. Разбира се, някои предпочитат да работят с млади и амбициозни хора, а други с по-възрастни и опитни.

Проверяват дали наистина сте болни

Дори да проявят разбиране, когато се обадите, че сте болни и не можете да отидете на работа, повечето работодатели всъщност се съмняват в думите ви и голяма част от тях ще намерят начин да ви проверят, за да се уверят, че наистина е така.

Не са съпричастни към майките

Много работодатели не се опитват да разберат в какво положение се намира една семейна жена с деца. Те смятат, че една майка няма достатъчно време да се грижи за семейството си и да си върши работата, затова и в повечето случаи не ги повишават и не им поверяват важни задачи.

Преструват се на ваши приятели

Голяма част от работодателите се стараят да поддържат приятелски взаимоотношения с подчинените си. Това по никакъв начин не трябва да ви залъгва, че вие ще станете най-добрия приятел на шефа. В повечето случаи това са просто преструвки, за да могат да следят работата ви по-отблизо и за да ви предразположат.

Ненавиждат ви

Има работодатели, които ненавиждат някои от своите служители, но понеже е непрофесионално – не го показват директно. Вероятно си казвате „Ами щом има проблем с мен, може просто да ме уволни!“ – да, но това не е толкова лесно, особено ако си вършите работата добре. Ако сте забелязали, че шефът ви таи неприязън към вас и се заяжда често, дори и за малки неща, вероятно ви ненавижда, но никога няма да ви го каже в прав текст.

Повишението ви не зависи само от вашето представяне

Повечето хора смятат, че повишенията, които прави работодателят се базират само на тяхното представяне в работата, а всъщност не е точно така. Кой ще получи повишение и кой не зависи от множество фактори, сред които разбира се, най-важният е  как се справяте с работата, но също и колко сте общителни, симпатични ли сте на колегите и началниците си, какво мислят клиентите ви за вас и т.н.

Визията ви е от значение

Факт е, че повечето работодатели държат техните служители да имат добра визия, независимо, че не си го признават. Доказано е, че добре изглеждащите хора се приемат по-добре на работното място, докато по-пълните и неатрактивни често са подложени на тормоз, забележки и дори риск от уволнение.

One Comment to “Нещата, които работодателите крият от служителите си и не искат те да разбират”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *