Нископлатената работа – защо да я приемете?

Нископлатената работа – защо да я приемете?Повечето специалисти, които малко или много са изградили някаква кариера, смятат че нископлатената работа си е чиста подигравка спрямо тях. Все пак, колкото и квалифициран да е един човек, винаги съществува риск в даден момент да остане без работа и след това да не може да си намери нова веднага. Тогава вече мисълта за нископлатена работа не е толкова ужасяваща и обидна, дори напротив.  Имайте предвид, че е много по-добре да работите нещо, дори да е нископлатено, отколкото да си стоите по цял ден вкъщи.

Не забравяйте, че търсенето на работа може да отнеме дни, седмици, а понякога дори месеци. През това време ще ви трябват пари, освен ако не сте спестили, а и едва ли искате да имате прекалено дълъг период без работа, вписан в автобиографията ви – един професионалист не би си позволил подобно нещо.  Би било много по-разумно да започнете на някаква нископлатена длъжност, вместо да чакате дълго време да ви поканят на интервю за мечтаната  от вас работа.

Освен това, по-ниската заплата, не означава непременно, че вие се връщате назад в кариерата си и професионалното си развитие. Първо тази работа няма да ви е за цял живот, а ще е само временна и второ тя ще ви държи във форма, така че да не губите работните си навици.

Ето и няколко причини, които да ви убедят защо трябва да приемете по-нископлатена длъжност, когато сте без работа:

Ще натрупате опит

Една от основните причини да приемете по-нископлатената работа е, че тя ще ви даде възможност да натрупате полезен опит в някаква сфера, която вероятно ви е по-чужда. Работодателите обикновено предпочитат да наемат на нископлатените постове хора, които нямат опит, защото те имат най-голямо желание да получат дадена работа. Дори ако следващата ви длъжност не е във вашата сфера на работа,  придобитият опит ще ви бъде винаги от полза – най-малкото ще можете да го включите в автобиографията си.

Ще можете да си плащате сметките

В случай, че нямате спестявания или странични доходи, ще трябва да работите, за да си плащате сметките. Дори да започнете на място, където не ви плащат много добре, все пак работата ще ви даде известна независимост и самочувствие. По-добре е да живеете с ниска заплата, от колкото с никаква.

Винаги имате шанс за растеж

Дори и на най-нископлатената работа, ако човек се старае достатъчно и има късмет, усилията му могат да бъдат забелязани от работодателя, и той има шанс за увеличение на заплатата и повишение. Възможно е вашият шеф да реши да ви предложи след време друга, по-добре платена позиция, ако види, че сте способни. Тогава временната нископлатена работа лесно може да се превърне в постоянна и добре платена.

Ще се подготвите за следващата си работа

По-лесно е да си намерите работа, когато вече имате някаква. Просто работодателите предпочитат да наемат хора, които считат за заети. Малко работодатели гледат с добро око на хората, които от дълго време стоят безработни.

Ще покажете, че сте усърдни служители

Ако приемете работа, която е под вашата квалификация, вие ще покажете на работодателя си, че сте готови да работите усърдно и не се имате за прекалено важни. Работодателите търсят хора, които имат ентусиазъм и енергия да си вършат работата, без значение каква е тя. Нископлатената ви работа може и да не е идеална, но не забравяйте, че това е само началото.

Ще имате по-добро самочувствие

Дори да взимате ниска заплата, все пак това ще са си вашите пари. Хората, които не работят често се чувстват унили и потиснати. Денят може да ви се струва доста дълъг, ако нямате никакво занимание, нито пък пари в джоба. По-добре приемете поста, дори да ви се струва неособено подходящ. Никога не се знае – може да се изненадате приятно и въпросната работа да ви хареса или да ви отвори нови възможности. Ако тази работа може да ви помогне да получите кариерата, която искате, значи тя определено не е загуба на време.

4 Comments to “Нископлатената работа – защо да я приемете?”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *