Обща информация и съвети за стажанти

С всяка изминала година за студентите става все по-трудно да си намерят работа след като се дипломират. Въпреки това, голяма част от студентите смятат, че стажът след завършване е изключително важен за бъдещето им. Ако и вие мислите така и искате да стажувате или дори вече сте започнали, то информацията и съветите в тази статия ще ви бъдат особено полезни.

Опитайте се да извлечете максимална ползва от стажа си

Старайте се да наблюдавате внимателно всичко, което се случва около вас и да запомняте дори и най-малките неща. Така докато стажувате ще доразвиете уменията си, ще придобиете  и други, а освен това ще научите много нови неща. Поемайте възможно най-много работа и задачи и се постарайте да ги изпълнявате перфектно, за да се научите на дисциплина и труд. Все пак стажът се свежда именно до придобиването на незаменими качества, умения и опит.

Показвайте ентусиазъм и позитивизъм. Никога не свеждайте глава и не падайте духом. Гледайте на стажа си като на дълго интервю за работа. Ако работата ви е сравнително скучна, не трябва да унивате, на всеки може да се падне подобна позиция. Важно е да я приемете с усмивка и да я вършите добре. За да се стимулирате допълнително си представяйте как е дошло времето, когато от компанията са ви предложили работа и вече работите за тях като пълноправен служител на пълно заплащане.

Финансови затруднения

Ако се чувствате финансово затруднени докато стажуване, то това не трябва да ви притеснява, не сте единствени. Много стажанти са в същото положение, но не са се отказали, нали? Не се поддавайте на подобен проблем и се старайте да не искате заплащане от работодателя, дори и да е минимално. Просто няма как да сте сигурни каква ще е реакцията му и дали ще ви влезе в положението, но друго е сигурно – там някъде винаги ще има друг стажант, който е готов да започне стажа си без да поиска и един паунд за това и с радост би заел вашето място. Схванахте, нали?

Независимо колко солено ви излиза стажът, не забравяйте каква е главната цел от него – да добиете нови умения, качества и опит. Старайте се да създавате нови приятелства и връзки в бизнес средите и ако се представяте добре, вероятно в края на стажа ви ще ви бъде предложена работа.

Заплащане

Заплащането на стажантите зависи от много фактори. Повечето стажове са неплатени, но някои компании предлагат минимално заплащане или поне покриват пътните разходи на стажантите си.

Заплащане може да очаквате ако стажувате в голяма компания, главно в сферата на бизнеса и финансите или пък ако стажувате в държавно учреждение или стажът ви е за държавна работа.

Когато сте на стаж в по-малки компании, нещата стоят по-различно. Там стажовете често са неплатени, но пък понякога ви се дават пари за пътни разходи. И все пак, въпреки, че не получавате заплата, стажуването в по-малките компании е за предпочитане защото така ще получите по-добро обучение, ще добиете повече опит и ще имате повече работа.

Разходи

Ако сте започнали неплатен стаж, трябва да ограничите разходите си максимално, за да не изпаднете във финансово затруднение и дългове. Започнете от разходите за обяд – просто си носете обяд от вкъщи и така ще пестите по 4-5 паунда на ден само от това. Разбира се, може да си позволите веднъж в седмицата да излезете на обяд, особено ако някой колега ви покани, защото това ще е добра възможност да се опознаете.

Допълнителни приходи

Ясно е, че като стажант не може да очаквате някакви огромни приходи, а както стана ясно, в повечето случаи дори не може да очаквате нищо, но все пак се опитайте да работите нещо почасово или да си намерите допълнително занимание, за да изкарвате по нещичко и да не изпадате съвсем във финансова криза.

Все пак, колкото и да сте зле с парите и колкото и да имате нужда от платена работа, винаги се старайте да отделяте повечето си време и внимание за стажа.

Може да потърсите помощ или работа като се обадите в Бюрото по труда (Job Centre +) на номер 0800 055 6688.

One Comment to “Обща информация и съвети за стажанти”

  1. I love your blog.. very nice colors & theme. Did you
    create this website yourself or did you hire someone to do it for you?

    Plz respond as I’m looking to design my own blog and would like to find out where u got this from.
    thanks

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *