Няколко полезни съвета за начинаещите предприемачи

1Много хора достигат до един момент от живота си, в който решават, че е по-добре да работят за себе си и сами да решават какво да правят с времето си. Но не е ли това нещото, за което всеки от нас мечтае? Въпросът, който трябва да си зададем обаче е дали сме готови да поемем този риск, да се спуснем в неизвестното и да направим първата крачка, а именно да положим основите на своя собствен бизнес.

Предвид огромната пренаситеност на пазара от стоки и услуги, както и високата конкуренция, особено важно е освен да бъдете креативни и смели в идеите си, също да си набавите нужното финансиране, за да бъдете конкурентоспособни.

Правило номер едно за всеки начинаещ предприемач е да харчи разумно и без излишни разходи, като рационалното харчене включва преди всичко дисциплинирани инвестиции и спестовност, които да намалят разходите и да увеличат печалбата.

Хората, които успешно прескочат тази първоначална бариера, е много по-вероятно да продължат да се разрастват.

Предлагаме ви няколко съвета, които ще ви помогнат да стартирате и развиете успешно бизнеса си:

  • Нека личните възнаграждения почакат

За да стартирате собствена компания, се изисква опит. Не са малко случаите, в които собственици на компании се провалят само защото прибързват и обременяват бизнеса си с прекомерно големи разходи. Опитайте се да разходвате максимално икономично първоначалния си капитал, пестейки от бонуси и други лични възнаграждения, включително прекалено голямо работно помещение. Бъдете финансово организирани и дисциплинирани.

  • Фокусирайте се върху настоящите задачи

Успешните предприемачи се фокусират върху предизвикателствата в настоящия момент, ето защо е важно да използвате ограничените си финансови ресурси, за да разрешите належащите задачи днес и да постигнете устойчив успех, а на следващ етап да инвестирате в дългосрочните цели. Така фокусирайки се върху завършването на настоящите задачи, може да поддържате разходите си ниски, като харчите средствата по предназначение – нито повече, нито по-малко.

  • Назначаване на професионални кадри

В началото компаниите се нуждаят от малко, но наистина способни и добри специалисти, които да ги тласнат по пътя към успеха. Като предприемач трябва да сте наясно от какви кадри имате нужда на различните етапи от развитието на компанията си. Наемането на точните хора в точния момент е най-ефективният начин да си спестите средства и да разходвате рационално.

  • Проверете дали продуктите или услугите, които предлагате вече не съществуват

Преди да се наемете да инвестирате в каквото и било, информирайте се дали тези продукти или услуги не се предлагат вече на пазара и дали цената им не е по-изгодна от тази, която вие сте способни да дадете. Ако вече има конкуренция, която смятате, че няма да преборите, по-добре помислете за друг вид бизнес.

  • Давайте на всеки каквото си е заслужил

Един от начините да бъдете максимално икономични и да оптимизирате разходите си е, като раздавате възнаграждения при постигане на дефинираните цели. Предприемачите трябва да плащат за изпълнение, а не просто за присъствие.

Управлението на компания е една от най-трудните задачи, пред които всеки предприемач може да се изправи. Според статистиката на всеки пет предприемачи през първата година поне един се проваля. В този смисъл, изброените по-горе съвети може и да не ви гарантират успех, но със сигурност ще подобрят шансовете ви за такъв, получавайки максимална полза от първоначалното си финансиране.

One Comment to “Няколко полезни съвета за начинаещите предприемачи”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *