Няколко полезни трика срещу шума в офиса

1Много хора смятат, че работата в офис е скучна и еднообразна, но реално не е така. В повечето офиси се върши много работа, поставените служебни задачи отнемат няколко дни, а трябва да се свършат до края на работния ден, гонят се непосилни крайни срокове и се работи под голям стрес.

Ако всяка сутрин се тревожите да не закъснеете, после се притеснявате от шефа, общуването с някои от колегите не ви е много приятно, необходимостта да говорите публично при срещи и съвещания ви плаши, изпитвате постоянен страх да не допуснете фатална грешка, която може да доведе до уволнение и др. Това стресово състояние си има име – офис синдром и едно от заболяванията на 21-ви век. Според специалистите причините за възникването му се крият в неправилната организация на работната среда.

Неудобните и неергономични офис мебели, неправилно разположеното осветление, ползването на климатици в пространства, където няма достъп на свеж въздух и достатъчно слънчева светлина и шумната работна среда са сред основните причини за появата на офис синдрома.

От вас зависи дали ще продължите да работите в подобна среда или ще вземете мерки. В тази статия ще ви помогнем да се справите с шума в офиса, просто опитайте някой от тези трикове:

Вземете си хубави слушалки

Инвестирането в едни хубави слушалки е добра идея, стига те да изолират околния шум добре.  Слушалките са един лесен начин да се откъснете от непрекъснатото бърборене и шумове около вас и така ще можете спокойно да се съсредоточите върху работата си докато слушате тиха и отпускаща музика. Когато слушате музика не усилвайте прекалено много, защото ще ви пречи да се съсредоточите и всеки път, когато някой иска да ви попита или каже нещо, ще трябва да ви потупва по рамото – признайте, че не е особено приятно както за околните, така и за вас самите.

Вземайте си кратки почивки

Когато имате свой собствен офис е по-лесно да избегнете шумотевицата и бърборенето на колегите – просто затваряте вратата, пускате щорите и готово. За съжаление, за хората от другата страна на тази врата, това не е опция. И ако вие сте от тези хора можете да направите друго – вземайте си чести едноминутни почивки и ходете на някое тихо и спокойно място, например на балкона, в коридора или тоалетната, където дори можете да се освежите.

Спрете шума в офиса, преди да е започнал

Понякога вземането на превантивни мерки е най-добрият вариант, когато се опитвате да се справите с потенциално изнервяща ситуация . Ако знаете, че задачите, по които работите трябва да бъдат свършени за кратък срок и нямате време за губене, споделете това с колегите в офиса. Всеки път, когато работите по нещо важно и неотложно бихте могли да направите следното – изберете си някой колега и му споделете грижите си. Споделете ги, но по такъв начин, че човекът отсреща да усети и вашата загриженост към него. По този начин не само, че колегите ви ще знаят колко много работа имате за вършене, но и ще си спечелите съмишленици в борбата срещу шума.

Превърнете думите в реалност

Понякога шума в офиса наистина може да излезе извън контрол. И със сигурност никой не би искал да влезе в ролята на лошия колега, предупреждавайки останалите да бъдат по-тихи. В действителност обаче, хората наистина не осъзнават колко са шумни и едва ли биха ви се разсърдили ако им го напомните с любезен тон. Така че, ако слушалките, превантивните мерки, или кратката разходка не са достатъчни – поговорете с колегите си. Направете го с усмивка и ако е възможно, дори се присъединете към разговора им за момент. Покажете, че темата ви интересува и след това учтиво попитайте дали те биха имали нещо против да продължат обсъждането й на друго място или с по-нисък тон. Ако е необходимо споменете, че искате да се присъедините към тях, но имате няколко неща, които трябва да свършите спешно.

Показвайки добро отношение към вашите колеги и към темата им на разговор, вие ще избегнете възможността някой от тях да си помисли, че на вас просто не ви се говори или пък, че намирате темата им на разговор за безинтересна.

Работата в шумна офис среда понякога може да бъде огромен стрес и да опъне нервите ни до краен предел. И ако шумотевицата на работното място за вас е по-скоро като драскане с нокти по черна дъска, отколкото вдъхновение, следвайте тези стъпки, за да останете продуктивни, спокойни и в добро настроение.

3 Comments to “Няколко полезни трика срещу шума в офиса”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *