Опасният английски офис: Да изчистим навреме остатъците от българския офисен манталитет

officeНавикът е привичка, която често се повтаря в поведението ни. С течение на времето навиците ни стават автоматични и започваме несъзнателно да живеем с тях. Само че пренесени в  работната среда на Острова, те могат да предизвикат най-неочаквани сътресения в професионалния ни живот и да се окажат опасни за нашата кариера. Кои наши привички могат да ни направят меко казано лоша услуга?.

.

Вулгарният език

Да, понякога е неустоимо да се ползва някое друго „по-онакова“ възклицание, но не забравяйте, че като цяло отношенията в английския офис са премерени и дистанцирани и хвърлянето на „благословии“ бързо ще създаде напрежение сред околните , дори когато думите ви не са адресирани до тях.

Ето и един пример:

Българин изпраща кола за България, но условията за транспорта се оказват едни, когато е натоварил колата, и други, когато тя стига до границата. Мъжът в един момент губи контрол при разговора с компанията по телефона, започва да блъска по бюрото на работното си място и да псува на български и на английски. Този спонтанен момент не продължава дълго, но е достатъчен колежката му по бюро да напусне стаята и да остане 15 минути в офисната кухня.

На следващия ден на бюрото на шефа му е подадено оплакване, че са били нарушени работното спокойствие и концентрация не само по времето на въпросния изблик, но и за целия ден.

Ръководството започнало разследване на случая и поставило под съмнение работата на своя български служител. Нещата не спрели дотук. Била стартирана цялостна преценка на неговия профил – дали той не представлява опасност за своите колеги и за потенциалните си клиенти, след като не умеел да контролира емоциите си.

В българския офис всяка една подобна ситуация е негласна покана към останалите колеги да изразят отношение и понякога да вземат дейно участие в дебата, та дори и в леенето на емоции, докато тук всеки проблем от лично естество е най-добре да се сведе до минимум.

Отлагането

Може да ви звучи като маловажно, но този момент е масово подценяван от много от работещите на Острова българи. Причините за това, разбира се, са най-разнообразни и могат да варират от болно дете до това, че сте забавили нещата поради личното ви старание всичко да е перфектно. Но тук неизменно ще се сблъскате с концепцията за прословутата английска точност. Ако в България този номер все още минава – да почукате на вратата на шефа и да го уведомите, че до два дена всичко ще е наред, подобна ситуация в Англия би довела до загуба на доверие и съмнения относно по-нататъшното ви участие в проекта, какъвто и да е той.

Не омаловажавайте британската офисна етика, защото тя е развивана в продължение на стотици години, докато менажирането на компании навлезе в България едва през последните десетилетия. Целият фокус на тукашната политика с постоянните й курсове и семинари е насочен към развиването на дисциплина и отговорност в работните задължения и в отношенията с колегите. Спазването на времевите рамки на поставената задача често пъти може да се окаже единственият ви даден шанс да се докажете и втори такъв да не последва.

Играенето на компютърни игри при бездейни периоди от време

Направо ще дадем още един пример:

След получено повишение, българско момиче, радостно и доволно от себе си, решава да си включи малка компютърна игра, за да „убие“ последните 15 минути от работния ден, след като в офиса били останали малко на брой колеги. До седмица й било отнето новопридобитото повишение.

Подобни прегрешения, в зависимост от правилата на отделните офиси, могат да доведат както до предупреждение или дисциплинарно наказание, така и дори до уволнение при повторен случай.

Говоренето с колеги по време на работа

Трудно е да си представим, че можем да работим мълчаливо в продължение на часове, но е така. Дългите оперативки и часовете разговори на кафе с колегите ги няма. Всичко е концентрация и скука. Пускането на шеги, спонтанни коментари и изобщо всякаква форма на неслужебно говорене, няма да ви превърнат в любимец на колектива, а най-вероятно ще ви докарат служебно наказание и допълнителни параграфи в работната характеристика.

Източник: в-к „БгБен“

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *