Нова имиграционна квота за водачите на цистерни за гориво

Правителството обяви, че дадени чуждестранни граждани, които могат да управляват цистерни с гориво, могат да влязат във Великобритания без виза до 15 октомври съгласно новата имиграционна квота

В събота, 2 октомври, Министерството на вътрешните работи публикува правилата на квотата за правото на пребиваване и работа на шофьори камиони за превоз на горива. Според тази квота до 15 октомври, на територията на Великобритания могат да влизат, пребивават и работят шофьори с разрешителни да превозват горива. Те могат да се възползват от тези права до 31 март 2022 г.

На какви условия трябва да отговарят шофьорите:

  • Да не притежават друг вид визи за пребиваване и работа на територията на Кралството,
  • Да имат лиценз на ЕС за шофиране на цистерни с гориво,
  • Да имат „писмо за одобрение“ от Департамента по бизнес, енергетика и индустриална стратегия,
  • Да имат предложение за наемане като шофьор на цистерна за гориво,
  • Да декларират, че по време на престоят си, няма да претендират за социални помощи,
  • Да заявят, че след определения срок имат намерение да напуснат Великобритания.

Как се разпределят обявените от правителството през уикенда – 5000 временни визи?

Квотата е разпределена между следните отрасли:

–  4700 визи ще бъдат отпуснати за сезонни работници и шофьори в сектора на превоза на храни (изтичащи на 28 февруари 2022 г., а не Бъдни вечер, както беше обявено по -рано),

– 300 места са отделени за шофьори на гориво съгласно тази квота. По принцип не е упоменат никакъв лимит, но се предполага, че бизнес отделът във Великобритания, ще издаде само 300 писма за пропуск на такива шофьори.

Междувременно 5500 визи ще бъдат отпуснати и на сезонни работници за работа в птице-преработвателната промишленост, като тези визи ще изтекат на 31 декември (вместо обявената дата 24 декември).

Сезонните работници и шофьорите на хранителни продукти, ще могат да се възползват от схемата от края на октомври, като все още не е ясно дали процесът на кандидатстване ще започне по -рано от края на октомври.

Според в. „Таймс“, министрите обсъждат отпускането на допълнително  1000 броя временни визи за квалифицирани работници в месопреработвателната промишленост.

За повече информация, вижте тук: https://www.gov.uk/guidance/concession-for-temporary-leave-to-allow-employment-as-hgv-fuel-drivers#eligibility-and-consideration-under-the-concession

Атанас Чиков, който ще извърши услугата или ще ви консултира по този въпрос, е лицензиран имиграционен съветник Ниво 1 към OICS. За информация можете да се свържете с нас и на телефон: 077 86 06 70 76 или да пишете на имейл  [email protected].

Ако тази услуга не е подходяща за вшия случай, вижте и другите ни имиграционни услуги.

Ако все още не Ви е ясно как да се възползвате от квотата за шофьори, можете да поръчате консултация с Атанас Чиков, вижте тук как:  http://ow.ly/QPBV50G6aEh.

Предимства да ни станете клиент.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *