Нещата, които шефът ви не ви казва

1Повечето от нас прекарват около 40 часа седмично, 48 седмици в годината на работното място, така че поддържането на добри отношения с колегите и шефа н е от жизненоважно значение. Ако позволим средата в офиса да се превърне в неблагоприятна, това ще означава постоянен стрес, изтощение, психическо натоварване и т.н.

По тази причина по-голямата част от хората се опитват да бъдат в добри отношения със своите преки ръководители, дори ако те са личности, с които иначе не биха се разбирали изобщо. Въпреки това трябва да сте наясно, че и най-добрият шеф винаги работи първо за интересите на компанията и чак след това за вашите.

Затова по-добре се запознайте с нещата, които шефът ви не ви казва и предпочита да не разбирате:

Наблюдават ви

В много фирми се използва метода на наблюдението, за да се контролират служителите. Разбира се, не е задължително подобни неща да се случват и във вашата компания, но все пак имайте едно наум. Все пак може би следващия път, когато искате да изразите възмущението си към шефа или ръководството, е по-добре да не използвате компютъра, а личния си телефон, например.

„Доброволните“ доработвания

Едно от най-големите оплаквания на повечето работещи е свързано с извънредния труд, който шефът им изисква от тях. Няма подобно нещо като „доброволен“ извънреден труд. Той трябва да се заплаща, както е регламентирано от закона. Вие имате пълното право да потърсите правата си. Другият вариант е да търсите някакви устни уговорки със своя шеф, с които да си гарантирате облекчение на работата под някаква форма.

Парите трябва да се поискат

При повечето фирми тъжната истина показва следното: ако един достатъчно добър и талантлив служител не си поиска увеличение на заплатата, такова не му се дава изобщо. Разбира се, не е сигурно, че дори да поискате повече пари, това ще ви осигури увеличение на заплащането. Има някои шефове, които се съгласяват на подобно нещо, едва когато са уплашени, че ще загубят ценен кадър.

Ако работите качествено и много, значи можете още

Тъжното в голяма част от нашата действителност е, че качественият труд не се оценява по достойнство и че понякога да бъдеш много талантлив в работата си не е хубаво. За съжаление, в много случаи се получава така, че се товарят с повече работа именно хората, за които се знае, че са най-способни. Разбира се, в това нямаше да има нищо толкова лошо, ако реално те получаваха достатъчно пари за своя труд. Уви, това много рядко е така. Ето защо трябва да се стремите да намерите баланса, в който да покажете качествата си, но без да позволявате да се възползват от вас.

Приятелството в службата не е като приятелството в личния живот

Без значение колко сте близки със своя пряк ръководител, не забравяйте, че той също има шеф над себе си. Не разкривайте детайли от живота си, които могат да компрометират способностите ви да работите добре.

One Comment to “Нещата, които шефът ви не ви казва”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *