Оператор на кран

За да работите като оператор на кран, обикновено е нужно да имате следните умения:

 • опит в работата на строителна площадка с употребата на тежки машини, например багери
 • валидна CPCS карта (Construction Plant Competence Scheme)
 • квалификация за работа на съоръжение – това може да се направи и чрез курс по време на работа
 • категория C1 или C LGV лиценз, ако ще управлявате мобилни кранове по обществени пътища.

Можете да започнете работа и като стажант, ако придобиете и квалификацията на колеж по операциите на съоръжение и картата за CPCS. Обикновено ще се нуждаете от поне 4 GCSE или еквивалентни, включително математика и английски, за да кандидатствате.

За да бъдете оператор на кран, ще трябва да притежавате следните умения:

 • умеете да обръщате внимание на всеки детайл
 • имате комуникативни умения
 • да можете да работите сам в продължение на дълъг период от време
 • да умеете да работите в екип
 • да проявявате гъвкавост относно работата ви.

Операторът на кран работи на мобилен кран, висок кран или кран-кула (mobile, overhead or tower crane). На строителната площадка ще повдигате и премествате строителни материали и оборудване чрез контрол на крана от кабината.

Ще бъдете в постоянна радиовръзка с работещите на земята, които ще ви дават инструкции за това кое къде трябва да се премести. Ежедневните задачи на краниста включват:

 • установяване на крана и проверки за сигурността
 • товарене и разтоварване на камиони
 • преместване на товари около обекта
 • следене на сензорите за скорост на вятъра, стабилност на крана и натоварването
 • извършване на малки ремонти на машините
 • докладване за всеки проблем на мениджъра, който отговаря за работата на крана
 • запис на материалите, които сте преместили.

Бихте могли да работите и в открития добив и добива на нефт, чрез преместване на земя и скали, за да стигнете до суровините отдолу.

Заплащането на оператор на кран е 15 000 – 20 000 паунда годишно за начинаещ и 20 000 – 30 000 годишно за опитен кранист. За много опитен кранист заплащането започва от 36 000 паунда годишно.

Работното време по принцип е 35 – 40 часа седмично, но може да има нужда да работите допълнително, за да се вместите в крайните срокове за някои задачи на обекта.

Като оператор на кран ще прекарвате много време сам в кабината на крана, а на крановете-кули кабината може да е много високо. Ще пътувате по различните обекти, ако работите на мобилен кран.

Трябва да сте задължително със екипировка за безопасност, включително тапи за уши.

С достатъчно опит и Level 3 или 4 NVQ Diploma в Lifting Operations, можете да станете мениджър на кран, който да управлява операциите.

След допълнително обучение може да сте в състояние да работите като мениджър на сайта, който отговаря за ежедневното управление на обекта и за изграждане или кариера.

Ако вече имате подходящият опит и нужните ви документи за кранист, издадени извън Великобритания, трябва да се свържете с UK NARIC. Това е Националният център за разпознаване на информацията и е Националната агенция, която носи отговорност за информацията по интернационални обучения и квалификации. Националният център за разпознаване на информацията предоставя информация за признаване и сравнимост на международните квалификации от 183 държави по света с тези в Обединеното кралство.

Ако се нуждаете от официален документ, който да посочва как вашите международни квалификации се сравняват с британските квалификации, трябва да поискате декларация за сравнимост от UK NARIC.

За различните документи, които предоставя UK NARIC таксата е различна, като таксата за декларация за сравнимост е £59.40. Възможно е да имате нужда от доказателство за способността си за владеене на английски език за работа или за обучение. Цената на документа също е £59.40.

Има специфични за различните професии входни изисквания, както и процеси при започване на работа в Обединеното кралство. UK NARIC предоставя услуги и документи в подкрепа на това. В момента UK NARIC подкрепя навлизането в: преподавателски сектор, ранна детска възраст, електротехнически, строителни занятия.

Можете да кандидатствате онлайн за някоя от тези услуги и да качите вашите сертификати на техният уебсайт. Можете да проследите запитването и поръчката си онлайн в потребителският портал. За да го направите, можете да се регистрирате от тук.

5 Comments to “Оператор на кран”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *